Galeriile de Artă „Cromatic” ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj găzduiesc, de câteva zile, expoziţia de grafică a Ştefaniei Colţan. Peste 20 de lucrări stârnesc admiraţia celor ce le aruncă o privire fie şi fugară, iar aprecierea talentului artistic şi a omogenităţii expoziţiei este cu atât mai mare la aflarea faptului că tânăra autoare a absolvit nu arte plastice, ci… ştiinţe exacte, temeinic studiate, în cadrul a două facultăţi! La vernisajul acestei prime expoziţii personale, care a avut loc chiar de Ziua Femeii, Ştefania Colţan a primit cu modestie laudele invitaţilor, între care directorul Muzeului de Artă, Florin Rogneanu, artiştii plastici Gabriel Bratu şi Aurel Petrescu, şi, încurajată de acestea, a promis că va continua să deseneze şi va mai deschide cel puţin încă o expoziţie.
Crede că în România „artiştii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare”
Pasiunea pentru desen – spune Ştefania Colţan – a dobândit-o analizând lucrările unchiului său, Florin Mălăelea. Nu avea mai mult de 6-7 ani când atenţia i-a fost captată de un portret al străbunicului său, preotul Toropu. „Procedeul folosit era desenarea figurii umane în mii de puncte. Îmi amintesc că stăteam în faţa tabloului unchiului meu şi mă străduiam să număr punctele din care era realizat! Elementele caracteristice exprimate prin acest desen, răbdarea şi precizia pictorului mi-au atras atenţia şi m-au ghidat atât în arta desenului, cât şi în lumea matematicii”, povesteşte aceasta.
În perioada 1996-2003, tânăra artistă (căci are doar 24 de ani!) a frecventat cursuri de arte plastice în cadrul Palatului Copiilor şi Şcolii Populare de Arte (secţia Grafică) din Craiova. În particular, i-a îndrumat paşii unchiul său, „care este artist… doar pentru el”, spune Ştefania Colţan: „Întotdeauna m-a sprijinit şi m-a încurajat să lucrez şi să ajung unde îmi doresc”. Nu s-a îndreptat către o facultate de arte plastice din convingerea că „în România artiştii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare”. „Am zis că desenul poate fi mai mult un hobby, că pot să desenez atunci când am mai mult timp liber. Şi am considerat informatica şi matematica mai practice, acestea fiind o altă pasiune a mea…”, mai spune Ştefania.
Amelia Etegan: „Deşi absolventă de facultăţi tehnice, este foarte talentată!”
Aşa că a urmat, la Universitatea din Craiova, cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare (2007-2012) şi Facultăţii de Matematică-Informatică (2007-2010), apoi un master în Inteligenţă Artificială la Facultatea de Ştiinţe Exacte (2010-2012). Anul acesta va încheia studiile postuniversitare din cadrul Facultăţii de Matematică-Informatică. I-ar plăcea să fie profesor şi să predea, pentru că, după cum mărturiseşte, iubeşte copiii, „sufletele frumoase, pure”, dar o ispiteşte şi gândul să se înscrie, la un moment dat, la nişte studii superioare de artă. „Aş fi vrut să dau la Facultatea de Arhitectură, dar momentan nu am timp pentru asta. Şi trebuie să mă recreez un pic după atâtea şcoli!”, adaugă, zâmbind.
Cele 21 de lucrări prezentate pe simezele Galeriilor de Artă „Cromatic” le-a realizat în câteva luni, timp în care a încolţit şi ideea de a le reuni într-o expoziţie. „Mă gândeam la o expoziţie, dar undeva în vară. Însă acum mi s-a deschis calea! Nu mă aşteptam… Expoziţia aceasta prezintă ideile mele despre lupta interioară a fiecărei persoane de a ajunge la o viaţă mai bună, la ce se poate mai frumos”, declară Ştefania Colţan. «Este foarte talentată, deşi absolventă de facultăţi tehnice! Să faci matematică şi să desenezi aşa frumos este extraordinar, pentru mine a fost o surpriză să constat asta! Nu pot decât să o felicit, să îi urez mult succes şi să sper că cei apropiaţi o să o încurajeze să lucreze în continuare. Fiind prima ei expoziţie, sunt sigură că nu va uita niciodată Galeriile „Cromatic”, care sunt deschise tuturor celor talentaţi», a precizat, la vernisaj, Amelia Etegan, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Florin Rogneanu: „Este o expoziţie incredibil de unitară, dacă o privim în ansamblu”
Aprecieri a primit expozanta şi din partea unor reprezentanţi ai breslei. „Ştefania Colţan apelează la simbolul zborului, al aripii, al ochiului ca element de cunoaştere, al ochiului şi al privirii ca poartă între două lumi paralele, între universul interior şi cel exterior. Are un exerciţiu care a fost educat foarte bine prin studiile şi îndrumările de care a beneficiat până acum. Se vede o vibraţie a liniei, care vorbeşte de o mare sensibilitate interioară. Este o expoziţie incredibil de unitară, dacă o privim în ansamblu. Cu siguranţă va continua pe acest drum, pentru că a îndrăznit acum să-şi dea o definiţie…», a menţionat Florin Rogneanu, managerul Muzeului de Artă din Craiova.
«Tablourile Ştefaniei Colţan au o sensibilitate deosebită şi un mister aparte. În realizarea lor a ştiut să îmbine cu măiestrie studiul cu sentimentul, dovedind astfel că sunt pline de sinceritate şi fantezie», a apreciat artistul plastic Aurel Petrescu. «Îi doresc mult succes de-aici înainte. Abia aştept să văd cealaltă expoziţie pe care o va deschide. Pentru că talent are, ne-o dovedeşte, putere de muncă are, aşa că aşteptăm să ne încânte cu noi realizări», a încheiat graficianul Gabriel Bratu, datorită căruia atât Ştefania Colţan, cât alţi mulţi artişti au avut posibilitatea să expună aici, iniţiativa înfiinţării Galeriilor de Artă „Cromatic” aparţinându-i, în urmă cu mulţi, mulţi ani.