Furnizorii de medicamente şi materiale sanitare au revenit la sentimente mai bune faţă de cea mai veche unitate sanitară din Craiova şi, în cele din urmă, au decis să aprovizioneze din nou farmacia spitalului. Numai însă după ce o parte din suma pe care Spitalul Municipal Filantropia o datora a fost plătită săptămâna trecută. Restanţele acumulate rămân totuşi la un nivel îngrijorător, iar probleme cu medicamentele ar putea să apară în orice moment.
Veste bună pentru bolnavii internaţi la Spitalul Municipal Filantropia, dar şi pentru medicii care îi îngrijesc. Măcar pentru o vreme medicamentele vitale nu ar trebui să mai lipsească din farmacia unităţii sanitare, după ce reprezentaţii Spitalului Filantropia au reuşit să-i convingă pe furnizorii de medicamente şi materiale sanitare să aprovizioneze din nou farmacia. Bineînţeles, numai în condiţiile în care o parte din datoria uriaşă a fost plătită.
Întreg tam-tamul a fost provocat în urmă cu două săptămâni când furnizorii şi-au pus ameninţările mai vechi în practică şi au refuzat să mai aducă medicamente la Filantropia. Aşa se face că farmacia spitalului a rămas cu rafturile aproape goale. Acum managerul, dr. Bogdan Ungureanu spune că spitalul are din nou suficiente medicamente pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.
„Am reuşit să mai plătim o parte din datorie. Este vorba de aproximativ 150.000 de lei din restanţele pe care le aveam către furnizorii de medicamente. I-am convins astfel să aprovizioneze din nou farmacia şi sperăm să nu mai fie probleme. Deocamdată avem medicamente din toată gama. Am primit cam tot ce era necesar”, a explicat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.
Datorii de aproape patru milioane de lei
În ceea ce priveşte datoriile, Spitalul Filantropia are în momentul de faţă restanţe neachitate de doi ani, în unele cazuri chiar de trei. S-a ajuns astfel la o sumă uriaşă, care ajunge la aproape patru milioane de lei, cea mai mare parte datorată furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare.
În plus, bugetul spitalului din acest an nu acoperă nici măcar plata salariilor. În timp ce banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate însumează 2 milioane de lei, remuneraţiile salariaţilor de la Spitalul Filantropia depăşesc 2,1 milioane de lei. Nici vorbă, aşadar de bani care să mai ajungă şi pentru plata medicamentelor ori a unor materiale sanitare cum ar fi seringile, feşele sau mănuşile chirurgicale.
„În ciuda faptului că am reuşit să plătim această tranşă, datoriile rămân foarte mari. Avem facturi care nu au apărut la vremea respectivă. Sunt sume neplătite din 2008, din 2009 care apar la verificările noastre. Acum cred că datoriile cumulate sunt aproape de patru milioane de lei. Din acest motiv am şi avut probleme cu furnizorii pentru că nu a mai existat posibilitatea de a plăti arieratele la materiale sanitare şi medicamente”, a mai spus managerul de la Spitalul Filantropia.
Dificultăţi şi în plata restanţelor la utilităţi
Nu doar aprovizionarea cu medicamente ar putea reprezenta însă pe viitor o problemă pentru spital. Datorii există şi către furnizorii de utilităţi. Recent, reprezentanţii spitalului declarau că au descoperit o hotărâre judecătorească din luna noiembrie a anului 2010 prin care spitalul era somat atunci să plătească în 30 de zile, o datorie de 134.000 de lei din anii 2008, 2009 şi 2010 către Compania de Apă. Arierate există însă şi către alţi furnizori.
Tocmai din acest motiv, anul acesta unitatea sanitară a primit mai mulţi bani din partea autorităţilor locale. O bună parte din suma de bani oferită va merge, cel mai probabil, către plata datoriilor la furnizorii de utilităţi, restanţele ajungând să depăşească, pe acest capitol, la sfârşitul lunii februarie a.c., peste un milion de lei. Astfel, bugetul de 2,5 milioane de lei pentru acest an din partea autorităţilor locale va acoperi doar în mică parte lucrările de reabilitare de care unitatea sanitară ar avea atâta nevoie.