Pe 15 martie, în premieră, pe scena TNC, Ansamblul „Maria Tănase” oferă „Un cântec pentru fiecare”

0
904

Constantin Enceanu

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” vă invită marţi, 15 martie, ora 18.00, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, la cea mai recentă premieră: „Un cântec pentru fiecare”. Un spectacol-surpriză, prezentat de interpretul Gelu Voicu, în care soliştii, membrii orchestrei, dar şi dansatorii craioveni vor renunţa – pentru prima dată pe scenă – la costumul popular în favoarea ţinutei de seară. Pe lângă îndrăgite refrene folclorice, programul va cuprinde cântece de petrecere, dar şi câteva romanţe. Suficiente „argumente”, crede directorul Constantin Enceanu, ca publicul să nu rateze nici acest spectacol al ansamblului. Biletele se găsesc la Agenţia TNC şi costă 30 de lei.

Spectacolul „Un cântec pentru fiecare” îi va readuce în faţa publicului pe îndrăgiţii solişti ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” – Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Filuţa Bogdan, Marcu Nicolici, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motocu, Liliana Popa şi Aneta Şişu. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra ansamblului, condusă de maestrul Nicu Creţu, iar coregrafia poartă, ca de obicei, semnătura maestrului Ionel Garoafă.

„Este un spectacol deosebit prin faptul că, pentru prima dată, artiştii noştri – şi soliştii, şi membrii orchestrei, dar şi dansatorii – nu vor evolua numai în costum naţional. Doamnele vor purta rochii de seară, iar domnii – costume elegante şi cravată ori papion. Ne-am gândit să venim, pe lângă acele cântece de muzică populară cu care publicul este deja obişnuit, şi cu cântece de petrecere, dar şi cu câte o romanţă. În partea a doua, vom da jos costumul elegant şi vom îmbrăca, din nou, costumul popular. Am gândit acest spectacol pentru doamne şi domnişoare, în primul rând, ţinând cont că e martie, Luna Cadourilor”, a precizat Constantin Enceanu, directorul ansamblului.

„Vrem să-i surprindem pe iubitorii de folclor cu un program diversificat, de melodii alese, care să le satisfacă gustul din ce în ce mai pretenţios. Un program pe care îl aducem în faţa domniilor lor cu mare grijă, cu atât mai mult cu cât nu ne-am mai întâlnit de ceva timp cu craiovenii. Şi acest lucru ne-a obligat să venim cu ceva nou din punct de vedere muzical, dar şi coregrafic, chiar şi cu o costumaţie aleasă”, a adăugat maestrul Nicu Creţu. Coregraful Ionel Garoafă a dezvăluit că dansatorii au pregătit dansuri din repertoriul naţional, dar şi internaţional: „O să prezentăm dansuri poloneze – mazurcă şi cracoveac, un dans german, avem şi un dans al fetelor, care vesteşte primăvara, dar şi o suită de jocuri din Mehedinţi, cu influenţe sârbeşti”.

Spectacol va dura aproximativ două ore şi jumătate – trei şi îl va aduce în scenă şi pe interpretul Gelu Voicu, pentru prima dată la Craiova în calitate de prezentator. Directorul ansamblului, Constantin Enceanu, a mai precizat că premiera va fi preluată de postul naţional de televiziune Etno TV şi va fi transmis la o dată care urmează să fie anunţată, „probabil că până la sfârşitul acestei luni”.