A trecut mai bine de o lună de zile de când persoanele seropozitive au rămas fără tratament. Iar calvarul lor nu se opreşte aici. Perioada de aşteptare se va mai prelungi cu minimum două săptămâni. Deşi s-a aprobat bugetul, procedurile de achiziţie sunt cele care întârzie procurarea medicamentelor. Aşadar, statul român este cel care le mai dă o lovitură acestor oameni, după ce la începutul anilor 90, majoritatea bolnavilor de astăzi au fost infectaţi chiar în spitalele publice, din cauza acelor folosite la primul vaccin de după naştere.
Întârzierile înregistrate la achiziţia medicaţiei pentru tratamentul HIV/SIDA şi-au pus amprenta asupra stării de sănătate a pacienţilor. Mulţi dintre ei au început să resimtă efectele lipsei de tratament. Bolnavii spun că au început să acuze stări de greaţă, leşin, dureri de cap, dar şi simptome gripale.
„Nu îmi este deloc bine fără medicamente. Deja am reacţii adverse: greţuri, dureri de cap. Nu am mai luat tratament de o lună de zile şi toate analizele îmi ies prost. Normal că mă îngrijorează toată această situaţie care îmi afectează şi mai mult starea de sănătate. Practic, acum viaţa mea este în pericol”, a mărturisit unul din bolnavi, care a preferat să nu-şi dezvăluie identitatea.
Bolnavii se tem de ce va urma
După ce au stat o lună de zile fără medicaţie, bolnavii au nevoie de noi analize pentru a li se schimba schema de tratament. Costurile pentru aceste proceduri ajung la 2.000-3.000 de euro de pacient. Bolnavii spun că este o sumă prea mare, bugetul este insuficient şi uneori, în astfel de situaţii sunt nevoiţi să mai scoată şi bani din buzunar.
„S-a mai întâmplat să rămânem fără medicamente, dar pe perioade mult mai mici, de câteva zile. Ce se întâmplă însă acum este incredibil, e de-a dreptul nesimţire. Nu poţi să laşi mii de bolnavi, fără medicamente, pentru că nu se întâmplă doar în Dolj această situaţie, ci în toată ţara. O întrerupere de asemenea durată obligă la alte analize, alte scheme de tratament şi bineînţeles alţi bani cheltuiţi atât din bugetul statului cât şi al bolnavului”, a mai precizat tânărul.
Birocraţia a întârziat achiziţiile
Pacienţii acuză autorităţile de lipsă de interes şi le consideră direct responsabile pentru înrăutăţirea stării lor de sănătate. Aceştia spun că ar fi trebuit ca decidenţii să grăbească procedurile de achiziţie, mai ales că bani există, din câte se pare.
„Analizele se fac la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, unde vin pacienţi din tot judeţul. Bugetul a fost aprobat de mult timp, dar trebuie să se facă licitaţie cu firmele care distribuie medicamente, însă statul român, aşa cum ne-am obişnuit, manifestă lipsă de interes şi atunci când vine vorba de proprii cetăţeni. Prin urmare nu cred că se va rezolva foarte repede situaţia. Cred că va mai dura până la vară”, a mai spus tânărul pacient.
Riscuri majore pentru pacienţi
Întreruperea tratamentului îi expune pe bolnavi la riscuri majore, vizibile în timp. În primul rând, după reluarea schemei de tratament, există posibilitatea ca organismul să nu mai răspundă la medicaţie. Potrivit specialiştilor, în prezent există doar 12 scheme de tratament pentru HIV, iar ratarea uneia dintre ele înseamnă mai puţine şanse de viaţă. Fără medicaţia necesară imunitatea organismului scade dramatic. În plus, odată ce virusul ajunge să dezvolte rezistenţă la medicamentele administrate până atunci, trebuie găsite alte scheme de tratament. Iar cu cât boala este mai avansată, cu atât acestea sunt mai costisitoare.
Licitaţia durează o lună de zile
La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor de apărare a drepturilor persoanelor seropozitive se declară îngrijoraţi de lentoarea cu care se desfăşoară procesul de achiziţie a medicamentelor, mai ales în condiţiile în care o licitaţie nu mai poate dura mai puţin de o lună de zile.
„Bugetul a fost alocat însă procedurile de licitaţie mai durează încă o lună de zile. Am convenit să se treacă la o procedură de achiziţie de urgenţă, dar medicamentele nu au apărut. Dacă se va merge în această direcţie, tratamentul va trebui să vină în două săptămâni. Drama este că aceşti copii au făcut o lună de zile de când li s-a întrerupt medicaţia. Şi au început să apară efecte adverse: greţuri, leşinuri. Peste această lipsă de tratament s-a mai suprapus şi iarna care le-a complicat şi mai mult starea de sănătate. Mulţi dintre ei sunt răciţi”, a declarat Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei „Speranţa Băniei”.
Bugetul alocat, suficient doar pentru câteva luni
În plus, chiar dacă a fost alocaţi bani pentru tratamentul bolnavilor de HIV-SIDA există temeri că aceştia nu vor ajunge decât pentru câteva luni, mai precis până în luna august a.c. La nivelul judeţului Dolj, există 260 de persoane diagnosticate, fiecare cu două- trei medicamente în schema de tratament, la care se adaugă şi cazurile noi apărute. Şi anul trecut au fost depistaţi alţi opt pacienţi putători ai virusului HIV, care vor intra din acest an pe schemele de tratament.
Banii care au venit sunt suficienţi numai până în luna august. Este vorba de aproximativ 3,9 milioane de lei, care cu siguranţă nu au cum să ajungă până la sfârşitul anului. Virusul se depistează greu pentru că perioada de incubare a virusului este de 6 luni de la contactare. Odată însă identificaţi bolnavii trebuie să beneficieze de medicaţie. Nu ştim exact care ar fi diferenţa necesară, însă aceste aspecte vor fi discutate în curând. Sperăm însă ca reaşezarea bugetară din luna august să suplimenteze sumele necesare.
Tratamentul seropozitivilor, întrerupt şi în 2010
În plus, la nivel naţional peste 40% dintre persoanele seropozitive au fost puse în situaţia de a întrerupe tratamentul antiretroviral în anul 2010, din cauza imposibilităţii spitalelor de a asigura accesul continuu la acest tip de tratament.
În lipsa tratamentului şi a unor îngrijiri adecvate, pacienţii au evidenţiat clar faptul că nu se mai poate vorbi despre integrarea profesională a persoanelor seropozitive, deşi în ultimii ani se făcuseră paşi importanţi în această direcţie.
O altă problemă evidenţiată de bolnavi este că accesul la drepturile cuvenite prin sistemul de protecţie socială a fost mult întârziat din cauza lipsei fondurilor la bugetul autorităţilor locale şi din cauza faptului că în anul 2010 autorităţile au concediat peste 300 de asistenţi personali ai persoanelor seropozitive, în mai multe judeţe ale ţării, motivând lipsa fondurilor.
CARMEN RUSAN ŞI RADU ILICEANU