![](https://cvlpress.ro/wp-content/uploads/2025/02/expoziţie-muzeu-februarie-156x220.jpg)
![](https://cvlpress.ro/wp-content/uploads/2019/06/Muzeul-Olteniei-Craiova-1-280x220.jpg)
Dava Getică de la Săpata, județul Dolj reprezintă un monument istorico-arheologic cercetat de specialiștii Muzeului Olteniei în anul 2023.Mai multe sute de complexe arheologice au fost descoperite cu acest prilej şi, de asemenea, un inventar semnificativ.
Dava getică de la Săpata a funcţionat în secolele II-I a.Chr., aflându-şi sfârşitul în contextul apropierii puterii romane de linia Dunării. Materialele descoperite ilustrează o comunitate avansată din punct de vedere tehnologic, folosind unelte de fier, râşniţe de tip elenistic, vase ceramice lucrate cu mâna sau la roată, precum şi alte accesorii din os, piatră, lut sau metal.
În timpul cercetărilor au fost descoperite şi câteva complexe constând în sacrificii şi înhumări rituale. Această apreciere este susţinută de contextul în care au fost depuşi defuncţii, în poziţii nefireşti, cu scheletul incomplet şi putem lesne intui practici de expunere sau dezmembrare a cadavrelor, precum şi sacrificii umane; astfel de sacrificii umane sunt atestate şi în alte locuri şi sunt atestate de izvoarele literare (Herodot).
Unele gropi au în conţinut fragmente de schelete ale unor câini, cai sau carapace ale unor broaşte ţestoase. Nu excludem în nici un fel îngroparea animalelor decedate, dar este foarte posibilă şi practicarea unor ritualuri magico-religioase (vrăjitorie).
Toate acestea și multe altele fac parte din civilizația geților de pe linia Dunării de Jos.
Expoziția va fi deschisă până în luna mai. Curatori sunt dr. Dorel Petruș Bondoc și dr. Ileana Gabriela Filip, muzeografi.