Liceul “Voltaire” va fi dotat cu laboratoare inteligente

0
1373

Adaptarea sistemului de educație și formare la evoluția tehnologică reprezintă un proces complex, necesar pentru pregătirea și perfecționarea resurselor umane și element esențial al dezvoltării, modernizării și inovării societății. Utilizarea noilor tehnologii digitale este calea directă pentru a face școala mai atractivă pentru elevi, mai adaptată nevoilor și stilului lor de viață, mai eficientă în a dezvolta competențe, generând educație pe tot parcursul vieții.

În acest context, LICEUL “VOLTAIRE”, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului “SMARTLABS-2023-”DOTAREA CU LABORATOARE INTELIGENTE A LICEULUI “VOLTAIRE”-CRAIOVA”, cod proiect F-PNRR-SmartLabs-2023- 0561, proiect finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ Pilonul VI. Politici pentru noua generație Componenta C15: Educație Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.

Proiectul se desfășoară în perioada DECEMBRIE 2023 – IANUARIE 2025, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 295.133,89 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene – Următoarea Generație UE.

Obiectivul general al proiectului este Creșterea accesului la mijloace moderne de învățare pentru elevi și consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator inteligent” pentru cadrele didactice. Proiectul vizează, de asemenea, creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale, absenteismului și abandonului școlar.

Activitățile derulate în cadrul proiectului     

  • Achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unui laborator inteligent digital, (smartlab) conform OME nr. 3497/2022 ;
  • Achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive ;
  • Conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ   ;
  • Instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator;

Liceul “Voltaire” își propune prin acest proiect dezvoltarea unui spațiu al comunicării, deschis, tolerant, un climat educațional stimulativ, constructiv, unde fiecare elev învață să-și dezvolte armonios competențele digitale, participând activ la clădirea viitorului său și al comunității școlare căreia îi aparține.