Pe piaţa imobiliară / Craiova, performanţă negativă

0
401

Eurobank Property Services a anunţat ieri, lansarea noii ediţii a indicelui preţurilor imobiliare pentru piaţa rezidenţială din România, care acoperă evoluţiile din trimestrul al patrulea al anului 2012 şi indicii anuali pentru întregul an 2012. Cu includerea ultimelor cifre anuale, indicii acoperă istoric opt ani integrali în acest moment. 

La finalul unui alt an de observaţie, indicele anual al preţurilor rezidenţiale EPS pentru România arată clar o stabilizare a preţurilor, cu o reducere a acestora pe plan naţional de numai -0,8% pentru 2012, după scăderi anuale de aproximativ -5% pentru 2010 și 2011.

„Indicele trimestrial sugerează că preţurile de pe piaţa naţională au scăzut cu -2,2% în ultimul trimestru al lui 2012, dar acest lucru poate fi atribuit fluctuaţiilor sezoniere manifestate în cadrul unei tendinţe de stabilizare. După Capitală, pe locul doi din punctul de vedere al performanţei se clasează Zona Dunăre – Marea Neagră, cu o creştere pozitivă a indicelui anual în 2012 şi o uşoară reducere în ultimul trimestru al anului”, se precizează în comunicatul de presă remis de Eurobank.

Modificarea medie a preţului la cinci ani pare a fi clar negativă pentru toate Zonele, cu precădere pentru că începutul acestei perioade a fost marcat de apogeul preţurilor de pe piaţă înregistrate la finalul lui 2007. La nivel de Zone geografice, capitala conduce la scăderile cumulate pe o perioadă de 5 ani, cu o medie de -12,7% pe an, în timp ce rata medie a scăderii naţionale este de -9,1%.

Majoritatea celorlalte oraşe mari, în afara capitalei, au înregistrat, de asemenea, o creştere în ultimul trimestru, Brăila, Galaţi şi Ploieşti prezentând cele mai optimiste evoluţii, în timp ce Timişoara, Craiova şi Cluj-Napoca au înregistrat performanţe negative în trimestrul al patrulea. Primele trei oraşe înregistrează performanţe pozitive similare şi la nivel anual. „Prin urmare, indicii anuali finali pentru 2012 sugerează o stabilizare a preţurilor imobiliare cu un model consecvent de dominare a tendinţei de creştere de către centrele urbane majore, relevată de indicii trimestriali ai ultimei perioade”, se mai precizează în comunicatul de presă.