Bilanţ al jandarmilor doljeni, pe anul 2021, în vremuri de pandemie, prezentat astăzi, în condiţii speciale

0
388

Astăzi, 12 ianuarie,  a avut loc, în sistem videoconferință, şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, în anul 2021. Activitatea s-a desfăşurat în cadru restrâns, cu respectarea normelor sanitare, în prezenţa doamnei Daniela Barbu, prefectul judeţului Dolj şi a şefilor structurilor M.A.I. cu care cele două unităţi de jandarmi cooperează.

   După prezentarea materialelor de bilanţ de către comandanţii celor două unităţi de jandarmi, gl. bg. dr. Constantin Florea – I.J.J. Dolj şi col. Cosmin Raul Mirea – G.J.Mb. Craiova, doamna Daniela Barbu a adresat un mesaj în care a reliefat aprecierea privind rezultatele obţinute în perioada analizată de către jandarmii din cele două unități.

Informaţii structurate

I.J.J. DOLJ

            În anul 2021 jandarmii din cadrul I.J.J. Dolj au executat 16.207 misiuni de ordine publică, atât independent cât şi în cooperare cu alte instituţii. Pe timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat au fost constatate independent 98 de infracţiuni cu 96 de autori şi au fost aplicate 2.815 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 660.575 lei, din care 1677 avertismente scrise.

Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor, valorilor și transporturilor speciale este un alt domeniu important în activitatea jandarmilor doljeni, iar ca element de referinţă în această perioadă, datorită modului exemplar în care jandarmii au îndeplinit misiunile, nu au fost încercări de penetrare a acestora ori alte evenimente deosebite care să expună la riscuri siguranţa obiectivelor, bunurilor, valorilor și transporturilor speciale.

Au fost puse în executare 1496 mandate de aducere pe raza judeţului Dolj, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare, iar prin sistemul naţional unic apel de urgenţă „112” jandarmii din cadrul I.J.J. Dolj au intervenit în 117 de situaţii cărora s-au dat curs în mod operativ.

Totodată, pe parcursul anului trecut au fost desfăşurate 162 activităţi de prevenire a faptelor antisociale în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice, dar şi pe timpul desfăşurării misiunilor specifice şi a unor jocuri sau competiţii sportive la care efectivele unităţii au fost angrenate, atât independent, cât şi în colaborare cu instituţiile partenere.

            Un obiectiv foarte important al activității conducerii unităţii a fost implementarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile pentru diferite investiţii.

               În prezent, la nivelul unităţii sunt constituite echipe de implementare şi grupuri de lucru pentru 2 proiecte ce se află în implementare şi anume proiectul “Prevenirea incendiilor forestiere în regiunea transfrontalieră Dolj și Lom, Montana“, cu finanțare prin Programul de cooperare teritorială INTERREG V-A ROMÂNIA-BULGARIA 2014-2020, Axa prioritară 3 – O regiune sigură, prin încheierea unui acord de parteneriat cu Consiliul Județean Dolj ca lider de proiect și parteneri I.S.U. Dolj și primăria Lom – Bulgaria şi proiectul „Creşterea eficienţei energetice, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru transportul agentului termic şi a apei calde menajere la clădirea 45-19-08 Craiova”, derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, POR/2017/3/3.1/B/SUERD/1, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea B – clădiri publice, sprijinirea eficienţei energetice.    

              

G.J.Mb. CRAIOVA

În anul 2021 jandarmii din cadrul G.J.Mb. Craiova au executat 7.866 misiuni de ordine publică, atât independent cât şi în cooperare cu alte instituţii, în toată zona de competenţă. Situația operativă a fost complexă, dar nu au existat probleme deosebite pe timpul desfășurării misiunilor.

La nivelul unității au fost constatate 151 de infracţiuni cu 137 de făptuitori, au fost aplicate 3.616 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 741.960 lei şi au fost puse în executare 192 de mandate de aducere, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare.
Totodată, pe parcursul anului trecut au fost desfăşurate 92 activităţi de prevenire a faptelor antisociale, care au avut ca scop respectarea ordinii și siguranței publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și informarea populației, în special a tinerilor, cu privire la consecințele manifestărilor violente sau antisociale.
Provocările legate de situația pandemică, în care s-a desfășurat activitatea noastră pe parcursul anului 2021, au adus un plus de experiență pe linia executării misiunilor specifice, astfel încât obiectivul principal – creșterea gradului de siguranță a cetățeanului – să fie îndeplinit cu succes.