Două instituţii de învăţământ preuniversitar din municipiul Calafat au fost premiate, la Palatul Cotroceni, de preşedintele României, Klaus Iohannis. Este vorba de Liceul Teoretic „Independenţa” şi Şcoala Gimnazială „Constantin Gerota”.
La Palatul Cotroceni a avut ceremonia de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar, prin conferirea unor medalii, ţinând cont de vechimea învăţământului românesc. La două sute de ani de la înfiinţare, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul pentru învăţământ”, în grad de Mare Ofiţer, Colegiului Naţional „Sf.Sava” din Bucureşti, o unitate de elită a sistemului educaţional din România. Cu acest prilej, s-au acordat şi alte distincţii ale statului, pentru învăţământ, preşedintele Klaus Iohannis reiterând că este nevoie de o educaţie serioasă în şcoală, fără de care nu se poate progresa.
Printre cei premiaţi sunt şi două instituţii doljene, din Calafat, care au o istorie comună şi care au primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer (Liceul Teoretic „Independenţa”), respectiv „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Cavaler (Şcoala Gimnazială „Constantin Gerota”). Este un semn de apreciere pentru cadrele didactice din Calafat, care, de-a lungul a peste 100 de ani, s-au pus în slujba educării copiilor. Dar, cei mai îndreptăţiţi să vorbească sunt reprezentanţii celor două unităţi de învăţământ preuniversitar din Calafat.
Două şcoli şi o istorie comună
Este o adevărată istorie la Calafat, iar distincţiile de acum vin să o întregească. «Am participat la ceremonia de la Palatul Cotroceni împreună cu mai mulţi elevi şi am fost onoraţi să primim această distincţie. Am preluat de la înaintaşi şi vom duce mai departe tradiţia, ţinând cont că avem rezultate foarte bune la examenele naţionale. Ne legitimăm astăzi cu multe promoţii de absolvenţi, caractere puternice, afirmate în diverse domenii de activitate. Prin ei, ne simţim legaţi de oameni, fapte, locuri, peste tot – în ţară şi în lume. Suntem bucuroşi că şi colegii noştri de la Şcoala Gimnazială „Constantin Gerota” au fost premiaţi, mai ales că avem o istorie seculară comună», a precizat prof. Adriana Popa, director al Liceului Teoretic „Independenţa”.
Completarea vine foarte repede, din partea prof. Sorin Iofcea, director al Şcolii Gimnaziale „Constantin Gerota”: «În noiembrie 1916, s-au pus bazele gimnaziului de băieţi, curs inferior. În noiembrie 1919, Gimnaziul primeşte denumirea „Independenţa”, la solicitarea profesorilor şi la propunerea directorului din acea vreme, Constantin Gerota.Au urmat ani mulţi şi grei, trecând şi prin caracteristicile epocilor, dar, la 24 octombrie 2003, Şcoala Generală nr.2 din Calafat a primit denumirea actuală, de care suntem mândri. Cu atât mai mult suntem onoraţi de premierea făcută de domnul preşedinte Klaus Iohannis, după recunoaşterea meritelor noastre în educaţie, alături de cei de la „Independenţa”. Suntem o şcoală care are rezultate, iar despre Constantin Gerota mai trebuie amintite unele aspecte: este născut pe 27 iulie 1887 la Georocul Mare (judeţul Dolj), a absolvit Liceul „Carol I” din Craiova, ulterior promovând cursurile Universităţii din Bucureşti, specializareaLimba şi literatura română – limba latină. A fost căsătorit cu Mariana Columbeanu, profesoară de franceză şi germană, fiica avocatului Ştefan Columbeanu, cel care a donat terenul pe care s-a construit şcoala».