Doljul pe scurt, foarte pe scurt!

0
464

Până la sfârşitul acestei luni, primăriile doljene ar trebui să aibă bugetele locale finalizate. Dar până să ajungă în acel moment, primarii şi consilierii locali trebuie să decidă dacă vor indexa taxele şi impozitele locale în conformitate cu nivelul inflaţiei, aşa cum prevede legea. Mulţi dintre edilii doljeni sunt conştienţi însă că o creştere cu 16% a dărilor către stat ar scădea gradul de colectare, care în unele comune este şi aşa destul de redus. Plus că, spun aceştia, populaţia este săracă şi nu are de unde plăti. Părerile pe această temă sunt, deocamdată, împărţite. Unii primari spun că dacă taxele şi impozitele nu vor fi mărite acum, bugetul local va trebui cumva reaşezat pe parcursul anului bugetar 2013. Chiar dacă aşteptările nu sunt foarte mari, primarii îşi propun proiecte îndrăzneţe pentru anul 2013, de la asfaltări şi pietruiri de drumuri, alimentare cu apă şi canalizare şi până la reabilitări de şcoli, biserici, cămine culturale şi fântâni comunale.   

 

Primarul comunei Bulzeşti: „Banii nu sunt niciodată suficienţi”

Gin Sorescu

Veste bună pentru locuitorii comunei Bulzeşti. Primăria şi Consiliul Local au anunţat că, anul acesta, taxele şi impozitele locale rămân la acelaşi nivel ca în 2012. În plus, autorităţile locale se laudă cu un grad de colectare a impozitelor pe anul trecut foarte apropiat de nivelul maxim. Reprezentanţii Primăriei au reuşit să colecteze un procent de 95% din impozite şi taxe. Tot la capitolul finanţe, în ceea ce priveşte bugetul pe 2013, primarul comunei, Gin Sorescu, se declară optimist şi speră că va obţine măcar banii pe care localitatea i-a avut la dispoziţie anul trecut. „Banii nu sunt niciodată suficienţi, dar, dacă avem fonduri suficiente pentru funcţionare şi cofinanţări, eu spun că este bine”, a spus edilul-şef din Bulzeşti.

În primăvara acestui an, Bulzeştiul va fi gazda unui eveniment special, care cu siguranţă va aduna fiii satului plecaţi în toate colţurile lumii. Primăria va lansa monografia comunei, odată cu recepţia Şcolii Generale „Marin Sorescu”. Unitatea de învăţământ se află în proces de reabilitare, finanţarea fiind asigurată prin fonduri de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

 

 

Calopăr: Prioritatea numărul unu – alimentarea cu apă

Marin Cătălină

Cel mai probabil nici Consiliul Local Calopăr nu va mări taxele şi impozitele anul acesta. O hotărâre, în acest sens, se va lua însă, cu siguranţă, în urma votului pe care îl vor da consilierii locali. Propunerea primarului Marin Cătălină este de a păstra impozitele la nivelul de anul trecut. Iar argumentele sale sunt pe cât de simple, pe atât de realiste. „Oamenii sunt săraci. Abia plătesc impozitele actuale. Dacă le creştem, vom avea un grad şi mai mic de colectare. E drept că în 2012 gradul de colectare a impozitelor a fost de 90%”, a explicat primarul comunei Calopăr, Marin Cătălină.

La Calopăr, autorităţile locale au mai multe proiecte în plan, dar o prioritate o reprezintă asfaltarea drumului Calopăr – Belcin, lucrarea fiind deja atribuită unei firme, prin licitaţie publică. Tot anul acesta, primarul comunei ar dori să finalizeze canalizarea în comună şi să introducă apa. „Pe timpul Guvernelor Boc-Ungureanu nu am primit nici măcar un leu pentru apă în comuna Calopăr. Sper ca de data aceasta privirile să fie întoarse şi către noi”, a mai spus Marin Cătălină.

 

Depozit de fructe şi legume la Caraula

În comuna Caraula a avut deja loc o şedinţă a Consiliului Local, în care aleşii au votat ca taxele locale şi impozitele să rămână la nivelul anului 2012. Când vine vorba însă de bugetul pe 2013, primarul Ştefan Vancea devine pesimist şi nu are aşteptări foarte mari. „Eu sunt optimist din fire, dar cu privire la bugetul pe anul 2013 devin pe zi ce trece tot mai pesimist. Nu cred în ideea că există cineva care nu doreşte să dea bani la primării. Problema reală este că nu prea au de unde să aloce aceşti bani de care avem nevoie. În anii trecuţi, ne-am bazat pe accesarea fondurilor europene. Aproximativ 5 milioane de euro am adus în comuna Caraula. Acum nu ne rămâne decât să vedem ce va fi”, a mărturisit primarul din Caraula, Ştefan Vancea.

Primarul a anunţat deja care este strategia pentru anul 2013. Acesta intenţionează să acceseze în continuare fonduri europene pentru un proiect de energie ecologică, cu celule fotovoltaice, şi să construiască un depozit pentru fructe şi legume, atât de necesar pentru agricultorii din zonă. Tot anul acesta vor fi finalizate lucrările de canalizare şi asfaltare, finanţate tot prin intermediul fondurilor europene. Primăria Caraula a asfaltat anul trecut 8,5 km de drumuri agricole, iar pe parcursul lui 2013 va avea loc recepţia finală, nu înainte de a fi finalizate şi celelalte lucrări adiacente.

 

Proiecte îndrăzneţe la Bârca! Se aşteaptă finanţarea

Marin Popa

Dacă în alte comune speranţele şi îngrijorările legate de noul an sunt amestecate, la Bârca dezamăgirea este mare. Primarul pesedist al localităţii, Marin Popa, este nemulţumit, pentru că aştepta să primească mai mult sprijin în finalizarea unor proiecte care se află în derulare. Anul trecut, la Bârca au fost demarate lucrările pentru ridicarea unui liceu în memoria poetului Adrian Păunescu. În prezent însă construcţia a rămas încremenită la 1,5 metri înălţime de temelie, pentru că autorităţile locale nu mai dispun de fonduri pentru a continua lucrările.

În ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale, primarul Marin Popa estimează că acestea nu vor creşte în 2013. Primăria Bârca a înregistrat anul trecut un grad de colectare a acestora de 80%, în condiţiile în care în comună locuiesc 1.500 de romi, majoritatea fără locuri de muncă. În 2013 autorităţile locale îşi propun să extindă reţeaua de apă şi canal, să finalizeze lucrările la liceul din localitate şi la baza sportivă, care este realizată în procent de 70%. Totodată, Primăria Bârca a câştigat un proiect pe Măsura 3.2.2. de apă, canalizare şi asfalt. În plus, în comună va fi construită o grădiniţă.

 

Bistreţ: Creşterea taxelor şi impozitelor, ajutor pentru cofinanţare

Cristiana Antonie

O situaţie total diferită am găsit la Bistreţ, acolo unde primarul Cristiana Antonie a luat hotărârea să mărească taxele şi impozitele locale cu 16%. Decizia nu este deloc întâmplătoare şi vine ca o măsură de siguranţă, pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene ce vor fi derulate în comună. Deşi anul acesta nivelul taxelor şi impozitelor va creşte, primarul comunei a declarat că nu a avut parte de reacţii negative din partea localnicilor.

„Am luat decizia să mărim cu 16% taxele şi impozitele locale ca o măsură de protecţie. Vom derula proiecte cu bani europeni şi trebuie să asigurăm cofinanţarea. Oamenii te judecă după realizări, de care beneficiază cu toţii, iar în 2013 avem ambiţii mari. Ne dorim să împrejmuim şcoala cu gard, să realizăm un centru social şi să facem două podeţe, care vor costa 10 miliarde de lei vechi. Vom asfalta drumul Bistreţ – Bârca, de 6 km, vom dărâma Căminul Cultural din comună şi vom face altul nou. Toate aceste proiecte au nevoie de sume importante de bani şi nu ştiu ce buget vom avea sau ce vom primi de la Guvern. Trebuie să ne bazăm şi pe banii noştri”, a declarat primarul Cristiana Antonie.

Primăria Bistreţ a avut, în 2012, un procent de colectare a taxelor şi impozitelor de 80% şi, în acest condiţii, primarul şi consilierii locali îşi doresc un buget cel puţin la nivelul anului trecut.

 

Primarul comunei Brabova: „Aşteptăm o mână de ajutor şi din partea Guvernului Ponta”

Vergil Pleşa

Mult mai delicată este situaţia la Brabova, acolo unde Primăria a declarat pentru anul 2012 un grad de colectare a taxelor şi impozitelor foarte mic, de doar 66%. Ca şi în alte localităţi care se confruntă cu aceeaşi problemă, principalul motiv rămâne sărăcia cu care se confruntă contribuabilii. O recunoaşte chiar primarul comunei Brabova, Vergil Pleşa. Acesta a mărturisit că oamenii sunt săraci şi nu au de unde plăti. La Brabova, autorităţile locale nu au luat, deocamdată, o decizie cu privire la creşterea taxelor şi impozitelor. „Aşteptăm să vedem ce direcţie vor lua lucrurile, pentru că oamenii de aici sunt săraci şi nu au locuri de muncă. Aşteptăm o mână de ajutor şi din partea Guvernului Ponta pentru a finaliza unele lucrări la nivel de comună, multe dintre ele legate de drumuri şi reabilitarea fântânilor comunale”, a precizat Vergil Pleşa, primarul comunei Brabova.

Edilul-şef consideră, în egală măsură, că este necesar un efort mai mare pentru încasarea de taxe şi impozite de la cetăţeni pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care doreşte să le implementeze în anul 2013.

 

Marin Marcu, primar Breasta: „Unde-i lege, nu-i tocmeală”

Marin Marcu

Primarul din comuna Breasta, Marin Marcu, a iniţiat un proiect de hotărâre de indexare a taxelor şi impozitelor, iar consilierii l-au votat încă din luna decembrie a anului trecut. Respectând dictonul „unde-i lege, nu-i tocmeală”, edilul şi-a însuşit faptul că, odată la trei ani, taxele şi impozitele trebuie indexate în conformitate cu inflaţia. Legat de bugetul pe 2013, primarul a declarat că nu are aşteptări prea mari, dar speră să realizeze cât mai multe proiecte. „Avem un procent de colectare a taxelor şi impozitelor de aproape 100%. În luna decembrie a anului 2012, Consiliul Local Breasta s-a întrunit în şedinţă şi a mărit aceste taxe cu 16%. Părerea mea este că unde-i lege nu-i tocmeală. La un moment dat, pe parcursul anului bugetar, lucrurile tot ar fi trebuit reglate. Oricum, până la sfârşitul lunii martie avem reducerea de 10%. De la bugetul anului 2013 nu ne aşteptăm la lucruri extraordinare. Sperăm să avem bani pentru funcţionare, că la capitolul investiţii vedem noi ce facem. De proiecte nu ducem lipsă, bani să avem să le implementăm. Vorbim de proiecte pe Măsura 3.2.2., pe O.G. 7, pe zona metropolitană”, a afirmat primarul comunei Breasta.

 

Cernăteşti: Din cauza sărăciei, oamenii nu plătesc impozitele

Din cauza gradului de colectare extrem de scăzut a taxelor şi impozitelor, de doar 40%, luni, la ora 10.00, Consiliul Local Cernăteşti se va întruni în şedinţă şi cel mai probabil aleşii locali vor vota indexarea cu 16%. În aceste condiţii, primarul aşteaptă susţinere financiară din partea Consiliului Judeţean Dolj, dar recunoaşte că trebuie să crească şi nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor. „Am trimis deja somaţii la cetăţenii care nu şi-au plătit datoriile. Eu ştiu că oamenii sunt săraci, dar trebuie să înţeleagă fiecare că nu putem avea realizări dacă nu ne facem fiecare plăţile către bugetul local. Sperăm că vom fi ajutaţi cu nişte sume de bani şi de Consiliul Judeţean Dolj, pentru că ne dorim să alimentăm comuna cu apă. Mai avem în vedere reabilitarea Căminului Cultural, pietruirea unor drumuri, reparaţii la biserică şi regularizarea pârâului Raznic. Să dea Dumnezeu să fie bani, pentru că proiecte avem foarte multe”, a declarat primarul comunei Cernăteşti, Dumitru Ciontea.

 

Cerăt: Proiecte în funcţie de buget

Comuna Cerăt are, din vara acestui an, primar nou. Aflat la primul mandat, actualul edil, Ionuţ Barbu, spune că are planuri importante de realizat pentru dezvoltarea comunei, dar multe dintre acestea depind de felul în care va arăta bugetul pentru acest an. Nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor pe 2012 a fost de 70%, dar este convins că la sfârşitul anului 2013 rata de încasare va fi de 80%. Printre proiectele urmărite cu prioritate de autorităţile locale se numără alimentarea cu apă potabilă şi introducerea canalizării în comună. Nu în ultimul rând, primarul Ionuţ Barbu şi-a propus să reabiliteze şcoala din localitate.  Pentru a realiza toate aceste proiecte, acesta spune însă că este nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi al Guvernului Ponta.

 MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU