Ca în fiecare an, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova a celebrat Ziua Naşterii Domnului. Prin evenimente culturale, Crăciunul a fost sărbătorit aşa cum trebuie, în tradiţiile româneşti. Nu au lipsit colindele, expoziţiile fotografice şi discursurile unor reprezentanţi de marcă ai mediului cultural. Dar, cel mai important, în prim – plan au fost elevii şi cadrele didactice ale unităţii de învăţământ preuniversitar.
Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate (CFR, aşa cum este cunoscut) nu se dezminte. În ziua de 11 decembrie, a organizat o manifestare pentru a celebra Crăciunul. “Obiectivele noastre sunt foarte clare: cunoaşterea, păstrarea, practicarea obiceiurilor, a tradiţiilor legate de Sărbătorile de Iarnă şi spiritul acestora; promovarea ideii de voluntariat; dezvoltarea capacităţii de comunicare, de colaborare, de muncă în echipă, dezvoltarea generozităţii, solidarităţii, toleranţei şi prieteniei. La manifestările de astăzi, avem invitaţi de marcă. Felicităm elevii şi pe profesorii, care au pregătit un program special”, a precizat prof. dr. Cristian Pătraşcu, director al Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova.
Tradiţiile, la ele acasă
Manifestarea a fost deschisă cu un program (colinde, cântece patriotice) interpretat de rapsodul Ion Creţeanu, “Tezaur uman viu”, recunoscut de UNESCO. A urmat un simpozion pe tema tradiţiilor româneşti, la care au vorbit: prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, dr. Adrian Irinel Cănureci – Şef Secţie Etnografie – Muzeul Olteniei, dr. Marius Turaiche – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Protodiac lect. univ. dr. Victor Şapcă, dirijorul corului Seminarului Teologic din Craiova, membrii acestuia interpretând melodii de suflet, ing. dr. Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ Dolj şi mulţi alţii. Nu a lipsit o expoziţie fotografică, dar cel mai mult a prins la suflet programul de dansuri tradiţionale. “Am pregătit un amplu spectacol – “Pluguşorul”, “Capra”, “Dansul măştilor” – la care participă elevi din toate clasele liceului. Cadre didactice coordonatoare: prof. Monica Botezatu, prof. Camelia Groapă, prof. Monica Ştiucă. Elevii s-au implicat total şi, prin acest eveniment, am dorit, cred că am şi reuşit, să aducem un strop de bucurie tuturor”, a precizat prof. Jana Popa.