Fanii explică de ce „CSU este Universitatea Craiova”

4
1523

Cea mai mare comunitate online a suporterilor Universităţii Craiova a emis un manifest către mass-media

Fanii Universităţii Craiova au lansat un manifest online către mass-media, prin care argumentează juridic, dar şi practic, că “echipa CS Universitatea Craiova este, de fapt, Universitatea Craiova! Redăm întregul manifest, publicat şi pe site-ul fanilor online, www.craiova-maxima.ro, unul dintre cele mai vechi şi populate forumuri ale suporterilor olteni.

Suntem www.Craiova-Maxima.ro, cea mai mare comunitate online a suporterilor Universităţii Craiova. În contextul (unic în lume, de altfel) în care există dezbateri aprinse despre “adevărata” Universitatea Craiova, vă invităm să analizaţi mai riguros, dar şi fără prejudecăţile deja existente, cronologia evenimentelor care au creat acest paradox. Legislaţia existentă după ’90 a permis fotbalului românesc, prin tot felul de tertipuri, exploatarea la maxim a mecanismelor financiare de “păcălire” a Statului. Impozite, taxe, datorii neachitate prin mutarea pe alte societăţi, redenumiri ale cluburilor, transferuri fiscalizate pe sume mult mai mici, meciuri cu rezultat prestabilit, inclusiv lipsa de reacţie a instituţiilor când se încălcau evident legile în vigoare, toate acestea au creat un climat juridic obscur în care jongleriile cu steme, palmares nu mai serveau interesului sportiv ci doar intereselor strict financiare ale conducătorilor. Astfel, Universitatea Craiova a fost angrenată în numeroase schimbări de societăţi şi denumiri, artificii care au lăsat mereu loc de speculaţii şi interpretări asupra elementelor de identificare a clubului. Ne dorim să vă prezentăm punctul nostru de vedere şi să vă argumentăm juridic, cât mai obiectiv , de ce CS Universitatea Craiova este, de fapt, Universitatea Craiova. 

* după Revoluţie, Clubul Sportiv Universitatea Craiova conţinea 7 secţii sportive (fotbal, handbal, volei, baschet, atletism, tenis de masă, şah)

*1991: secţia de fotbal din cadrul Clubului Sportiv îşi încetează activitatea, în locul acesteia apărând Fotbal Club Universitatea Craiova (CUI 4710671), entitate separată de Clubul Sportiv, dar sub tutela Universităţii din Craiova

*1994: apare ASFC Universitatea Craiova (CUI 6125321), preluând activitatea sportivă(locul în divizia A, lotul de jucători) a Fotbal Club Universitatea Craiova (CUI 4710671) în ambele cazuri, nu există documente care să ateste explicit transferul în patrimoniu al palmaresului existent până în 1991, sau a stemelor.

*2002: apare SC Fotbal Club Universitatea S.A.(CUI 14725165), ulterior SC Ştiinţa U Craiova S.A.(2004), SC Univstiinţa Fotbal Craiova S.A.(2005), SC Fotbal Club U Craiova S.A.(2006).

Evident, toate aceste mutări au avut ca scop abandonarea datoriilor pe alte societăţi. După 20 de ani (în 2011) tertipurile financiare au culminat cu celebra dezafiliere, rezultat al unui management bazat pe manipulare, escrocherie, dispreţ faţă de oricine avea tangenţă cu istoria clubului şi şantaj cu autorităţile locale, FRF, LPF. Presa a fost inundată cu victimizările fostului patron care a susţinut mereu că este ţinta unor conspiraţii, cercuri de interese şi a pozat în unicul capabil să administreze ceea ce înseamnă Universitatea Craiova. Ca suporteri, am militat mereu pentru respectarea valorilor etice care înconjurau acest club. Dacă declinul moral a început pe la sfârşitul anilor ’90, degradarea a atins formele cele mai cumplite în ultimul deceniu. Puşi în faţa unui lung şir de batjocuri (lipsa de respect faţă de suporteri, jucători, antrenori, foşti jucători, autorităţi, de oricine avea părere diferită, meciuri suspecte, mutarea de pe “Ion Oblemenco” sub acuza că oraşul nu merita echipa de fotbal, lupte cu politicul care nu satisfăcea la ordin dorinţele ) însăşi activitatea clubului nu mai avea legătură cu fotbalul. Situaţia CS vs FC o considerăm ca un cumul de factori şi o conjunctură juridică specifică României: legi cu hibe (tolerarea desfăşurării activităţii sportive deşi existau datorii şi premise de colaps), lipsa de reacţie a comisiilor (FC nu îndeplinea criterii financiare şi sportive la reînscrierea în divizia B, jucători neplătiţi dar blocaţi), durata unei decizii definitive în privinţa dezafilierii (ICCJ s-a pronunţat exhaustiv după părerea noastră şi a demontat mitul conspirativ), interpretări tendenţioase ale deciziei Justiţiei (prezentate ca victorii-presa nu şi a pus întrebări cu adevărat, s-a mulţumit să emită opinia “victimei”)

*2013: Clubul Sportiv Universitatea Craiova, în parteneriat cu autorităţile locale, cu acordul Universităţii din Craiova şi cu sprijinul moral al multor foşti mari jucători, îşi reînfiinţează secţia de fotbal, partea financiară fiind asigurată de investitori privaţi.

DE CE NU suntem CLONĂ:

*timp de 2 ani de la dezafiliere nu s-a închegat vreun proiect fotbalistic în oraş, deci “dezafilierea orchestrată de grupuri oculte” nu îşi are susţinerea în realitate, neexistând vreun “plan bine stabilit”, altfel nu se iroseau 2 sezoane;

*organizarea CS Universitatea Craiova a fost un caz de forţă majoră, după eşuarea tuturor încercărilor de a colabora cu vechiul patron;

*singura în măsură, conform legii, să poarte denumirea “ Universitatea Craiova” este CS Universitatea Craiova; Universitatea din Craiova este instituţia care a fondat clubul în 1948, a fost alături în mod direct şi constant până în 1994, şi-a dat acordul pentru a folosi denumirea şi recunoaşte CS Universitatea Craiova ca fiind îndreptăţită să continue tradiţia;

* Universitatea Craiova funcţionează sub egida Clubului Sportiv Universitatea Craiova, cel care a gestionat activitatea fotbalistică până în 1991, oferind dreptul de a-şi atesta juridic palamaresul până în 1991 + legalitatea folosirii stemei;

*autorităţile locale(votate de cetăţenii oraşului, nu numiţi politic) recunosc şi susţin acest proiect ca fiind Universitatea Craiova;

*fostele glorii ale clubului în proporţie covârşitoare recunosc această echipă ca Universitatea Craiova. Au autoritatea cel puţin morală, fiind realizatorii de drept ai palmaresului, să le fie respectată opţiunea;

* Universitatea Craiova îşi dispută meciurile de acasă pe stadionul “Ion Oblemenco”, media spectatorilor nepărându-ni-se deloc un boicot din partea oraşului.

Nu dorim să spunem clişee, însă spiritul unui club nu poate fi la nesfârşit jucăria unui personaj, un act într-un sertar pe care-l flutură sub porunca de a ne supune orbeşte.

Sintagmele “clona” şi “craiolguţa”(deşi aportul financiar al Primăriei Craiova este infim) sunt lansate de oameni care trădează disperarea de a nu mai beneficia de “brand-ul” U Craiova după bunul plac (călcând peste orice principiu proclamat de altfel cu ardoare), şi de a nu mai schingiui valoriile dobândite în ani de muncă ale altor generaţii. Stigmatizarea politică este de altfel o altă manevră a celor care, culmea, târau echipa prin campanii electorale făţişe. Pe acelaşi raţionament ne putem declara oropsiţi de orice autoritate pe care am mandatat-o prin vot, sub pretextul că este politician (am demontat doar un caz concret, fiecare este liber să voteze liber). Am dori totuşi să ni se precizeze exact dacă pentru dumneavoastră Universitatea Craiova înseamnă o societate comercială târâtă la nesfârşit prin manevre obscure? Nu credem că pasiunea a sute de mii de oameni poată fi ţinută captivă într un teanc de acte(şi acelea discutabile).

În istoria fotbalului, au fost cazuri de forţă majoră în care reorganizarea sub o altă formă şi continuarea tradiţiei au primat în fata obstacolelor legisilative: la Napoli sau la Fiorentina(exemplele cele mai răsunătoare), cluburi care au trecut prin astfel de momente dureroase, toţi cei care reprezentau oraşul şi iubeau echipa şi-au dat mâna pentru renaşterea lor. La fel s-a întâmplat şi la Universitatea, dar asta nu a înţeles domnul [ochelari de soare]. El nu a putut accepta că este de datoria celor ce reprezintă oraşul din punct de vedere administrativ, sportiv, a elitelor intelectuale şi a mediului de afaceri să se unească pentru binele fotbalului şi implicit al oraşului și al zonei. Niciodată în istorie, un om nu se poate confunda cu o echipă. Nu există nicăieri în lume o poveste frumoasă despre fotbal în care să se vorbească doar despre un individ, făcându-se abstracţie de toţi cei din jur.

Din fericire, la Craiova a existat un moment zero care l-a avut ca figură marcantă pe profesorul Corneliu Andrei Stroe. Părintele Craiovei Maxima a spus în repetate rânduri că un om nu are cum să fie Ştiinţa, să o confişte. Şi a acţionat concret. Astfel, a reușit să-i capaciteze pe toţi cei care puteau pune umărul la renaşterea Universităţii Craiova. Începând cu clubul mamă, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, continuând cu administraţia locală, Craiova Maxima, mediul universitar şi cel de afaceri. Creatorul Maximei a fost practic liantul între autorităţile locale, Clubul Sportiv Universitatea Craiova şi mediul de afaceri, în încercarea de a-i mobiliza pe toţi într-un scop comun: salvarea Ştiinţei!

DA, susţinem CS, şi unii dintre noi am susţinut-o înainte de realizarea efectivă din 2013. Ne asumăm tot trecutul până în 2011 şi ne-am ales viitorul. Pentru că în primul rând ne dorim fotbal, respect pentru suporteri, un club care să reprezinte adevăratele valori ale Ştiinţei. În România cazurile Petrolul, Poli Timişoara, UTA, Iaşi, TG Mureş, Reşiţa etc. nu sunt tranşate în presă cu aceiaşi severitate cu care este desconsiderată renaşterea Craiovei. Faptul că s-a reconstruit un climat dedicat fotbalului, civilizat şi profesionist, în care sloganele şi demagogia nu îşi mai au locul ne bucură mai mult decât rezultatele de pe teren. Indiferent de traiectoria viitoare, considerăm că a fost alegerea optimă. Respectăm orice opinie pe care o aveţi legată de Universitatea Craiova, CS vs FC, dar vă rugăm să vă exprimaţi propria părere, în urma unei documentări dar şi al unui raţionament moral, nu să o împrumutaţi. Denunţaţi orice act de presiune şi ameninţare, trăim într-o ţară liberă în care nu trebuie să ne fie frică să spunem ce credem!
Comunitatea pe care o reprezentăm nu este legată în niciun fel de interese politice (locale sau centrale), materiale, doar încercam pe cât posibil să fim alături de Universitatea Craiova într-un mod corect şi constructiv.”

4 COMENTARII

  1. Terminati cu prostiile de genul “daca ar fi inceput din liga a V-a”. Nu v-am auzit pe niciunul sa protestati cu privire la infiintarea cluburilor steaua si dinamo direct in prima liga de catre PCR. In plus, sa nu uitam ca acest club isi depusese actele pentru inscrierea in liga a V-a Dolj si a fost invitat de FRF (Adunarea Generala, deci intreaga suflare fotbalistica din Romania!) in liga a II-a. De ce? Pentru ca niciunul dintre celelalte 13 cluburi invitate nu au dat curs acestei invitatii pentru a completa seriile de divizia B in acel an. Sti un exemplu concret: echipa Minerul Matasari a primit o asemenea invitatie si a refuzat-o!
    Felicitari Craiovei pentru renastere! Hai oltenii!

Comments are closed.