Evenimentul anului teatral 2013 la Naționalul craiovean îl reprezintă, cu siguranță, premiera pe țară care va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, mai precis pe 21 decembrie. Este vorba despre spectacolul cu piesa „HOT L Baltimore”, de Lanford Wilson, în regia artistică a lui Peter Schneider, personalitate marcantă a lumii teatrului şi filmului american.
Reputatul artist – figură legendară din istoria studiourilor „Disney”, realizator al unor spectacole extrem de apreciate pe Broadway, dintre care varianta musical a „Regelui Leu” („The Lion King”) a câştigat Premiul „Tony” (considerat echivalentul Oscarurilor în teatru) – se află la Craiova, pentru casting și repetiții, încă de la începutul lunii noiembrie, urmând să fie prezent și la premieră. Scenografia spectacolului „HOT L Baltimore” este realizată de Cătălin Ionescu-Arbore, iar în distribuție se regăsesc îndeosebi actori din generația tânără a Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Alte două importante nume își vor lăsa amprenta, în perioada următoare, pe producțiile artistice ale Naționalului craiovean: faimosul regizor american Robert Wilson, care va monta spectacolul după piesa „Rinocerii” de Eugen Ionescu, cu premiera anunțată pe 4 iulie 2014, și renumitul coregraf român Gigi Căciuleanu, care în februarie-martie 2014 va realiza un spectacol de teatru-dans inspirat de creația shakespeariană. Un alt important eveniment al stagiunii este cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare”, care va debuta în aprilie 2014.
Punerea în scenă a piesei „HOT L Baltimore”, de Lanford Wilson, trebuia să aibă loc la Teatrul Național „Marin Sorescu” încă de la sfârșitul anului trecut, însă proiectul a fost amânat de regizorul Peter Schneider. Despre contextul și condițiile în care s-a conturat această colaborare internațională, managerul Naționalului craiovean, Mircea Cornișteanu, povestea într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertății” la începutul acestui an:
Regizorul „s-a lăsat destul de greu convins” să monteze la Craiova
«Cu Peter m-am întâlnit în urmă cu doi ani, la un spectacol pe care l-a invitat în România ArCuB – Centrul de proiecte culturale al Primăriei municipiului București, cu prilejul unor evenimente teatrale organizate în capitală. I-am văzut spectacolul cu marea actriță italiană Maria Cassi, se intitula „My Life With Men… and Other Animals”, care m-a încântat foarte mult și pe care l-am invitat, anul trecut, și la Craiova. Atunci i-am propus să monteze și la noi. S-a lăsat destul de greu convins, nu pentru că era vorba de Craiova. Cred că înainte de a veni aici habar nu avea nici despre România… Mi-a zis însă: „Ce pot eu să le spun românilor?”. Și e un argument de artist responsabil. „Ce să le spun eu unor oameni pe care nu îi cunosc? Cum să mă adresez eu unei societăți despre ale cărei nevoi și năzuințe nu știu nimic?”, a zis. Am înțeles foarte bine argumentul lui și l-am invitat să stea mai mult în țara noastră.
Odată cu invitația de a reveni cu spectacolul Mariei Cassi la Craiova, a stat în România vreo zece zile, s-a întâlnit cu mai multă lume, din diferite medii, s-a plimbat pe străzi, așa cum îi place, de unul singur… Apoi a mai cedat și a zis că o să încerce, condiția fiind să pună în scenă o piesă americană, „HOT L Baltimore”, după care s-a făcut și un film, convins fiind că oamenii cam au, până la urmă, aceleași probleme, indiferent că sunt în America sau în România. Piesa aceasta vorbește despre niște sentimente și relații interumane care pot fi ușor înțelese și în altă parte decât în America. Sper ca rezultatul să fie unul foarte bun».
Peter Schneider a revenit la Craiova la începutul lunii noiembrie a.c., când a mai organizat un casting pentru spectacol și a început repetițiile, secondat fiind de Gina Călinoiu, în calitate de asistent regie.
Succesul piesei lui Lanford Wilson a inspirat și realizarea unui serial de comedie
Spectacolul său „HOT L Baltimore” este realizat după scrierea dramaturgului american Lanford Wilson, autor a 17 piese de teatru și peste 30 de piese într-un singur act. Acesta a primit în 1980 un Premiu Pulitzer pentru piesa „Talley’s Folly”, parte a unei trilogii despre mai multe generații ale unei familii din Missouri, iar în 2004 a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Litere. A fost nominalizat pentru trei „Tony Awards”, a primit un „Drama Desk Award” şi un „Obie Award”. Lanford Wilson s-a stins din viață în martie 2011, la vârsta de 73 de ani.
Succesul piesei de pe Broadway a inspirat și realizarea unui serial american de comedie, produs de Norman Lear, de la ABC, cu premiera la 24 ianuarie 1975. Acțiune se petrecea, desigur, în hotelul ficţional Baltimore din Maryland, iar titlul „HOT L Baltimore” era dat de sigla luminată a stabilimentului ieftin, care avea o literă arsă, „E”. Filmul a avut câteva elemente controversate, incluzând cele două personaje importante în rol de prostituate, una dintre ele fiind o imigrantă ilegală, şi unul dintre primele cupluri de gay care au fost vreodată evocate de un serial de televiziune american. Din cauza subiectului poveştii, a fost primul serial de televiziune ABC care conţinea un avertisment de început, atrăgând atenţia privitorilor asupra temei. Reţeaua de televiziune a susţinut serialul printr-o amplă campanie de publicitate, dar n-a reuşit să obţină audienţă, astfel că acesta a fost anulat după 13 episoade. Ultimul a fost prezentat pe data de 6 iunie 1975.
***
Pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova readuc la viață ciudatele întâmplări prin care trec rezidenţii din „HOT L Baltimore” actorii Corina Druc (Doamna Oxenham), Dragoș Măceșanu (Bill Lewis), Ștefan Cepoi (Paul Granger al III-lea), Iulia Colan (Fata), Mirela Cioabă (Millie), Anca Dinu (Doamna Belloti), Raluca Păun (April Green), Valeriu Dogaru (Domnul Morse), Valentin Mihali (Domnul Katz), Gina Călinoiu (Jackie), Cătălin Vieru (Jamie), Romanița Ionescu / Ramona Drăgulescu (Suzy), Cosmin Rădescu (Clientul lui Suzy), Mircea Tudosă (Şoferul de taxi), Tudorel Petrescu (Clientul lui April și Băiatul cu pizza).
Peter Schneider este producător şi regizor american, cu o prolifică şi variată carieră în teatru şi cinema. Ca regizor, a semnat montări curente ale West End Productions – „Sister Act”, „The Musical”, „The Breakup Note Book”, opera lui Mark Blitzstein „Regina”, „Norman’s Ark” de Glen Roven, o reluare a „Grand Hotel, the Musical”, un scurtmetraj live, de animaţie, cu Julie Andrews, pentru aniversarea a 40 de ani de la premiera filmului „Mary Poppins”, ca şi alte proiecte la „WPA Theatre”, „Playwrights Horizon” şi „Circle Rep”.
A produs documentarul „Waking Sleeping Beauty” despre animaţia studiourilor Disney între 1984 şi 1994. Pe Broadway, a semnat mult-premiatul „The Lion King”, pentru care a obţinut şi un „Tony Award”, şi musicalul „Aida” de Elton John şi Tim Rice. Este unul dintre producătorii hiturilor newyorkeze „Marvelous Wonderettes” şi „Life Could be a Dream”. Ca preşedinte de animaţie şi şef al prezidiului studioului Walt Disney pentru mai bine de 17 ani, Peter Schneider a avut ca responsabilitate crearea şi distribuirea a peste 50 de filme, între care se numără „The Lion King”, „Beauty and the Beast”, „Little Mermaid”, „Toy Story”, „Roger Rabbit”, „Remember the Titians” şi „Princess Diaries”.
A fost director al „1984 LA Olympic Arts Festival”, este campion mondial la bridge şi deţine un titlu de Doctor Honoris Causa de la „Purdue University”.