După centralizarea a 99,56% din secţii: USL – 58,61% la Cameră şi 60,07% la Senat

0
335

Biroul Electoral Central a anunţat aseară, la ora 18:00, rezultate oficiale parţiale ale alegerilor parlamentare, după centralizarea voturilor din 99,56% din secţii USL obţinând 58,61% pentru Camera Deputaţilor şi 60,07% pentru Senat. Rezultatele complete pentru Camera Deputaţilor erau la acea oră următoarele: USL: 58,61%, ARD – 16,52%, PP-DD – 13,98% şi UDMR – 5,15%. La Senat, USL era urmat de ARD, cu 16,72%, PP-DD, cu 14,63%, şi UDMR, cu 5,25%. Restul partidelor au obţinut sub 5%, pragul electoral pentru intrarea în Parlament. După ce şi-au recunoscut înfrângerea, prin vocea lui Adriean Videanu, liderii Alianţei România Dreaptă au început să critice, rând pe rând, ideea înfiinţării acesteia, iar spre seară a apărut şi informaţia desfiinţării ARD.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că, în interiorul USL, PSD deţine 192 de mandate de senator şi deputat, PNL – 141, PC – 19, iar UNPR – 12. Dintre acestea, doar la Camera Deputaţilor PSD are 138 de mandate, PNL – 90, PC – 11 şi UNPR – 8. La Senat, PSD are 54 de mandate, PNL – 51, PC – 8, UNPR – 4. Tot de la secretarul general al PSD a venit şi vestea că viitorul Parlament va avea 550 de parlamentari, cu 80 în plus faţă de actualul Legislativ. Potrivit lui Dragnea, la Camera Deputaţilor vor fi 382 de aleşi, cu un plus de 49 de mandate faţă de numărul actual, iar la Senat 168 de mandate, cu un plus de 31 de mandate faţă de numărul actual. Dragnea a arătat însă că în sala de plen sunt 501 locuri, insuficiente pentru cei 550 de viitori parlamentari, şi a sugerat ca cei care nu vor avea loc în sală să stea la balcoane.

Gabriela Firea şi patronul România TV, în Parlament

Social-democratul Ion Stan, pe numele căruia DNA a înaintat Parlamentului o solicitare de încuviinţare a arestării preventive pentru trafic de influenţă, a reuşit să convingă electoratul din judeţul Dâmboviţa că merită un nou mandat. El a fost reales în Camera Deputaţilor cu 66,62%, păstrându-şi astfel imunitatea parlamentară.

Jurnalista Gabriela Firea, candidatul USL în Colegiul 1 din Ilfov, a câştigat detaşat un mandat de senator, obţinând 44.309 voturi din totalul de 59.386 valabil exprimate. Pe locul doi se situează Vicenţiu-Marianini Enache, candidat PP-DD, care a obţinut 7.434 voturi, urmat de Irinel Gabriela Tudorache, candidat ARD, cu 6.173 de voturi.

USL a câştigat în judeţul Constanţa toate cele 14 colegii, care vor fi reprezentate, printre alţii, de Alexandru Mazăre, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, Mădălin Voicu şi Manuela Mitrea, soţia lui Miron Mitrea, care şi-au reînnoit mandatele.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă (patronul România TV) a fost ales deputat în  Colegiul 4 din Prahova, cu 69,88%, numărul voturilor obţinute fiind de peste cinci ori mai mare decât cel obţinut de candidatul ARD în acest colegiu, medicul Sofia Mihăilescu, şi de zeci de ori mai mare decât cel primit de fratele preşedintelui PRM, generalul în rezervă Marcu Tudor.

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a câştigat de pe locul al doilea colegiul de senator care include municipiul Suceava, cu 42,67% din voturi (29.936 ), în timp ce candidatul USL, medicul Tiberius Brădăţan, a obţinut 48,91% (34.313 de voturi ), având nevoie de numai 700 de voturi pentru a închide colegiul.

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, nu intră în viitorul Parlament. Conform BEJ Gorj, Diaconescu a fost votat de 32,47% dintre alegători, în vreme ce contracandidatul său principal, respectiv premierul României, Victor Ponta, a obţinut 60,98% din voturi şi a câştigat colegiul.

ARD a murit?

Alianţa România Dreaptă a încetat, din punct de vedere juridic, după 9 decembrie, aceasta fiind constituită doar pentru alegeri. Practic, liderii celor trei partide, plus Noua Republică (NR), se declară rezervaţi în privinţa continuării proiectului politic pe viitor. „ARD a încetat. Ca să continue amorul trebuie o altă înţelegere. Până una, alta suntem liberi de contract”, a declarat, pentru gandul.info,  vicepreşedintele FC Gabriel Biriş, din al cărui punct de vedere proiectul Forţei Civice trebuie continuat. La fel de rezervat este şi liderul NR, Mihail Neamţu, chiar dacă susţine că este nevoie de „unitatea dreptei în faţa colosului USL”. Mai tranşant s-a arătat însă vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, care a declarat, pentru Mediafax, că , el precizând că „în viaţă prostia se plăteşte”.

Până se va decide ce se întâmplă cu ARD, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a anunţat ieri că demisionează din funcţia deţinută în partid, ca urmare a rezultatelor de la alegerile de duminică. „Rezultatul de la Buzău, modul în care au ales buzoienii pe 9 decembrie, mă determină să-mi dau demisia de onoare din funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, precum şi din cea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Buzău. Cred că Alianţa România Dreaptă trebuie să intre, în ansamblu, într-o profundă reorganizare şi omogenizare, astfel încât să devină cea mai importantă şi credibilă forţă de opoziţie din România. (…)”, a susţinut acesta într-un comunicat remis Mediafax.

Alianţa şi-a recunoscut înfrângerea

Coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că Alianţa respectă rezultatul alegerilor şi va face opoziţie pentru a apăra democraţia.  „ARD respectă votul românilor, un vot al românilor nu poate fi catalogat ca un eşec, cel mult poate fi catalogat, din punctul nostru de vedere, ca un moment de reflecţie internă a activităţii noastre în ansamblu. Din acest punct de vedere, USL, începând de astăzi, poartă cea mai mare responsabilitate faţă de evoluţia societăţii româneşti. Guvernul USL2 nu mai poate da vina pe guvernul USL1”, a precizat Videanu, într-o conferinţă de presă. Preşedintele PDL şi co-preşedinte ARD, Vasile Blaga, a decis să convoace pentru vineri Colegiul Director al partidului, din care fac parte membrii conducerii centrale a PDL şi liderii organizaţiilor judeţene. „Din dispoziţia preşedintelui PDL, Vasile Blaga, vineri, 14 decembrie, la ora 11.00, va avea loc şedinţa Colegiului Director Naţional al Partidului Democrat Liberal, la Sala de Grup a PDL din Camera Deputaţilor”, a informat PDL.

Socialiştii europeni se bucură pentru „răzbunarea” lui Ponta

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) a salutat „cu căldură” victoria USL în alegerile parlamentare. În opinia preşedintelui PES, Serghei Stanişev, „această victorie este o binemeritată răzbunare a lui Victor Ponta şi guvernului său. Victor a trebuit să facă faţă mai multor provocări, atât politice, cât şi sociale, de când a devenit prim-ministru, iar rezultatele de azi din alegeri sunt o dovadă că eforturile sale au produs roade. Cetăţenii români sunt în mod clar şi solid de partea lui Victor. (…) Este de aşteptat ca, având această majoritate parlamentară, premierul Ponta să îşi reasume poziţia de premier în următoarele zile, în ciuda opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu. Săptămâna trecută, Băsescu a încălcat neutralitatea politică pe care o presupune funcţia sa declarând, la un post naţional de televiziune, că nu îl va desemna pe Ponta, indiferent de rezultatul alegerilor, însă e de aşteptat ca acum să se îmbuneze, datorită susţinerii copleşitoare exprimată de electorat pentru Victor Ponta”, concluzionează Stanişev.