Spitalul Judeţean din Craiova va fi dotat cu echipamente de radioterapie

0
523

Ministerul Sănătăţii a anunţat că trei centre medicale din ţară vor beneficia în viitorul apropiat de dotare cu echipamente de radioterapie. În prezent, acestea se află la finalul fazei de exaluare şi există şanse ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziţie. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judeţean Craiova şi Institutul Oncologic “prof.dr. I.Chiricuţă” Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitaţie.

În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achiziţiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială  beneficiază de consultanţă din partea experţilor acestei Agenţii.

Alte opt spitale ar putea fi dotate cu aparatură de radioterapie

În luna decembrie, la Ministerul Sănătăţii este programată vizita experţilor Agenţiei Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării locaţiilor din unităţile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie  cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din ţară din cadrul unităţilor sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul  Universitar de Urgenţă Militar Central  “Dr. Carol Davila” Bucureşti, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Judeţean Braşov, Spitalul Judeţean Argeş, Spitalul Judeţean Prahova, Spitalul Judeţean Mureş şi Spitalul Municipal Timişoara.

De asemenea, Agenţia Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătăţii sub formă de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanţarea unui program de formare şi pregătire profesională a echipelor de specialişti care lucrează în centrele de radioterapie.

Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile încep să fie accesate. Suma totală acordată pentru achiziţia de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro.

Acordul cu Banca Mondială prevede construcţia de secţii noi ATI şi UPU, Centre de mari arşi, blocuri operatorii şi reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialităţi, precum şi achiziţii de echipamente necesare în secţiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliaţie, imagistică, radioterapie şi screening afecţiuni oncologice.

Au fost semnate primele contracte

Joi, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a semnat primele contracte de achiziţie pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din Bucureşti şi din ţară. Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului în prezenţa viceprim-ministrului României, Marcel Ciolacu, al ministrului Finanţelor domnul Ionuţ Mişa, precum şi al preşedinţilor Consiliilor Judeţene  din Constanţa, Galaţi şi Maramureş şi al managerilor spitalelor care vor beneficia de dotări cu sisteme complete de radioterapie.

Echipamentele vor fi achiziţionate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziţia de aparatură cu echipamente de radioterapie.

Valoarea totală a echipamentelor achiziţionate în cadrul contractelor semnate astăzi este de 11 milioane de euro. Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul  Judeţean Galaţi, Institutul Oncologic Bucureşti „prof.dr.Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Judeţean Baia Mare şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

“Astăzi marcăm continuarea proiectului cu Banca Mondială, pe care l-am găsit blocat la începutul mandatului meu. Împreună cu echipa guvernamentală ne-am asumat noi termene pentru ca acest proiect să funcţioneze în continuare. Este pentru prima dată când în România se face o astfel de investiţie necesară pentru a crea o reţea publică de radioterapie. Ne dorim să asigurăm accesul pacienţilor la aceste terapii şi condiţii mai bune de lucru pentru specialiştii din sănătate. În acest moment, radioterapia se face în puţinele centre publice existente, iar restul pacienţilor merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei reţele publice, vor scădea foarte mult timpii de aşteptare, pentru că un pacient oncologic nu-şi permite să aştepte”, a declarat prof.dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.