Vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat, ieri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că SIE şi SRI trebuie să fie conduse de directori civili, nu de oameni din interior, afirmând că la nivelul Parlamentului nu există încă un control civil suficient de „matur”.
„Sincer, nu. Nu pentru că nu avem încă la nivelul Parlamentului un control civil suficient de matur. Îl ai în SUA, dar acolo ai în primul rând parlamentari foarte bine pregătiţi pe domeniile lor şi în al doilea rând ai deja sedimentată o relaţie, un mod de lucru, în care instituţiile se respectă reciproc”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, întrebat dacă directorii SRI şi SIE ar trebui să provină din interiorul acestor servicii şi controlul civil să fie exclusiv parlamentar.
Ovidiu Raeţchi a afirmat că la nivelul parlamentarilor din comisiile de specialitate nu avem aceeaşi expertiză pe care o au alte state. „Nu cred că avem aceeaşi expertiză la nivelul parlamentarilor din comisiile de specialitate şi atunci o rezervă a serviciilor în a împărtăşi elemente mai sensibile. La fel cum, uneori, parlamentarii au tendinţa să politizeze politic discuşia în relaţia cu serviciile, lucru foarte la modă în ultima perioadă”, a spus Raeţchi.
Proiectul de lege pentru avioanele F 16 trece cu viteza supersonicului; Piranha, 12 minute
Ovidiu Raeţchi (PNL) a mai declarat că proiectul privind achiziţionarea avioanelor F 16 va trece prin comisie „cu viteza supersonicului”, afirmând că bugetul pentru Piranha a fost suplimentat cu milioane de euro în 12 minute. „Din păcate, cu experienţa mea vă spun că o să tracă cu viteza supersonicului pentru că sistemul nostru nu este suficient de matur în zona asta, astfel încât să laşi Parlamentul (să se pronunţe-n.r.), care este ultimul for de control pe zona asta şi nu în ansamblu, ci doar la nivelul comisiilor de apărare. Acordul parlamentar se dă doar prin comisiile de apărare şi nu se ajunge la nivelul plenului pentru că sunt elemente mai confidenţia în acest contra cadrul care este aprobat la început”, a declarat vicepreşedintele PNL Ovidiu Raeţchi, cu privire la dezbaterile parlamentare care vor urma pe tema achiziţiei avioanelor F 16, într-un interviu acordat MEDIAFAX.
Ovidiu Raeţchi a afirmat că pentru suplimetarea bugetului pentru transportoarele blindate Piranha s-a făcut în 12 minute, ajungându-se la un buget de sute de milioane de euro. „Până în momentul de faţă am avut două experineţe de gen, în momentul în care am aprobat în comisiile reunite cele opt programe şi săptămâna aceasta când am aprobat o revizuire a programului pentru transportoarele blindate, pentru Piranha, o extindere de la câteva zeci la câteva sute de bucăţi, o extindere de câteva sute de milioane de euro. Sţiţi în cât timp a trecut această revizuire? Cam în 12 minute”, a afirmat Raeţchi.
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a precizat că modul în care s-a făcut aprobarea în Parlament, deci nu a fost suficient de responsabil. „(…) zece minute cu un secretar de stat, cu hârtiile încă nevenite, netrimise, nu mi se pare suficient de responsabil pentru o alegere a României care va dura decenii şi care implică sute de milioane”, a spus Raeţchi.
Despre achiziţii: Veto-ul trebuie să aparţină militarilor; Politicienii trebuie să asculte
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare Ovidiu Raeţchi (PNL) a mai spus că, în materie de achiziţii, militarii ar trebui să aibă drept de veto, afirmând că politicienii nu pot să înţeleagă unele aspecte care ţin de funcţionarea armamentului.
„Categoric vorbim de un echilibru. Există argumente pentru zona politicului, sunt argumente bugetare în sensul în care factorul politic înţelege cel mai bine echilibrul dintre salarii, investiţii, echipament şi sunt argumente foarte importante de ordin diplomatic (…)”,a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, întrebat cine ar trebui să aibă cuvantul decisiv în materie de achizitii. Ovidiu Raeţchi a afirmat că „vetoul trebuie să aparţină militarilor” pentru că vieţile acestora depind de echipamentele pe care le folosesc. Raeţchi a spus˘că sunt aspecte legate de tehnica militară pe care un politician nu poate să le înţeleagă. „La primul model de Piranha pe care l-am adus exista o problemă cu mitraliera, se supraîncălzea şi după supraîncălzire capacitatea de ochire sădea semnificativ. O astfel de problemă nu a trăit-o un politician, nu poate să o înţeleagă un politician. O ştie militarul.”,a adăugat Raeţchi.