Primele 900 de doze de imunoglobulină, de săptămâna viitoare

0
456

Autorităţile sanitare au avansat un nou termen pentru rezolvarea crizei de imunoglobulină, ce afectează de câteva  luni România.  Producătorii au dat asigurări că la sfârşitul săptămânii viitoare, vor aproviziona piaţa cu 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficienţelor primare. De asemenea, se duc tratative pentru a se aduce încă 900 de flacoane din acest produs în luna decembrie a.c.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au avut o nouă întâlnire cu producătorii de imunoglobulina, cu această ocazie prezentându-le paşii făcuţi de MS şi CNAS cu privire la modificarea cadrului legislativ care vizează preţul acestor produse, precum şi taxa de Clawback.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală. Încă din luna septembrie, lipsa imunoglobulinelor a fost sesizată de pacienţi şi părinţi pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat la vremea respectivă că este o problemă de producţie.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că anul acesta, lista de medicamente compensate şi gratuite a fost actualizată trimestrial şi au fost introduse un număr de 33 de molecule inovatoare. Aceste tratamente noi sunt destinate atât pacienţilor care suferă de boli pentru care nu există alternativă terapeutică, dar şi pentru afecţiuni oncologice, hematologice, diabet şi HIV/SIDA. Anul acesta preţurile a 55 de medicamente au scăzut, cu valori cuprinse între 10 şi 80%.  Este vorba atât despre medicamente care fac obiectul unor contracte cost –volum –rezultat, precum cele pentru tratamentul Hepatitei C, cât şi despre medicamente din aria terapeutică a unor afecţiuni neurologice şi psihice, dar şi hipertensiunea arterială sau boli reumatice.