Şcolile doctorale vor fi reorganizate

0
320

Începând din acest an universitar, şcolile doctorale se reorganizează după noul Cod prevăzut de Legea Educaţiei. Se modifică în totalitate pregătirea doctorandului şi creşte responsabilitatea conducătorului lucrării. Schimbările care se impun sunt majore şi au constituit subiect de discuţie şi în cadrul întâlnirii membrilor Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România, derulată la Universitatea din Craiova, săptămâna trecută, cu ocazia aniversării Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

„Toate şcolile doctorale trebuie să fie evaluate şi se impun alte condiţii. Trebuie să regândim noile şcoli doctorale. Dacă înainte doctoranzii aveau două etape de pregătire – aşa-numita pregătire generală în primul an, când dădeau examene, în anul al II-lea făceau referate şi în anul al III-lea se axau pe teză –, acum, conform Codului Şcolii Doctorale, aprobat prin lege, doctorandul se axează pe teză din primul an de studii. Are nişte activităţi preliminare. În perioada aceasta face stagii de pregătire pe materii, participă la tot felul de conferinţe în care îşi valorifică cunoştinţele, dar totul se axează pe teză”, a precizat prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii din Craiova.

Schimbări se impun şi în conducerea demersului de cercetare. Doctorandul trebuie să facă echipă atât cu conducătorul lucrării, cât şi cu încă doi sau trei evaluatori. Aceştia răspund de tot progresul doctorandului pe perioada respectivă. La noile cerinţe trebuie să se adapteze din mers şi doctoranzii din anii mai mari, chiar dacă au parcurs alte etape, aspect criticat de profesorii din mediul universitar.

Fără surse de finanţare

Noul tip de şcoală doctorală nu face referire însă la finanţarea activităţii de cercetare pentru viitorii candidaţi la aceste programe de studii. Codul Şcolii Doctorale impune doctorandului stagii de pregătire, activitate didactică fără a face referire din ce bani va fi plătit.

„Este corect ca doctoranzii să aibă posibilitatea să se documenteze, să aibă stagii, dar, ca de obicei, nu este prevăzută sursa de finanţare. Cine îi plăteşte? Ei, în această perioadă, în mod normal ar trebui să desfăşoare şi activitate didactică. Există, la ora actuală, denumirea de asistent doctorand. Deci trebuie să desfăşoare o parte din activitatea sa la catedră. Ideal, o asemenea activitate să fie atunci când pe temele respective împreună cu conducătorul de doctorat va câştiga contracte de cercetare”, a precizat decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova. Contractele de cercetare puse la dispoziţia doctoranzilor sunt în general puţine, aspect cunoscut şi de cadrele didactice universitare, care prevăd o îngheţare a acestor şcoli de cercetare pe viitor.