“Directorul anului pentru Antreprenoriat”: în Dolj, continuitate

0
2862

Un succes important pentru sistemul educaţional din Dolj a fost obţinut, zilele trecute, de prof. Diana Brătucu, manager al Şcolii Gimnaziale “Traian” din Craiova: este vorba despre decernarea titlului de “Directorul anului 2023 pentru Antreprenoriat”. Ştirea am dat-o, la “cald”, dar revenim cu amănunte, iar povestea este amplă, ţinând cont şi de istorie, dacă se poate spune aşa. Practic, Diana Brătucu păstrează tradiţia şi o duce mai departe, în ceea ce priveşte dezvoltarea învăţământului preuniversitar din Dolj. Anterior, în 2018, doi dintre managerii şcolilor din Dolj au obţinut acelaşi premiu, unicat, până acum, în acel an fiind debutul acestei competiţii, departajarea fiind imposibil de efectuat.

Prof. Diana Brătucu,  manager al Şcolii Gimnaziale “Traian” din Craiova, a obţinut, zilele trecute, titlul de “Directorul anului 2023 pentru Antreprenoriat”. Faptul în sine l-am prezentat, dar revenim cu amănunte, unele care fac parte din istorie. “Am venit cu programe importante. Am avut o finanţare de cca. 600.000 de euro, prin alocarea fondurilor europene. Primăria şi Consiliul Local Craiova ne-au ajutat cu asigurarea a 25% din finanţare. Prin aceste program, am asigurat aproape la 90% digitalizarea în şcoală a procesului de învăţământ. Vorbim doar despre acest proiect, dar mai sunt şi altele, mai mici, dar care asigură dezvoltarea unităţii noastre. Prin contribuţia elevilor şi a părinţilor acestora, să spunem în jur de 20.000 de euro, s-a reabilitat terenul de sport, s-au procurat coşuri de selectare a deşeurilor, în fiecare clasă fiind acestea, şi mult mai multe. Ce vreau să vă spun este altceva: sunt doar o continuatoare, iar mentor mi-a fost prof. Alexandrina Năstase, care, alături de Irina Nedea, au fost cele care au câştigat, în 2018, titlul de care mă bucur eu, acum”, a precizat Diana Brătucu.

Viaţa merge mai departe

Şi, de aici înainte, să dăm voie istoriei să vorbească. Prima înscrisă la cuvânt este prof. Alexandrina Năstase, fost manager al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Craiova: “Atunci, în 2018, a debutat competiţia. Doljul a fost foarte bine reprezentat. După vizualizarea dosarelor, am aflat că, alături de instituţia pe care o reprezentam, mai era una din judeţ – Şcoala Profesională din Valea Stanciului. Practic , nu s-a putut face departajarea între noi, ceea ce constituie şi în prezent un unicat. La momentul respectiv, am venit cu un proiect de cca. 60.000 de euro, prin care 12 săli de clasă au fost complet digitalizate. De asemenea, s-a reamenajat curtea interioară, fiind inaugurat un loc de joacă şi de studiu, mass – media scriind, la momentul respectiv despre acest lucru. Acele demersuri au fost benefice, numărul copiilor care doreau să înveţe la “Mihai Viteazul” crescînd, în prezent fiind aproximativ 1.100 de elevi, faţă de undeva la 800 înainte. Mă bucur că actuala conducere a instituţiei de învăţământ merge pe aceleaşi coordonate”.

Educaţia copiilor, pe primul plan

Cum spuneam, în 2018 nu s-a putut face departajarea. Prof. Irina Neda era, în acele zile, director al Şcolii profesionale din Valea Stanciului şi ne explică cu lux de amănunte ce a fost: “Atunci, am depus aceste proiecte, pe care le-am prezentat tuturor. Am reuşit să atragem fonduri, inclusiv din sponzorizări. Dar, cel mai important, la momentul respectiv am reuşit să achizionăm un autoturism “Logan”, necesar pentru şcoala de şoferi, fără de care nu mai puteam exista. De asemenea, am achiziţionat echipamente IT, prin care copiii putea vorbi cu părinţii lor aflaţi în străinătate”. Irina Neda este, în prezent, director al Şcolii Gimnaziale din comuna Malu Mare şi povesteşte: “Am învăţat foarte multe şi asta aplic şi acum, la şcoala pe care o conduc. Am achiziţionat aparatură ultraperformantă pentru elevi şi suntem implicaţi în mai multe proiecte cu ONG-uri, iar colaborarea noastră cu Centrul pentru Bătrâni din comună este foarte bună. Le aducem lor o rază de speranţă, iar elevii văd ceea ce înseamnă greutăţile”. Alte comentarii sunt de prisos.