Deputatul european Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a salutat rolul decisiv jucat de Uniunea Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă în negocierea Acordului nuclear iranian. Declaraţia eurodeputatului Victor Boştinaru a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor privind acest acord, în prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.
„Înainte de a sosi aici, la această dezbatere, am recitit discursul lui John Kerry de la Philadelphia, în care vorbea despre acest acord nuclear şi am o singură concluzie de remarcat. Dacă John Kerry şi multe alte personalităţi din Statele Unite sprijină acest acord, înseamnă că este greşit acest lucru? Nu, înseamnă că acest acord este important nu doar pentru Statele Unite, ci este important pentru toată lumea. Iată rolul pe care trebuie să-l joace Europa în continuare. Să nu uităm de unde am început în 2013 şi unde am ajuns astăzi în relaţiile noastre cu Iranul şi capacităţile sale de a construi o bombă atomică. Citind discursul lui John Kerry, pot să spun că dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant şi alţi negociatori aţi făcut ceva demn de laudă, pentru că nu degeaba a primit Uniunea Europeană premiul Nobel pentru Pace. Iată cum Europa poate să devină o adevărată putere globală pentru pace şi pentru cooperare.”, a subliniat eurodeputatul Victor Boştinaru.
„E timpul ca Iranul să-şi schimbe discursul referitor la Israel şi Statele Unite”
Totodată, Victor Boştinaru a subliniat importanţa încheierii acestui acord pentru stabilitatea regională. „Acordul nuclear iranian este un document care vizează în mod particular non-proliferarea nucleară, dar nu se referă numai la aceasta. Acesta deschide posibilitatea unei cooperări între Uniunea Europeană, Iran şi alţi actori regionali pentru a stabiliza situaţia în Orientul Mijlociu, inclusiv o strategie pentru o tranziţie în Siria. Este un document care permite cooperarea pentru a stabiliza o arie mai largă din Iran până la zona Mării Mediterane. Mă uit la Philip Hammond şi la vice-cancelarul Steinmeier care merg la Teheran să discute despre Acordul nuclear, dar să discute, în egală măsură, despre afaceri. Mă uit la Daniel Barenboim, care acompaniază pe vice-cancelar la Teheran crezând în puterea simbolului multiculturalismului muzicii şi a multiculturalismului în sine ca un mesaj de pace. Pentru aceste lucruri este timpul ca Iranul şi Arabia Saudită să înceteze războiul proxy. În egală măsură, e timpul ca Iranul să-şi schimbe discursul referitor la Israel şi Statele Unite” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru în intervenţia sa.