Ministerul Sănătăţii a stabilit un adevărat record aprobând toate dosarele de tratament în străinătate depuse până în prezent. În total a fost alocată la acest capitol, până acum, suma de 10,6 milioane de lei.
Potrivit oficialilor din Sănătate în acest moment nu există dosare în aşteptare. Pacienţii cu afecţiuni grave pot deconta, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, costul operaţiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale.
Procedura se adresează doar tratamentelor care nu pot fi efectuate în ţară, şi nu pot fi decontate în baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale încluse în pachetul de servicii de bază. Ministerul Sănătăţii a alocat până în prezent 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente, aprobate de Comisia din Ministerul Sănătăţii.
Costurile necesare pentru aceste operaţii sunt extrem de ridicate şi nu sunt incluse în pachetul de bază al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru o terapie radioizotopică se ridică la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneală, care nu se poate face în România, cu intervenţie chirurgicală pentru cancer de colon, se ridică la 27.000. Aceste costuri sunt finanţate integral din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Cei mai mulţi pacienţi care aleg străinătatea suferă de afecţiuni oncologice
Şi CNAS a aprobat tratament în străinătate. Este vorba de plăţi pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români în state ale Uniunii Europene în baza Formularelor Europene S1, S2 şi a Cardului European, precum şi rambursări directe către asiguraţii care au solicitat servicii medicale pe teritoriul unor state din U.E.Anul trecut peste 1.000 de români au beneficiat de tratament în străinătate prin intermediul formularului S2. Cei mai mulţi dintre aceştia au primit îngrijiri medicale pentru afecţiuni oncologice – 367 de cazuri, urmaţi de cei cu afecţiuni ale sistemului circulator – 265 de cazuri şi cu afecţiuni pediatrice – 116 de cazuri. Pentru aceşti pacienţi costurile s-au ridicat la peste 33 de milioane de euro. De altfel un raport prezentat la începutul anului arăta că datoria statului român către spitalele din străinătate a crescut de la an la an ajungând la sfârşitul anului trecut la aproximativ 192 de milioane de euro. Cele mai mari datorii pe care le are România către unităţile sanitare din străinătate sunt la spitalele din Franţa, Germania, Austria şi Italia.
Formularul S2 a fost introdus în 2007, purtând denumirea E112. Acesta se adresează asiguraţilor ale căror afecţiuni nu pot fi tratate în ţară sau care nu pot beneficia de tratament adecvat în ţară datorită complexităţii cazului. O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca tratamentul oferit în străinătate să fie suportat de stat în baza formularului S2 este ca afecţiunea să fie inclusă în lista pachetului de bază de servicii medicale disponibil în România. În plus, tratamentul este oferit doar în spitale din Europa. Afecţiunile oncologice, bolile sistemului circulator şi afecţiunile pediatrice sunt principalele pentru care românii solicită tratament în străinătate. În ceea ce priveşte destinaţia cei mai mulţi pacienţi au ales spitalele din Germania, Austria, Italia, Franţa şi Ungaria.