Ieri a fost prima zi de acces în Centrul Vechi cu ajutorul telecomenzilor, iar sistemul a trecut cu bine de test. Deşi şoferii au manevrat telecomenzile cu oarecare neîncredere, barierele s-au ridicat la fiecare comandă şi totul a decurs perfect. Poliţiştii comunitari, care au supravegheat fiecare punct de trecere pentru a interveni la nevoie, au fost solicitaţi doar pentru informaţii minore legate de funcţionarea telecomenzilor.
Strada „C.S. Nicolăescu-Plopşor” era, până nu demult, una dintre cele mai circulate din centrul oraşului. Era foarte tranzitată de maşini întrucât făcea legătura între kilometrul zero al Craiovei şi zona de sud a municipiului. După amenajarea Centrului istoric, aceasta a fost închisă, devenind şi ea pietonală. Totuşi, pentru că sunt multe blocuri de locuinţe, dar şi sedii de bănci şi spaţii comerciale, autorităţile au amenajat două parcări deschise, care se află în spatele cvartalelor de blocuri de pe Unirii, şi le-au pus la dispoziţia locatarilor, în primul rând, şi apoi a celorlalţi şoferi. Pentru a-şi găsi un loc în respectivele parcări, conducătorii auto au primit, aşadar, voie să circule, cu viteză foarte mică, pe această stradă.
Cele trei străzi cu bariere
La sfârşitul anului trecut, autorităţile locale au achiziţionat patru bariere pentru oprirea traficului în Centrul Vechi. Investiţia s-a ridicat la 22.000 de lei, bani de la buget, iar barierele procurate au o lungime de 4 metri, au un timp de reacţie de 7 secunde între deschidere şi închidere, şi sunt rezistente la condiţii extreme de temperatură. Acestea au fost montate pe lângă strada „C. S. Nicolăescu-Plopşor”, care, aşa cum am spus, asigură accesul în două parcări (cea din spatele restaurantului Minerva şi zona BCR), şi pe străzile „Panait Moşoiu” (la intersecţia cu strada „A.I. Cuza”) şi „Fraţii Buzeşti” (la intersecţia cu strada „Mihail Kogălniceanu”). Deşi au fost montate din vreme, barierele nu au fost activate până în momentul în care toţi solicitanţii (locatari, comercianţi sau salariaţi ai societăţilor din zonă) nu şi-au procurat autorizaţia şi telecomanda, aşa cum prevede regulamentul de acces.
Emoţiile începătorilor
După aproape un an în care accesul s-a făcut mizându-se pe suportul poliţiştilor locali, ieri a fost prima zi în care barierele şi-au intrat în rol şi au început să fie acţionate potrivit normelor de funcţionare. De la primele ore ale dimineţii, şoferii au putut să intre şi să părăsească străzile menţionate mai sus numai după ce au apăsat pe unul dintre cele patru butoane care sunt dispuse pe micuţa telecomandă. „Am avut emoţii că nu o să se ridice bariera. Suntem obişnuiţi ca orice lucru mai pretenţios să înceapă cu mici defecţiuni şi eram pregătit pentru aşa ceva, dar, spre surprinderea mea, nu s-a întâmplat nimic ca să mă pună în încurcătură. Pentru că locul meu de muncă este chiar pe una dintre aceste străzi, a trebuit să intru şi să ies de mai multe ori astăzi, dar nu am avut nici un fel de problemă”, ne-a declarat, ieri, unul dintre şoferii care posedă telecomandă de acces în Centrul Vechi.
Poliţia Locală îi mai ghidează pe şoferi câteva zile
Spre surprinderea şoferilor, sincronizarea dintre bariere şi telecomenzi a funcţionat în mod corespunzător, fără sincope, iar poliţiştii locali, care s-au aflat în preajma intrărilor, nu au trebuit să intervină decât pentru a oferi câteva mici indicaţii de utilizare a telecomenzilor. Cea mai „incomodă” chestiune a fost legată de coborârea barierei după trecerea maşinii. Șoferii care treceau pentru prima dată de bariere scăpau din vedere să le mai şi închidă barierele, aceştia fiind ghidaţi de poliţiştii locali să acţioneze coborârea lor tot din butoanele telecomenzii. „Sistemul cu bariere acţionate prin telecomandă a funcţionat foarte bine astăzi (n.r. – ieri), dar noi am fost pregătiţi şi cu echipaje de la Poliţia Locală pentru a-i putea ajuta pe oameni. Am dat o mână de ajutor şoferilor şi a fost un lucru foarte util, motiv pentru care vom mai rămâne în stradă, la bariere, câteva zile până când conducătorii auto se vor obişnui”, a declarat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
Accesul permis doar în limita locurilor din parcare
Regulamentul de acces în Centrul istoric al Craiovei spune că locatarii, precum şi cei care deţin spaţii comerciale au accesul liber în zona veche a oraşului, cu condiţia să aibă autorizaţie de acces, eliberată de Primărie, şi telecomandă pentru acţionarea barierelor. Autorizaţia se eliberează pentru fiecare maşină şi nu este transmisibilă, iar telecomanda se achiziţionează contracost de utilizator de la o firmă autorizată. Preţul este de 150 lei şi poate fi utilizată pentru fiecare din cele patru intrări cu bariere ale Centrului Vechi.
Autorităţile locale atrag însă atenţia celor care vor să intre în zona veche că ei vor avea acces numai dacă există locuri disponibile în parcări, după cum se specifică în autorizaţia de acces. În cazul în care nu există un loc liber în parcare, şoferii nu au voie să staţioneze în Centrul Vechi. În privinţa comercianţilor, aceştia au voie să îşi aprovizioneze magazinele cu marfă doar în orarul stabilit prin regulament, şi anume dimineaţa, între orele 4.00 şi 8.30.