Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene s-a mutat în… Piaţa „Mihai Viteazul”!

0
854

Craiovenii aflaţi în trecere prin centrul oraşului pot poposi acum nu numai la terase ori pe băncuţele din părculeţe, ci şi la… sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”! De câteva zile, instituţia a amenajat în Piaţa „Mihai Viteazul” un spaţiu cu umbrele, mese, scaune şi rafturi cu cărţi, ademenindu-i pe trecători cu o porţie sănătoasă de lectură. În plus, copiii pot să deseneze şi să răsfoiască albume frumos colorate. Iniţiativa face parte din proiectul „Biblioteca Stradală”, lansat de bibliotecă în toamna anului trecut şi având ca scop promovarea lecturii. În cadrul acestuia, atât în Piaţa Prefecturii, cât şi în English Park – zone în care craiovenii petrec mult timp în aer liber – au fost amplasate rafturi cu cărţi cu acces liber pentru public.

„Biblioteca înseamnă cultură, iar cultura nu stă închisă într-o sală, ci este la îndemâna oricui vrea să o caute, uneori chiar stând pe o bancă într-un parc. Visul nostru este de a vedea aceste mici biblioteci în parcuri, în apropierea unităţilor de învăţământ, în tot oraşul”, declarau reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” la lansarea proiectului – anul trecut, în toamnă, cu prilejul Zilelor Municipiului Craiova.

„Biblioteca Stradală” se adresează tuturor oamenilor, din orice categorie socială, de orice vârstă, cu mai multă sau mai puţină educaţie, făcând parte din proiectele care deservesc comunitatea. Craiovenii au fost rugaţi, încă de la început, să respecte doar câteva reguli: să aibă grijă de cartea luată de pe raft şi, după lecturare, să o lase în acelaşi loc sau să aducă o alta în locul ei. Nu întotdeauna s-a întâmplat aşa, însă reprezentanţii instituţiei perseverează, cu convingerea că, în cele din urmă, cititorii vor înţelege scopul proiectului şi, implicit, faptul că o carte îşi atinge menirea nu atunci când se prăfuieşte pe un raft, ci când la ea au acces cât mai multe persoane.

«În perioada estivală, toţi cei care doresc să se delecteze citind sau să afle informaţii folositoare pot găsi mini-biblioteci în Piaţa „Mihai Viteazul” şi în English Park. Proiectul „Biblioteca Stradală” se adresează în această vară şi celor mici, care doresc să coloreze şi să afle lucruri interesante din cărţile pentru copii frumos ilustrate. Ca să se poată desfăşura în voie şi să-şi demonstreze talentul, în piaţă au fost amplasate, pentru ei, mese şi scaune. Ideea s-a bucurat de mare succes, cei mai încântaţi fiind părinţii, care au putut să-şi lase cu încredere copiii în grija doamnelor bibliotecare, mulţumiţi că aceştia fac ceva creativ, ce le dezvoltă simţul estetic. Copiii au lucrat cu spor, au colorat diverse personaje din cărţile puse la dispoziţie pentru ei, au făcut poze, au râs, le-au arătat, mândri, părinţilor ceea ce au colorat, iar la final fiecare a plecat acasă cu desenul realizat », a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.

Proiectul „Biblioteca Stradală” se va desfăşura pe întreaga perioadă estivală, fiind o alternativă de petrecere a timpului liber pentru craiovenii care nu au parte de vacanţă ori care au şi vor să profite de ea plăcut şi… cu folos!