Germanul Klaus Regling, directorul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), va prelua conducerea viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES), fondul de salvare permanent al UE, care urmează să fie înfiinţat în curând, a anunţat ieri un oficial european. Măsura face parte dintr-un ansamblu de nominalizări decise de miniştrii de Finanţe din zona euro la încheierea unei reuniuni de opt ore la Bruxelles. Regling, care conduce FESF încă de la înfiinţare, în primăvara lui 2010, după declanşarea crizei greceşti, era favorit pentru noul post, cu atât mai mult cu cât compatriotul său, Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, nu a obţinut preşedinţia Eurogrup. MES, dotat cu un capital de 80 de miliarde de euro, va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde. El urma să devină operaţional luni, dar intrarea în vigoare a fost înârziată deorece tratatul fondator nu a fost ratificat de un număr suficient de state membre.
În cadrul aceleiaşi reuniuni a miniştrilor de Finanţe, Jean-Claude Juncker a fost reales, pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, la conducerea Eurogrup. Premierul luxemburghez a fost numit pentru prima dată în această funcţie în 2005, iar mandatul său se va încheia pe 17 iulie. Numirea unui preşedinte al Eurogrup a constituit o adevărată dilemă în ultimele câteva luni. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a fost candidat oficial pentru această poziţie strategică, dar Franţa, ostilă acestei soluţii, a susţinut prelungirea mandatului lui Jean-Claude Juncker.
Premierul luxemburghez, care şi-a manifestat la un moment dat intenţia de a nu mai ocupa această funcţie, a acceptat totuşi să mai exercite un mandat de maximum şase luni, condiţia fiind obţinerea numirii compatriotului său, Yves Mersch ca director al BCE. „Mandatul este de doi ani şi jumătate, dar şi-l va exercita doar parţial”, a declarat un oficial european.