Universitatea din Craiova deschide de azi prima sesiune de admitere în învăţământul superior. În majoritatea cazurilor selecţia studenţilor se va face în funcţie de media de la bacalaureat, dar şi de rezultatele din perioada liceului. Excepţie fac doar Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi domeniile Muzică şi Artă teatrală din cadrul Facultăţii de Litere, care îşi triază cursanţii pe bază de test scris sau probe de aptitudini.
Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul sunt aşteptaţi la înscrierile pentru facultate, care se derulează în funcţie de calendarul stabilit de fiecare unitate de învăţământ superior în parte. Astăzi declară deschisă sesiunea de admitere Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică şi Horticultura, iar de mâine – şi Agricultura, Economia şi Administrarea Afacerilor. Pe 14 iulie vor începe înscrierile şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi la Facultatea de Ştiinţe Sociale. În ceea ce priveşte Facultatea de Litere depunerea dosarelor se va face din 15 iulie. În aceeaşi zi încep înscrierile şi la Facultatea de Fizică.
Mai multe locuri decât absolvenţi
În această sesiune, deşi s-a redus cifra de şcolarizare, numărul locurilor la facultate este mai mare decât numărul absolvenţilor de liceu care au promovat examenul de bacalaureat. Sunt 2.781 de promovaţi, 2.879 de locuri la buget şi 2.778 de locuri la taxă, cu 1.797 mai puţine decât anul trecut. În plus, specializările Pedagogie de la Facultatea de Litere şi Asistenţi Sociali de la Teologie nu se mai regăsesc în oferta educaţională din acest an. În schimb, s-a înfiinţat o nouă specializare la Facultatea de Litere: Limba şi literatura română – Limba şi literatura latină, pentru care au fost alocate doar 10 locuri la buget. La taxă nu este nici un loc.
Taxa de înscriere – minimum 100 de lei
Depunerea dosarelor de înscriere la concurs presupune şi achitarea unei taxe. Spre deosebire de sesiunile anterioare, de această dată taxa se va percepe pe domenii de licenţă. În majoritatea cazurilor, un candidat care va opta pentru un singur domeniu de licenţă va plăti 100 de lei, iar pentru următoarele opţiuni – câte 20 de lei. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a recurs la un discount mai mare: 100 de lei pentru primele patru domenii şi 20 de lei pentru fiecare opţiune în plus peste această ofertă. Un absolvent de liceu care doreşte să se înscrie la toate cele nouă domenii de licenţă ale acestei facultăţi va plăti în total 200 de lei. La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, unde admiterea se face pe bază de examen scris, taxa de înscriere este 100 de lei pentru buget şi încă 75 de lei pentru cei care optează şi pe locurile de la taxă.
***
Au început înscrierile şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie
La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova înscrierile pentru cursurile de licenţă au început de vineri, 8 iulie a.c. Admiterea va fi pe bază de concurs scris, pe 20 iulie fiind proba pentru domeniile Medicină şi Medicină Dentară şi Farmacie, iar pe 24 iulie pentru Balneo-fizokinetoterapie. Potrivit unui comunicat emis de conducerea universităţii, în eventualitatea în care rămân locuri neocupate se organizează o a doua sesiune de admitere în luna septembrie. Afişarea rezultatelor celei de-a doua sesiuni trebuie făcută până la data de 30 septembrie 2011. Eventualele locuri rămase neocupate, după a doua sesiune, vor fi anulate. În sesiunea de admitere din luna septembrie se va organiza concurs de admitere pe bază de dosar, test de limba română şi interviu pentru cetăţenii membri ai Uniunii Europene, pe locuri cu taxă.