Echipa studenţească devenită jucăria dezafiliată

0
352

Instituţia de învăţământ din Bănie este complet dezinteresată de soarta clubului de fotbal

Echipa care poartă numele instituţiei Universităţii din Craiova a fost însuşită pur şi simplu de o persoană şi anunţată în repetate rânduri drept moştenire de familie. Înfiinţată din pasiunea şi orgoliul unor cadre didactice şi studenţi pentru sport, echipa studenţească a Craiovei a fost lăsată pe mâinile unui personaj obscur care a pus-o în postura de a fi dezafiliată de forurile fotbalistice româmeşti. Pe când alte instituţii, municipalităţi sau societăţi comerciale se luptă să-şi valorifice sau măcar să-şi onoreze numele devenit brand naţional, Universitatea din Craiova a închis ochii la mutarea echipei în alt oraş şi acum nu are vreo reacţie când echipa de fotbal se află în pragul desfiinţării. Respectiva instituţie acceptă ca numele să-i fie asociat cu echipa unei persoane dubioase, folosit şi terfelit, implicat în scandaluri şi campanii electorale. Echipa care poartă numele Universităţii din Craiova este trecută pe diverse firme, are datorii enorme la stat, la diverse persoane şi este aproape de dezafiliere.

Mititelu, „Zambon de Craiova”

Chiar dacă secţia de fotbal a clubului sportiv Universitatea Craiova s-a separat în 1992 de celelalte secţii, acceptând susţinere privată, aceasta nu a fost vândută şi organizată ca societate pe acţiuni. Universitatea îşi poate revendica oricând echipa de fotbal, numele şi palmaresul, folosite în această perioadă de Adrian Mititelu, chiar dacă acesta le-a fost înregistrat la OSIM. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Timişoara, acolo unde instituţia Politehnicii nu i-a mai acordat fostului patron al echipei, Claudio Zambon, dreptul de a folosi abuziv numele, culorile şi palmaresul echipei. La fel ca Adrian Mititelu, Claudio Zambon mutase Politehnica Timişoara în alt oraş şi o scufundase în ligile inferioare ale fotbalului românesc. CS Universitatea Craiova poate reînfiinţa oricând secţia de fotbal, având la dispoziţie palmaresul clubului, sau cel puţin cel până în 1992. Atât Primăria Craiovei, cât şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport s-au dezis deja de echipa aflată în posesia lui Adrian Mititelu, Primăria făcând deja demersuri pentru interzicerea folosirii stadionului „Ion Oblemenco” de către echipa lui Mititelu şi a „copiilor, copiilor, copiilor” săi, iar DJTS a făcut solicitări pentru evacuarea cantonamentului din Lunca Jiului. De asemenea, Consiliul Judeţean ar putea retrage grupele de copii şi juniori care reprezintă în competiţii clubul arogat de Adrian Mititelu.

63 de ani de istorie are clubul

Clubul Sportiv Universitatea (CSU) Craiova s-a înfiinţat în 1948, pe langă prima unitate de învaţământ universitar din Craiova – Institutul de maşini şi aparate electrice – sub egida Ministerului Învaţămantului Public şi UNSR (Uniunea Naţională a Studenţilor din Romania) şi avea ca secţii atletismul, handbalul, voleiul, tenisul de masă, şahul şi fotbalul. Echipa de fotbal, sub denumirea UNSR Craiova, a fost înfiinţată de un grup de profesori şi studenţi şi a susţinut primul joc oficial în campionatul judeţean la 5 septembrie 1948. În 1950 şi-a schimbat denumirea în CSU Craiova, iar peste 3 ani în Ştiinţa Craiova. În 1964 Ştiinţa a promovat în prima ligă, acolo unde a rămas până în 2005, când a retrogradat, din 1966 purtând numele actual – Universitatea Craiova.

 

***

Mititelu l-a „acontat” pe Corneliu Andrei Stroe

Pentru ca instituţia Universităţii să nu întreprindă vreo acţiune de revendicare a numelui, Adrian Mititelu şi-a asigurat „complicitatea” lui Corneliu Andrei Stroe, preşedinte al clubului în perioada Craiovei Maxima şi actual decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, acolo unde şi Mititelu este student. Stroe a fost numit de Mititelu preşedinte de onoare al clubului chiar în perioada în care a candidat la Colegiul 1 Deputaţi. În schimb, în momentele critice patronul echipei apelează la fostul preşedinte al Craiovei Maxima pentru a-şi „spăla” imaginea. Stroe a apărut lângă Mititelu la oficială chiar la meciul cu Dinamo din acest retur, când Universitatea a retrogradat practic în liga secundă, iar miile de spectatori de pe stadion l-au înjurat copios pe patronul echipei. Stroe a fost chemat să „legitimeze” şi mutarea echipei la Severin în urmă cu un an, luând loc chiar pe banca de rezerve la un meci cu Gaz Metan Mediaş, chiar dacă un întreg oraş îşi cerea echipa înapoi.

***

Armata vrea brandul „Steaua” înapoi de la Gigi Becali

Clubul Sportiv al Armatei Steaua, prin vocea lui colonelului George Boroi, a cerut judecătorilor Tribunalului Bucureşti anularea mărcii „Steaua Bucureşti”, aflată din anul 2004 în proprietatea  societăţii Fotbal Club Steaua Bucureşti SA. Motivele invocat de Boroi este că înregistrarea acestei mărci s-a efectuat cu încălcarea Legii privind mărcile şi indicaţiile geografice. „Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti nu este de acord ca sigla-simbol a clubului, ca reprezentant al Ministerului Apărarii Naţionale, care a facut nume şi renume în arena sportivă internă şi internaţională de-a lungul a 58 de ani de activitate sportivă, sa fie cesionată abuziv şi nelegal unei grupari private, chiar dacă ea se numeşte SC Fotbal Club Steaua Bucuresti”, susţine colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua. MapN susţine că singura instituţie abilitată să deţină şi să folosească brandul „Steaua Bucureşti” este Clubul Sportiv al Armatei, cu atatât mai mult cu cât instituţia nu a acceptat niciodată înregistrarea mărcii la OSIM de către altcineva.