Dacă săptămâna viitoare, Comisia Europeană începe aprobarea proiectelor PNRR, depuse de ţările membre şi implicit finanţarea acestora, României i s-a returnat, din nou proiectul. Cele 29 miliarde euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte din proiecte ar putea să pice. Potrivit eurodeputatului PSD, Victor Negrescu, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari. La rândul său, economistul Adrian Câciu a spus că România va rata şansa de a încasa avansul de 13% (3,8 miliarde euro) în acest an. PNRR este un mare test de vorbărie politică al ministrului Cristian Ghinea.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi seară, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost ”pulverizat” de Comisia Europeană. El s-a referit la faptul că anumite companii au făcut unele documente din PNRR pentru a beneficia direct de bani, ceea ce a catalogat drept infracţiune.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, ce părere are depre criticile Comisiei Europene la adresa PNRR şi a afirmat: ”Pur şi simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinaţie către firmele de consultanţă politică ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii străine (…) Cred că le-a sărit pixul din mână la Comisie când au citit aceste gogomănii! Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o ruşine”.
Comisia Europeană a trimis joi guvernului o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai. Mecanismul de feedback e unul prevăzut de regulamentul european care guvernează mecanismul de reziliență și permite Comisiei Europene să ceară fiecărui stat membru informații suplimentare despre proiectele trimise pentru finanțare.