Clipe de nostalgie, de melancolie, dar şi de fericire, ieri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. Absolvenţii – cei care au putut fi prezenţi – ai primei promoţii a Secţiei de Automatică a Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii din Craiova au sărbătorit 45 de ani de la finalizarea pregătirii superioare.
Unii dintre ei nu s-au mai văzut de la terminarea cursurilor, viaţa ducându-i peste tot în ţară şi în lume. Alţii au păstrat legătura, au fost mereu aproape, dar cu toţii au avut, ieri, lacrimi în ochi, când s-au revăzut. Este vorba de prima promoţie a Facultăţii de Electrotehnică – Secţia Automatică. Şi-au depănat amintiri, şi-au vorbit de cele ale vieţii din prezent şi vor, de acum, ca în fiecare an să se întâlnească, în faţa Parcului „Nicolae Romanescu”.
Sunt cei care au pus bazele dezvoltării cercetării şi producţiei în ceea ce priveşte automatica la Craiova. Au avut profesori de marcă, adevărate somităţi, cei mai mulţi trecuţi în nefiinţă: Pter Hamburg, Rodica Gherman (matematică), Mihail Botez, Valentin Boju (geometrie analitică şi diferenţială), Ion Scondac şi Margareta Boroş (chimie), Alexandru Ene (geometrie descriptivă), Silviu Puşcaşu (mecanică), Marius Preda şi Jack Marcovici (bazele electrotehnicii), Constantin Belea şi Georgeta Florescu (matematici speciale), Oliviu Gherman şi Florea Uliu (fizică), iar lista poate continua, cu scuze pentru că nu-i putem aminti pe toţi. Atunci, doi dintre ei erau proaspăt asistenţi, Oleg Cernian şi Mircea Ivănescu, prezenţi şi ieri în sală.
Tânăr profesor, viitor rector
Prof. univ. dr. ing. Mircea Ivănescu, devenit ulterior rector al Universităţii din Craiova, şi-a amintit de anii de atunci: „Cred că putem vorbi de aniversarea a 50 de ani, deoarece atunci s-au început cursurile şi s-a înfiinţat învăţământul tehnic la Craiova. Mai fusese, până în 1959, o secţie de inginerie, desfiinţată, iar atunci a fost un lucru benefic, la deschiderea din 1966. Eram tânăr pe atunci, eram foarte apropiat de studenţi. Cred că, în acei ani, cea mai mare victorie a fost aducerea la Craiova a domnului Constantin Belea, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de automatică”.
Amintiri, amintiri…
Am vorbit şi cu doi dintre studenţii de atunci. «De fiecare dată, ne aducem aminte cu bucurie de anii aceia. Astăzi, am văzut colegi pe care nu-i mai văzusem de la absolvire. Eram cu toţii foarte apropiaţi. Ţin minte că, în anul în care am făcut practica la Galaţi, aveam o foarte bună echipă de fotbal, am câştigat şi locul al II-lea la o competiţie, iar cei de acolo credeau că suntem parte din echipa Universităţii Craiova, celebra „Ştiinţa”. Amintiri frumoase» – Ionel Pană.
„Este un moment deosebit. Cei mai mulţi dintre noi au avut şi mai au cariere frumoase profesionale. Este un moment de melancolie şi nostalgie” – George Curcanu, organizatorul întâlnirii. Doar câteva cuvinte ar mai putea fi spuse: „Gaudeamus igitur” („Să ne bucurăm, aşadar!”).