Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, ieri, o serie de amendamente care îl vizează pe preşedintele României, care va fi definit drept „şef al statului”, iar mandatul acestuia se va reduce la patru ani. Tot ieri, PNL şi-a retras amendamentul care impunea interdicţii foştilor preşedinţi. „Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”, a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că „mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.
În plus, a fost adoptat un amendament care completează articolul 85 din Constituţie şi prevede că „preşedintele României nu poate refuza propunerea primului ministru de revocare sau numire a unui membru al Guvernului”. Totodată, membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL care introduce condiţia audierii miniştrilor în Parlament, inclusiv în cazul remanierilor.
USL a agreat, ieri, ca noua Constituţie să reglementeze ca preşedintele să reprezinte România la Consiliul European doar când pe agendă figurează subiecte privind politica externă sau politica de securitate a UE, în restul situaţiilor reprezentarea ţării fiind asigurată de premier. „Am clarificat şi în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European: România e reprezentată de preşedinte când agenda presupune politica externă a UE şi politica de securitate. În celelate cazuri, e reprezentată de premier”, a spus, după şedinţa conducerii USL, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
USL s-a decis să spună nu traseismului
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, înaintea şedinţei USL, că şi membrii PSD din Comisia de revizuire a Constituţiei vor vota împotriva traseismului politic, el precizând că asupra acestei chestiuni există o înţelegere în cadrul Uniunii. „Asta categoric vor vota şi cei de la PSD. Problema este că dacă avem vot pe liste nu mai poţi să ai procedura aceea în care în colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil că nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat, de altfel, şi în aceşti ani cu primarii care nu şi-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziţie faţă de propriul partid. Probabil că rămâne acea singură portiţă, dar oricum e un pas important pentru sancţionarea traseismului şi cred că vom vota. E un punct asupra căruia ne-am înţeles”, a spus Ponta. El a arătat că această situaţie se va perpetua pentru că nu există o decizie în Parlament asupra modului în care se vor alege viitorii parlamentari. „Ca să nu mai vorbim că nu poţi să pui în Constituţie că sunt aleşi uninominal sau proporţional. Legea electorală nu se pune în Constituţie”, a spus premierul. Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis nici unul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă. Membrii comisiei parlamentare au respins, în primă instanţă, un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar „la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”. Amendamentul PNL a întrunit 9 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 5 abţineri, în cazul celor din urmă numărându-se parlamentarii PSD. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, joi, că va solicita reluarea votului asupra amendamentului susţinut de PNLpentru combaterea traseismului parlamentar, menţionând respingerea acestuia a fost un „accident de vot”.
Referendumul poate fi convocat şi de 250.000 de oameni cu drept de vot
Tot ieri, Comisia de revizuire a adoptat o serie de amendamente prin care referendumul naţional poate fi convocat şi de 250.000 de cetăţeni cu drept de vot, iniţierea consultării trebuie însă aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători. Astfel, un prim amendament al PSD modifică actualul 90 din Constituţie, precizând: „Preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei. Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi”. „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. În urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire, amendamentul iniţial al PSD a fost reformulat, astfel încât a fost redus numărul minim al persoanelor care trebuie să se prezinte la urne pentru ca un referendum să fie declarat valabil, de la o treime la 30%. „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”, este forma agreată în cele din urmă de majoritatea membrilor comisiei.
Vor exista trei posibilităţi de dizolvare a Parlamentului
Grupurile PSD şi PNL au propus două amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care este reglementată dizolvarea Parlamentului. Parlamentul ar putea fi dizolvat fie cu votul a două treimi din membrii celor două Camere, fie dacă nu a acordat votul de învestitură pentru Guvern în 30 de zile de la prima solicitare, fie dacă e respinsă propunerea de demitere a şefului statului, conform unor amendamente adoptate ieri în Comisie. Astfel, actualul articol 89 din Constituţie ar urma să fie modificat şi să devină: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin unei solicitări de învestitură”. Un alineat nou propus şi agreat de membrii Comisiei de revizuire stabileşte că „preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere”. Totodată, Comisia de revizuire a adoptat, de principiu, o a treia variantă de dizolvare a Parlamentului, în situaţia în care este respinsă propunerea de demitere a preşedintelui României.