Ionel Silvian Măceşanu, asistent medical de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, trimis în judecată în 2011 pentru trafic de influenţă, a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani şi 8 luni. Sentinţa a rămas definitivă vineri, 7 iunie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Măceşanu a fost denunţat de o femeie care i-a dat 3.250 de euro ca să-i „rezolve” angajarea în spitalul unde lucra el.
Din cercetările procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-a stabilit că, în octombrie 2010, Ionel Silvian Măceşanu, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, i-a promis craiovencei Roxana Spîrlea că îi pune „o pilă” să se angajeze în spitalul unde lucrează el, contra sumei de 8.000 de euro, susţinând că banii sunt pentru o persoană din conducerea spitalului. Femeia i-a dat o parte din bani, mai exact 3.250 de euro. După luni bune de aşteptare, în mai 2011, femeia l-a denunţat pe asistent la Anticorupţie. Anchetatorii l-au supravegheat, au constatat că cele sesizate se confirmă, pe 11 iulie 2011 asistentul fiind reţinut. În faţa anchetatorilor bărbatul a recunoscut comiterea faptei, o zi mai târziu fiind eliberat, fără ca procurorii să ceară mandat de arestare preventivă pe numele său.
Pe 8 noiembrie 2011, dosarul în care Ionel Silvian Măceşanu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă s-a înregistrat la Tribunalul Dolj. Pe 9 mai 2012, instanţa l-a găsit vinovat pe bărbat şi l-a condamnat la 8 luni de închisoare cu executare, constatând că inculpatul i-a înapoiat femeii cei 3.250 de euro. Asistentul a făcut apel, soluţionat în octombrie 2012, de Curtea de Apel Craiova. Judecătorii de aici i-au admis apelul lui Măceşanu, dispunând suspendarea executării pedepsei primite de acesta pe perioada unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni. În această perioadă, asistentul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.
Vineri, 7 iunie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de procurori, nemulţumiţi de decizia de suspendare a executării pedepsei, astfel că Ionel Silvian Măceşanu a rămas cu sentinţa de la Curtea de Apel Craiova. Decizia ÎCCJ este definitivă.