Liderii USL încurajează candidaturile comune la alegerile locale – Organizaţiile PSD şi PNL cu candidaţi separaţi care vor pierde alegerile vor fi dizolvate

0
386

Adoptarea legii privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin obligă USL să aibă candidaţi unici până la nivel de comună. Desemnarea acestora se anunţă dificilă, pentru că la mijloc sunt tot felul de orgolii. Până în acest moment acestea au fost stopate, pentru că protocolul în vigoare prevede această obligaţie unor candidaţi unici doar pentru consiliile judeţene şi primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ.

Liderii USL au discutat în această săptămână varianta candidaturilor comune în toate localităţile din ţară. Oficial, USL nu au anunţat varianta finală, dar dacă vor bate palma pentru această extindere, cele două partide îi vor susţine în bătălia pentru locale pe primarii PSD şi PNL aflaţi deja în funcţie, care ar avea cele mai mari şanse de a fi realeşi. La alegerile din 2008 PSD a câştigat 1.138 de primari iar PNL 706. Sarcina dificilă pentru copreşedinţii USL va fi să găsească un algoritm pentru a împărţi candidaturile în cele 1.300 de localităţi conduse în prezent de primari PDL,  UDMR sau de alte partide. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, la data de 5 iunie a.c., că la alegerile locale „sunt încurajate candidaturile comune PSD-PNL  în toate localităţile, nu doar în muncipiile reşedinţă de judeţ”. Acesta susţine că nu este necesară modificarea protocolului USL în acest sens, pentru că documentul lasă libertatea filialelor să desemneze candidaţi comuni.

„Dacă avem un candidat comun, într-o localitate,  o să fie mai bine”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat şi el că este de „revizuit sau de gândit” dacă şi pentru localităţile în care protocolul nu impune, USL ar trebui să aibă candidat comun. Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj, a declarat şi el că este posibilă extinderea candidaturilor comune:  „Dacă avem un candidat comun, într-o localitate,  o să fie mai bine. Nu ne rămâne decât să ne pregătim de alegeri în 2012 şi să ne propunem să câştigăm cât  mai multe localităţi”.

„Nu avem timp de ambiţii personale şi nu este loc pentru antipatii”

La mijlocul acestei săptămâni, mesajul lui Victor Ponta a fost unul tranşant cu privire la candidaturile pentru alegerile locale din 2012. Întrebat, după Conferinţa de alegeri a PSD Deva, dacă sunt localităţi unde vor exista candidaţi şi de la PSD şi de la PNL la alegerile locale, Victor Ponta a declarat că a avut o discuţie pe această temă cu liderul PNL Crin Antonescu cu care a căzut de acord că vor exista excepţii, însă în localităţile unde vor fi candidaţi din partea PSD şi din partea PNL, şi nici unul nu câştigă, organizaţiile locale vor fi dizolvate. „Există şi un dacă. Dacă într-o localitate candidează cineva de la PSD şi cineva de la PNL şi câştigă altcineva, ambele filiale vor fi dizolvate. Nu avem timp de ambiţii personale şi nu este loc pentru antipatii. Acolo unde, practic, bătălia se poate da între un candidat PSD şi unul PNL sau PC putem să lăsăm o competiţie, chiar şi în cadrul USL, dar acolo unde ne batem cu PDL trebuie să mergem cu un candidat unic”, a declarat Victor Ponta. Lucrurile nu sunt foarte uşoare pentru preşedinţii de organizaţii, care vor trebui să cumpănească bine lucrurile până să ia o hotărâre. Decizia liderilor USL îi va responsabiliza în mod evident pe pesediştii şi penelişti în perioada următoare, şi vor încerca să ajungă la un consens.

„Şi parlamentarii trebuie să fie aleşi din primul tur de scrutin”

Uniunea Social Liberală va avea candidaţi unici şi pentru alegerile legislative, a declarat co-preşedintele USL Victor Ponta, care a adăugat că ar fi normal ca şi parlamentarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum se va întâmpla cu primarii. Victor Ponta a precizat că la alegerile din 21 august pentru cele două mandate de deputat rămase vacante, în Neamţ şi Maramureş, USL va avea candidat comun. „Eu cred că şi parlamentarii trebuie să fie aleşi din primul tur de scrutin aşa cum va fi la primari şi sper ca PDL să nu se opună acestui lucru aşa cum a făcut în Camera Deputaţilor săptămâna trecută. Această idee rezultă dintr-un referendum al domnului Traian Băsescu, parlamentarul să fie ales ca şi primarul şi sper să nu se răzgândească PDL. Dacă vrem să fim consecvenţi de sus până jos, asta trebuie să facem”, a spus Victor Ponta, după şedinţa săptămânală a USL.