Despre şansele deţinuţilor de a obţine un loc de muncă după ispăşirea pedepsei s-a discutat în nenumărate rânduri. Importanţa unui astfel de demers este binecunoscută în planul reintegrării sociale şi, tocmai din acest motiv, penitenciarele pun tot mai mult accent pe dezvoltarea unor programe de calificare şi recalificare profesională.
La Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova, spre exemplu, persoanele private de libertate vor avea în curând posibilitatea să se califice în trei domenii de activitate: tipografie flexografică, patiserie sau prelucrarea fierului forjat. Toate acestea în baza unui program desfăşurat alături de Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti şi penitenciarul austriac Gerasdorf.
Parteneriatul în acest proiect creionează noi perspective pentru tinerii şi minorii custodiaţi. Aceştia vor beneficia de orientare şi consiliere profesională prin oferirea suportului pentru integrarea pe piaţa muncii. De asemenea, persoanele custodiate vor dobândi competenţe sociale şi profesionale. Nu în ultimul rând, sunt create spaţii moderne de învăţare şi dezvoltare a abilităţilor profesionale ale tinerilor, adevărate locuri de muncă pentru aceştia, pe perioada detenţiei. „Acest proiect s-a născut în urmă cu trei ani în mintea unor oameni care s-au gândit să crească şansele de incluziune a celor aflaţi în penitenciare. Iar prin acest proiect, cu siguranţă oportunităţile sunt altele. Programul este diferit de ce se făcea până acum: atât din punct de vedere teoretic cât şi practic. Tinerii vor învăţa în cadrul unor ateliere create chiar în interiorul penitenciarului”, a declarat Nicolae Tătulescu, directorul Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova.
Întâlnire la Craiova cu directorii mai multor închisori
Directorii mai multor penitenciare din Craiova şi din ţară – între care cel de la Drobeta-Turnu Severin şi Tichileşti- s-au întâlnit ieri pentru a discuta pe marginea oportunităţilor de integrare a deţinuţilor pe piaţa forţei de muncă după executarea pedepsei privative de libertate. Întâlnirea a avut loc cu ocazia unui seminar din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciare la programe de formare profesională şi integrarea pe piaţa muncii pe parcursul şi după executarea pedepsei”. „În cadrul acestui program derulat alături de partenerii austrieci şi cei de la Craiova am realizat un schimb de bune practici. Mai mulţi agenţi şi educatori au mers de trei ori câte o săptămână la Penitenciarul Gerasdorf. La noi la penitenciar sunt în curs de amenajare trei ateliere: brutăria, moara şi tâmplăria”, a precizat Gianina Crăciun, directorul Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti.
Colaborare în premieră
Parteneriatul cu austriecii reprezintă o premieră în România. Este pentru prima dată când personalul din penitenciarele româneşti a avut posibilitatea de a învăţa prin stagii de practică în închisori din Europa. În cadrul acestui proiect, personalul care lucrează cu tinerii din penitenciarele din Tichileşti şi Craiova a avut posibilitatea de a învăţa şi a-şi dezvolta competenţele socio-pedagogice de bază prin practică în penitenciarul Gerasdorf. Nu neapărat prin asimilarea unor aspecte teoretice, ci prin participarea activă la la activităţile desfăşurate de personalul penitenciarului austriac.