Raportul Parlamentului European privind viitorul buget european (2014-2020), cunoscut sub numele de cadru financiar multianual (CFM) a fost prezentat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Raportul poziţionează Strategia 2020 în centrul elaborării urmptorului CFM, alături de noul context generat de domeniile de competenţă şi de politicile prevăzute de Tratatul de la Lisabona.
Vicepreşedintele PPE, Marian Jean Marinescu consideră că provocările actuale cu care se confruntă Uniunea (criza economică, economiile emergente, schimbarile climatice) necesită o reacţie fermă şi susţinută la nivel european. Strategia Europa 2020 oferă o soluţie. Este un instrument creat pentru a redresa şi consolida Europa prin crearea de locuri de muncă şi printr-o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. “Bugetul UE trebuie să ofere un grad mare de valoare adăugată în condiţiile în care este rezervat în proporţie de 95% investiţiilor” a spus deputatul european.
Raportul respinge ideea inghetarii bugetului european
Pe de altă parte, Raportul cere continuarea actualelor politici în agricultură şi coeziune, cel puţin la nivelul actual. “Alocarea resurselor în cadrul acestor politici trebuie să se bazeze pe criterii noi care să asigure utilizarea la maxim de eficienţă şi respectarea criteriilor de convergenţă şi coeziune. Politicile pentru transport şi energie trebuie întărite. Alocarea pentru cercetare şi dezvoltare, atât europeană, cât şi naţională, trebuie să asigure progresul pentru toate politicile europene. Perioada de şapte ani, noua structură propusă precum şi un grad mare de flexibilitate, aduc un plus de siguranţă în implementare şi în adaptarea la priorităţile în schimbare. Este necesară, pentru stabilitate, regândirea sistemului de resurse al bugetului Uniunii pentru a înlocui contribuţiile naţionale actuale cu resurse europene…”, a mai spus Marian Jean Mariescu
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu :
“Consiliul European a adoptat în ultima perioada ţinte ambiţioase pentru dezvoltarea Uniunii. Acelaşi Consiliu trebuie să accepte ca cele 5 procente de creştere bugetară, propuse de PE, reprezintă o condiţie minimă de atingere a acestor ţinte. Viitorul CFM trebuie pus în aplicare având în vigoare un sistem de guvernare economică ce poate să asigure stabilitatea financiară necesară implementării politicilor europene.”