Dialog constructiv între vicepremierul Sevil Shhaideh şi primarii din Dolj

0
377

psd (2)Sevil Shhaideh, vicepremier în Guvernul Grindeanu, prezentă ieri la Craiova, şi-a alocat, ieri, o parte din vizita la Craiova şi pentru a comunica direct cu edilii din Dolj. A fost o sesiune de discuţii bine argumentate, practice, cu primarii, pe tematica atât de arzătoare a accesării fondurilor europene. Rămasă, de multă vreme, drept una dintre cele mai eficiente soluţii financiare de creştere a confortului în localităţi, finanţarea nerambursabilă se dovedeşte a fi în practică un subiect, şi acum, destul de dificil. Legislaţia stufoasă, desele modificări în materie, termenele stricte pe care autorităţile locale trebuie să le respecte au fost doar câteva dintre elementele puse în discuţie de participanţii la dezbatere. Dialogul s-a dovedit unul realmente necesar, mai ales că în multe dintre proiecte primarii se confruntă cu unele dificultăţi.

  După vizita pe şantierul stadionului din Bănie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, senatorul PSD Claudiu Manda au participat la Conferinţa Extraordinară a PSD Dolj, care a avut loc la Centrul Multifuncţional. Timp de aproape două ore, în faţa unei asistenţe impresionante a membrilor social-democraţi din judeţele Olteniei, liderii centrali şi locali ai PSD şi-au prezentat realizările din ultimii patru ani de când senatorul Claudiu Manda a preluat conducerea judeţeană a partidului. Un scor foarte bun la ultimele alegeri locale şi parlamentare. Cei 72 de primari PSD de Dolj, 680 de consilieri locali aleşi, 25 consilieri judeţeni şi peste 17.850 de membri de partid au fost argumentele palpabile cu care conducerea judeţeană Dolj a PSD şi-a onorat invitaţii de la centru, declarându-se una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară.

Un dialog preţios cu vicepremierul Sevil Shhaideh

  psd (3)Ultima parte a vizitei delegaţiei de la Bucureşti a fost dedicată întâlnirii cu primarii doljeni, cu care s-au discutat teme sensibile legate de accesarea fondurilor europene. Este, de ceva vreme, principala sursă prin care aleşii locali din Dolj reuşesc să îşi pună în valoare localităţile, pe care le administrează. „În sală sunt prezenţi mai toţi primarii din Dolj. Suntem un judeţ mare, cât Ciprul, mai mare ca Malta. Dar se mai întâmplă şi lucruri care nu ne plac. Pentru fiecare localitate, ridicarea nivelului de trai înseamnă foarte mult. Facem tot posibilul să ieşim dintr-o stare, aceea ce ne plasează în primele 10 regiuni cele mai sărace ale Uniunii Europene. Să precizăm că Doljul este judeţul cu foarte multe proiecte depuse în acest sens”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în deschiderea dezbaterii.

  Încă de la primele intervenţii, vicepremierul Sevil Shhaideh a probat o cunoaştere temeinică în domeniul accesării proiectelor cu finanţare externă. Deloc gravă, chiar indulgentă cu micile scăpări de rigoare ale partenerilor de dialog, aceasta a lăsat impresia că oricare dintre cei prezenţi în sală poate să înceapă diligenţele pentru a se înscrie în cursa de obţinere a fondurilor. „Cred că ar trebui să-mi schimb buletinul, după câte am văzut că s-a făcut aici la Craiova”, şi-a manifestat plăcuta surpriză Sevil Shhaideh, aflată la prima sa vizită, în această funcţie, în Bănie. A recomandat primarilor să grăbească execuţiile lucrărilor deschise pe programul PNDR 1 şi să prezinte la minister cât mai urgent facturile spre decontare. Mai ales că nu există nicio problemă cu cash-ul. Despre cea de a doua etapă a PNDR, vicepremierul Shhaideh a precizat că are un buget de 30 miliarde de euro şi se adresează mai tuturor investiţiilor în infrastructură. Avantajul adus de unificarea celor două ministere ce se ocupau iniţial de implementarea proiectelor cu fonduri europene a fost şi acesta expus de reprezentatul Guvernului.

Se anunţă o reformă în administraţia locală

psd (1)Atingând un subiect sensibil, cel al răspunderii penale a primarilor în situaţia în care se contestă acordarea unei autorizaţii de construire, vicepremierul Shhaideh a făcut o trimitere la viitorul cod administrativ. Acesta va cumula toată legislaţia cu aplicabilitate în administraţia locală, mai cu seamă va reglementa responsabilitatea civilă, administrativă sau penală a primarului, ca semnatar al autorizaţiilor de construire. „Nu e normal să meargă primarul în instanţă, pentru că a semnat alături de arhitect o autorizaţie de construire. Primarul este doar cel care învesteşte cu autenticitate documentul. Nu el are pregătirea de specialitate în acest sens”, a explicat vicepremierul Sevil Shhaideh.

  Totodată, domnia sa a mai informat aleşii locali despre faptul că, în prezent, se lucrează şi la un cod al finanţelor publice locale, care va reglementa regimul taxelor şi impozitelor locale. Mai mult, se prefigurează ca, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit să fie o sursă 100% a bugetului local. Se va stabili şi un prag minim de 750 de lei pe locuitor pentru funcţionarea administraţiilor locale. Numai dacă nu se atinge acest nivel, este necesară intervenţia statului.

  „Administraţia publică locală se va putea împrumuta în 2017 din Trezoreria Statului pentru cofinanţarea proiectelor europene. Primăriile pot solicita contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei. Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanţării/cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020”, a menţionat Sevil Shhaideh.

Primarii au primit lămuririle necesare

psdÎntâlnirea a fost una dinamică şi a trezit interesul aleşilor locali, mulţi dintre aceştia având diferite proiecte în execuţie şi, totuşi, neocoliţi de complicaţii ivite în timpul derulării lor. Greutăţi în a accesa fonduri pentru reabilitarea străzilor în oraşele mai mici, pentru că nu pot proba efectul de scădere a gradului de poluare sau chiar nu mai au autogări funcţionale, fiind obligaţi să le reconstruiască; efectul demografic al depopulării cu impact în menţinerea criteriilor de eligibilitate de la data accesării fondurilor; imposibilitatea în a solicita doar una din două linii de finanţare în cazul alimentărilor cu apă şi canalizare au fost câteva dintre probleme ridicate de primarii doljeni.

  Sfătuiţi să ceară sprijin şi consultanţă ori de câte ori întâmpină greutăţi în a întocmi documentaţia şi a derula lucrările, aleşii locali au primit, la rândul lor, cu toată deschiderea efortul evident al vicepremierului Shhaideh de a le fi alături.