Atestatul de producător, valabil un an de la emitere

0
618

Piaţa produselor din sectorul agricol a mai fost reglementată, în luna mai a anului trecut, prin introducerea atestatutului de producător. Acesta venea să înlocuiască certificatele de producător. Prin Legea nr. 87/3 mai a.c., s-a stabilit că valabilitatea atestatului de producător este de un an de la data emiterii. De asemenea, pe durata transportului produselor achiziţionate de la producătorii agricoli pe baza carnetului de comercializare, cumpărătorul trebuie să deţină fila din carnet care justifică provenienţa mărfii, cu excepţia achiziţiei acestor produse din pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante. Mai mult, agricultorii pot vine în spaţiile destinate exclusiv producătorilor agricoli.

AGRICULTORI 3Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014. Prin aceasta a fost înlocuit certificatul de producător cu atestatul de producător. Atestatul cuprinde numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol.

Anterior, valabilitatea era de un an calendaristic

Valabilitatea atestatului de producător era, până la modificarea din 3 mai a.c., de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, după caz. Atestatul de producător se eliberează, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfăşurarea unei activităţi economice în sectorul agricol, după verificarea cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător. „Acum, atestatul este valabil un an de la data emiterii. Primarii trebuie să-l elibereze în cinci zile de la solicitare, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor sau municipiilor. Tot primarii sunt cei care trebuie să asigure obţinerea avizului consultativ din partea structurilor asociative mai sus-menţionate. Aşadar, nu producătorii agricoli sunt cei care ar trebui să se îngrijească de acest act”, ne-a precizat ing. Ovidiu Obleagă, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Dolj.AGRICULTORI 2

Marfa transportată, justificată prin carnetul de comercializare

O nouă modificare în cadrul măsurilor de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol este cea care stabileşte că, pe durata transportului produselor achiziţionate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, cumpărătorul trebuie să deţină fila din carnet care justifică provenienţa mărfii, cu excepţia achiziţiei acestor produse din pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante.

Exercitarea activităţilor de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie de către producătorii agricoli persoane fizice, care deţin atestat de producător se realizează în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare. Formularul carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol are regim special, este prevăzut cu elemente de siguranţă şi se tipăreşte, în condiţiile legii, de către Imprimeria Naţională, la solicitarea Consiliului Judeţean, care le distribuie primarilor din teritoriu, la solicitarea acestora.AGRICULTORI

Pot vinde în spaţii destinate în exclusivitate

„Tot prin recenta modificare legislativă, din această lună, producătorii agricoli organizaţi în baza OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, care comercializează doar produse producţia obţinută în propria fermă sau gospodărie şi care deţin cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producţie, pot ocupa spaţii de vânzare, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare”, a mai evidenţiat ing. Ovidiu Obleagă. În acest caz, producătorii agricoli organizaţi în baza OUG nr. 44/2008 trebuie să prezinte, obligatoriu, administratorului pieţei extrasul din Registrul agricol emis de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află ferma sau gospodăria proprie, din care să rezulte suprafaţa de teren agricol şi/sau efectivele de animale pe care le deţine sau exploatează.AGRICULTORI 1

De acum, evidenţă zilnică a ce şi cât vând

Începând cu noile modificări legale, producătorii agricoli sunt obligaţi, pentru vânzările zilnice cu amănuntul efectuate în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante să înscrie la sfârşitul fiecărei zile, în fila carnetului de comercializare a produselor agricole, ce a vândut şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă.

Totodată, după şase luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 87/2016, se interzice utilizarea borderoului de achiziţii – de la producătorii individuali – prevăzut la punctul VII, partea IV din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008, precum şi borderoul de achiziţie privind aplicarea prevederilor art. 3 alin 3 din OUG nr. 1.027/2006. „Fac excepţie de la anularea primul borderou, produsele agricole reprezentând plata în natură a arendei/redevenţei primite producătorilor agricoli pentru suprafeţele de teren agricol arendate/consesionate, precum şi strugurii de vin”, a mai punctat ing. Ovidiu Obleagă. Acesta mai face precizarea că operatorii din agricultura ecologică au obligaţia de a-şi înregistra activitatea până la data de 16 mai 2016, inclusiv.