O zi istorică, celebrată la Craiova

0
322

Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în Cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, trei evenimente legate de o singură zi – 9 mai, doar anii fiind diferiţi, au fost celebrate cum se cuvine şi la Craiova. Oficialităţi ale Craiovei şi ale judeţului Dolj au participat, alături de un numeros public, la manifestările omagiale dedicatei triplei sărbători.

Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe al Principatelor Unite, rostea celebra frază „Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine-stătătoare!”, cuvinte care au constituit prima declaraţie de independenţă a ceea ce avea să devină România. S-a intrat în război cu Imperiul Otoman, 1877-1878,  independenţa fiind obţinută pe câmpurile de luptă de la sud de Dunăre. Pe 9 mai, dar în 1945, se consfinţeşte şi sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, prin capitularea necondiţionată a Germaniei naziste în faţa trupelor Naţiunilor Unite. Cinci ani mai târziu, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, pune bazele Tratatului Cărbunelui şi Oţelului, între Franţa şi Germania, act care pune capăt divergenţelor istorice între cele două state şi care este preambulul a ceea ce va deveni, în zilele noastre, Uniunea Europeană. Toate aceste trei mari sărbători au fost celebrate şi la Craiova.

Legături între cele trei evenimente

Un numeros public a asistat la acţiunile omagiale. Oficialităţile au ţinut să fie prezente la eveniment şi au omagiat cele întâmplate în decursul a 138 de ani. „Manifestarea solemnă de astăzi (9 mai – n.r.) ne prilejuieşte evocarea unei pagini glorioase din trecut, care ne vorbeşte despre curaj şi demnitate naţională, despre devotament şi responsabilitate. 9 Mai nu este doar o zi a celebrării, ci şi a reculegerii şi a omagiului adus tuturor celor care şi-au pus propriile destine şi vieţile în slujba unui deziderat secular al neamului românesc, mergând până la sacrificiul suprem. Suntem datori să ne amintim că idealul de neatârnare a răsunat deopotrivă în vocile iluştrilor oameni de stat ai acelor vremuri şi în sunetul canonadei de la Calafat, în zorii Războiului de Independenţă. Privim către trecut pentru a reflecta asupra prezentului şi viitorului, asupra drumului pe care l-am parcurs ca neam. Cuvintele lui Mihail Kogălniceanu reverberează la fel de puternic ca în urmă cu 138 de ani: «Trebuie să dovedim că suntem naţiune vie, trebuie să dovedim că avem conştiinţa misiunii noastre”. România suverană şi unitară îşi împleteşte acum sărbătoarea independenţei cu Ziua Europei, aniversare a marii familii în care ne-am dobândit locul de drept. Celebrăm 65 de ani de la Declaraţia „Schuman”, în calitate de membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Marcăm şapte decenii de la Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind, astăzi, parteneri de încredere în eforturile de apărare a drepturilor şi libertăţilor democratice, de garantare a păcii şi stabilităţii internaţionale», a spus, în declaraţia sa, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Elogii aduse sacrificiilor

La rândul său, Nicolae Sorin Răducan, prefectul de Dolj, a ţinut să precizeze, după ce a prezentat mesajul premierului Victor Ponta: „Comemorăm, cu veneraţie şi respect, eroii neamului românesc, care, prin sacrificiul suprem, au marcat cursul istoriei naţionale. Aniversarea Zilei Independenţei de Stat a României constituie unul dintre momentele cu o puternică semnificaţie în viaţa poporului nostru, o zi importantă, care oferă posibilitatea fiecăruia dintre noi să rememoreze clipele de strălucire ale istoriei noastre şi a celor care au înfăptuit-o. Momentele-cheie ale Războiului de Independenţă s-au desfăşurat la mică distanţă de locul în care ne aflăm astăzi. Cel de-al Doilea Război Mondial a dovedit încă o dată că solidaritatea şi unitatea lumii sunt elementele-cheie în lupta binelui împotriva răului, că libertatea individuală şi a naţiunilor nu poate fi îngrădită. Totodată, 9 Mai este ziua în care, în urmă cu 65 de ani, statele europene au decis să-şi dea mâna în numele ideii de solidaritate, bunăstare, unitate şi diversitate. România este membră a Uniunii Europene din 2007 şi trebuie să ne bucurăm de această bunăstare, păstrând vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară liberă, într-o Europă unită!”.