„FotoActiv”, în Săptămâna Europeană a Tineretului

0
459

La Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova s-a deschis joi, 7 mai, expoziţia de fotografie „FotoActiv”, organizată de Asociaţia „EU vreau” din Craiova în parteneriat cu instituţia-gazdă şi cu Asociaţia Părinţilor Români Voluntari (APROV). Evenimentul a avut loc în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului (4-10 mai) şi a fost dedicat Zilei Europei (9 Mai).

 Expoziţia „FotoActiv” este o reflectare în imagini a proiectului de mobilitate pentru tineret „EU activ: Grijă pentru mediul meu”, desfăşurat în cadrul programului european „Erasmus+”, şi reuneşte aproape 200 de fotografii din timpul activităţilor care au avut loc la Calafat şi Vidin, în septembrie 2014, respectiv aprilie 2015. Totodată, este o acţiune de diseminare a rezultatelor proiectului şi, în egală măsură, o dovadă de implicare şi cooperare la nivel comunitar şi un exemplu de bună practică.

Săptămâna Europeană a Tineretului a cuprins, la nivel naţional, numeroase activităţi cu şi pentru tineri. 33 de ţări europene au sărbătorit evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu” este implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova, în calitate de promotor, în parteneriat cu Asociația „AVE” din Vidin, şi are ca scop sprijinirea tinerilor pentru implicarea în activităţi de protejare, valorificare şi promovare a patrimoniului natural. La el participă, pe perioada unui an, 15 tineri români, din Craiova şi judeţul Dolj, şi alţi 15 tineri bulgari, din zona Vidin, cu vârste cuprinse între 14 și 28 de ani. Activităţile proiectului s-au desfăşurat la Calafat-Dolj, în septembrie 2014, şi la Vidin (Bulgaria), în aprilie a.c.

Cu prilejul deschiderii expoziției „FotoActiv” la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova, elevi ai școlii, participanți la eveniment, au aflat mai multe despre proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu” și au descoperit în imagini activităţile acestuia, au primit pliante cu informaţii despre programul european „Erasmus+” și oportunitățile oferite îndeosebi tinerilor, au discutat despre semnificaţia Zilei Europei şi Săptămânii Europene a Tineretului.

Prof. Maria Spătaru: „Tinerii trebuie să învețe să fie cu adevărat activi”

Tinerii participanți la proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu” au fost antrenați în diferite activități privind protejarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului natural şi cultural, organizate atât în săli de conferințe, cât și în aer liber. S-au derulat mai multe acţiuni practice care au vizat deopotrivă dezvoltarea personală a tinerilor şi a competenţelor acestora, urmărindu-se valorificarea şi stimularea capacităţilor în ceea ce priveşte comunicarea, interacţiunea, participarea activă, cooperarea, relaţionarea, lucrul în echipă, responsabilitatea, conştientizarea, încrederea, identificarea punctelor slabe şi forte, iniţiativa, transformarea ideilor în acţiune, creativitatea, inovaţia.

Prof. Maria Spătaru, lider al grupului de tineri români și, totodată, cadru didactic la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova, apreciază că proiectul și-a atins scopul și obiectivele propuse. «Pentru unii a dezvoltat anumite abilități, altora – care nu se află pentru prima dată în contact cu programele europene de tineret – le-a consolidat. Ce am remarcat a fost că tinerii  au o imensă disponibilitate de a învăța, de a se dărui, de a lucra ca o echipă. S-au comportat frumos, s-au implicat cu drag în toate activitățile… Și au fost extrem de bucuroși că au învățat lucruri noi. Ceea ce este foarte important, pentru că în general implicarea ne lipsește… Nu degeaba proiectul se numește „EU activ”. Mai mereu comentăm în privința multor lucruri negative care ne înconjoară, dar nu e suficient. Tinerii trebuie să învețe să fie cu adevărat activi – ei să acționeze, ei să se implice în comunitatea din care fac parte. Nimeni nu va lupta până la capăt în numele lor! Au înțeles asta prin acest proiect», a declarat Maria Spătaru.

Acțiuni de ecologizare, ateliere de creativitate, drumeții și picnicuri la Dunăre

În programul de activităţi al proiectului „EU activ: Grijă pentru mediul meu” s-au regăsit ateliere tematice (Ecosistemele ariei protejate Calafat-Ciuperceni-Dunăre; Legislaţia în domeniul protecţiei mediului; Mediul natural de la sud de Dunăre), acţiuni de ecologizare, drumeţii, picnicuri la Dunăre, ateliere de fotografie în aer liber, tehnici de orientare şi supravieţuire în natură, iniţiere în tehnicile de pescuit recreativ-sportiv, ateliere de valorificare creativă a materialelor recuperabile și refolosibile, un atelier de gastronomie în cadrul Festivalului „Juvelnicul cu rânduieli”, vizite la obiective cultural-istorice şi turistice (Muzeul de Artă Calafat – Palatul „Marincu”, Cetatea medievală Baba Vida, Biblioteca lui Osman Pazvantoglu din Vidin) ş.a. Toate activităţile s-au derulat cu zâmbetul pe buze, mai ales că din program nu au lipsit nici jocurile, concursurile cu undiţa, întrecerile pe echipe, activităţile recreative etc.

Tinerii şi-au făcut vizibil mesajul într-un mod inedit şi creativ

În plus, la Calafat, tinerii şi-au făcut vizibil mesajul într-un mod inedit şi creativ, prin organizarea unei Expoziţii Vii (Living Exhibition). O experienţă educativă şi interactivă, menită să conştientizeze comunitatea cu privire la importanţa protejării mediului şi să încurajeze atitudini pozitive. Astfel, spaţiul central al oraşului a devenit, într-una din zile, „galerie” deschisă, unde „exponatele” (tinerii participanţi la proiect) au interacţionat cu „vizitatorii” (membrii comunităţii). La Vidin, tinerii au ales să îşi promoveze mesajul printr-o altă metodă cu impact major la nivelul comunităţii: PhotoVoice. Imagini şi poveşti şi-au găsit locul, într-o expunere non-formală, în interiorul şi pe esplanada Galeriei de Artă „Nikola Petrov”, „vorbind” despre probleme cu care comunitatea dunăreană se confruntă în privinţa protejări şi promovării patrimoniului natural şi cultural. Toate activităţile proiectului au susţinut şi promovat educaţia non-formală şi voluntariatul.

***

În desfăşurarea activităţilor şi în promovarea proiectului şi a programului european „Erasmus+”, Asociaţia „EU vreau” şi Asociaţia „AVE” şi-au atras parteneri precum Muzeul Olteniei din Craiova – Secţia de Ştiinţele Naturii, Primăria şi Consiliul Local Calafat, Casa de Cultură Calafat, Muzeul de Artă Calafat, APLOMB – Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” Calafat, Galeria de Artă „Nikola Petrov” Vidin şi Casa de Cultură „Teofana Basarab” Vidin.

La încheierea proiectului „EU activ: Grijă pentru mediul meu”, în iulie a.c., toți cei 30 de tineri români și bulgari vor primi certificate Youthpass – un instrument internațional cu ajutorul căruia participanţii la proiecte pot descrie activităţile desfăşurate şi rezultatele învăţării.

***

Cristina-Nicoleta Vlădoianu (20 de ani, studentă în anul I a Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova):

«Pentru mine, acest proiect a reprezentat o oportunitate pentru a câștiga câteva abilități, pentru a-mi însuși atitudini, pentru a învăța lucruri noi. Îmi amintesc cu plăcere de diverse jocuri, de pescuitul la Dunăre și de picnicuri, de împărțirea de fluturași și pliante – pentru că am avut ocazia să relaționăm cu oamenii și am reușit să îi sensibilizăm, să îi facem să își pună unele semne de întrebare privitor la problematica protejării mediului înconjurător. Chiar pe mine acest proiect m-a ajutat să conștientizez mai bine importanța protecției naturii, faptul că ne expunem la foarte multe pericole și riscuri trăind într-un mediu poluat. Cel mai important – faptul că nu e necesar ca alții să strângă după noi deșeurile atât timp cât în fiecare dintre noi există simțul responsabilității».

 ***

Cosmin Simion (21 de ani, student în anul al II-lea la Facultatea de Drept din Craiova):

«Proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu” a fost, pentru mine, o experiență unică, de neuitat. Am învățat extrem de multe lucruri, am cunoscut persoane noi și mi-am făcut prieteni. Iau cu mine cu bagaj de cunoștințe care cred că mă vor ajuta pe plan personal, pentru a mă dezvolta. Și mai iau un grup de prieteni pe care mi l-am format cu acest prilej».

 ***

Mădălina-Victoria Tița (20 de ani, studentă în anul I la Facultatea de Medicină Generală din Craiova):

«Mă simt norocoasă pentru că am putut participa la acest proiect. Am învățat ce înseamnă în adevăratul sens cuvântul echipă, am întâlnit oameni minunați, cu foarte mare experiență, oameni generoși, care ne-au învățat diverse lucruri, ne-au sprijinit. Am de gând să împărtășesc și altora din ceea ce am învățat despre protejarea și conservarea patrimoniului natural, pentru că, până la urmă, pământul este unica noastră casă…».

 ***

Simion Cătălin (17 ani, elev în clasa a X-a la Liceul „Traian Vuia” din Craiova):

«Am avut ocazia, prin acest proiect, să cunosc natura, cultura și tradiția dunăreană. Și să învăț ce înseamnă încrederea în celălalt și lucrul în echipă. Am amintiri frumoase din acest proiect – concursurile de pe plaja de la Bașcov, la Calafat, jocurile din Cetatea Baba Vida, de la Vidin, și de la alte activități minunate. Când o să am ocazia, o să le împărtășesc și prietenilor din experiențele mele, din tot ce am învățat».