Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, ieri, că Programul naţional de evaluare a sănătăţii ar putea fi reluat. Deocamdată, însă, nu poate fi avansată o dată la care acesta va demara şi nici modalitatea de desfăşurare. Cert este că autorităţile sanitare îl consideră cea mai potrivită metodă de prevenţie, în condiţiile în care mulţi români suferă de diverse afecţiuni fără ca măcar să cunoascăacest lucru.
Un program similar de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, s-a desfăşurat în perioada 2007-2008, iar autorităţile sanitare, în urma unei analize, au considerat că reluarea acestei campanii naţionale ar fi benefică. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că intenţionează să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, care se vor adresa în primul rând populaţiei tinere, în acest sens fiind deja iniţiate dezbateri. De altfel, în următoarea perioadă se va încerca implicarea şi responsabilizarea fiecărui cetăţean privind sănătatea sa. De asemenea, se doreşte implicarea comunităţii locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de risc şi stabilirea unei colaborări între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Muncii,Familiei, Protecţiei Sociale şiPersoanelor Vârstnice.
O campanie similară s-a desfăşurat în perioada 2007-2008
În cadrul precedentului program de evaluare a sănătăţii, fiecare cetăţean român a avut dreptul la un consult şi analize medicale gratuite. Cu toate acestea, doar 60% din populaţie a acceptat la vremea respectivă să intre în program. În urma analizei programului naţional de evaluare a sănătăţii a reieşit că peste 150.000 de persoane sufereau de o afecţiune mai mult sau mai puţin gravă, fărăca măcar să ştie acest lucru. Principalele patologii depistate au fost hipertensiunea arterială, tulburări metabolice, hepatite, diabet tip II, anemii, tuberculoză, cancer şi boli cardiovasculare, iar la 20% dintre persoanele evaluate a fost descoperită cel puţin o afecţiune care nu-i era cunoscută.