Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu: „Carnaval medieval ca la Craiova mai există doar la Sibiu şi Sighişoara”

0
774

A doua zi dedicată lui Mihai Viteazul a debutat la statuia domnitorului cu o ceremonie de depunere de coroane din partea Consiliului Judeţean Dolj, a Primăriei Craiova dar şi a altor instituţii din municipiu. Rând pe rând, Lia Olguţa Vasilescu, Ion Prioteasa şi reprezentantul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj au ţinut alocuţiuni, întărind importanţa acestui eveniment, care se află la prima ediţie. Sâmbătă şi dumnică vor avea loc cele mai importante manifestări. Mai exact simularea luptei de la Călugăreni şi Festivalul de costume de epocă şi dansuri.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că aşa cum Avram Iancu este sărbătorit la Ţebea în fiecare an, aşa a venit şi rândul lui Mihai Viteazul să fie omagiat la Craiova, fiind „cel mai important exponent” al Băniei: „Avram Iancu este omagiat în fiecare an la Ţebea, ªtefan cel Mare la Suceava, Tudor Vladimirescu în diverse localităţi din Oltenia. A venit timpul ca Mihai Viteazul să fie omagiat la Craiova, pentru că este cel mai important exponent al Băniei”. Lia Olguţa Vasilescu a mai afirmat că un Carnaval medieval, ca cel de la Craiova de duminică, nu mai este decât la Sibiu şi Sighişoara: „Vă învit în aceste zile la cel mai important festival medieval al momentului. La ora actuală aşa ceva există doar la Sibiu şi la Sighişoara. Veţi avea ocazia să vedeţi mâine punctul principal al acestei manifestări, simularea bătălie de la Călugăreni, care nu s-a mai făcut de la 1943, iar duminică vom avea Carnaval medieval în Piaţa Mihai Viteazul”.

„Sunt convins că iniţiativa se va transforma într-o tradiţie” 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că este onorat să participe la o astfel de manifestare importantă dedicată primului întregitor de neam – Mihai Viteazul şi şi-a exprimat încrederea că iniţiativa  aflată la prima ediţie se va transforma într-o tradiţie. „Mă bucur că această iniţiativă de a evoca figura marcantă a marelui domnitor, care sunt convins că se va transforma într-o tradiţie ce se va întinde pe mulţi ani de acum încolo, oferă posibilitatea de a aminti faptele de vitejie a celui mai important fiu al Olteniei, Domnitorul Mihai Viteazul, şi, în acest fel, să facem Craiova şi mai cunoscută. Nu trebuie să uităm că ceea ce a înfăptuit Voievodul Mihai, prin Unirea celor trei ţări române, a constituit fundamentul apariţiei conştiinţei naţionale, ideile unioniste preluate de generaţia paş- optistă în secolul XIX fiind puse în operă o dată în 1859 şi mai apoi în 1918. Consiliul Judeţean Dolj subscrie în totalitate demersului ca municipiul Craiova să intre în competiţia pentru a obţine titlul de «Capitală Culturală Europeană» şi, prin toate instituţiile din subordinea consiliului judeţean, vom sprijini pentru această iniţiativă”, a declarat Ion Prioteasa.

 

Programul Zilelor Mihai Viteazul pentru sâmbătă, 11 mai.

Parcul “Nicolae Romanescu”- zona foişor (în faţa Casei “Bibescu”):

• Ora 11:00 Spectacol teatru – Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

Parcul “Nicolae Romanescu” – hipodrom:

• Ora 12:00 Muzică ambientală

• Ora 13:00 Ansamblul folcloric “Maria Tănase”

• Ora 17:30 Recital Veta Biriş

• Ora 18:30 Recital Sava Negrean şi orchestra

• Ora 19:30 Recital Furdui Iancu şi orchestra

• Ora 20:15-21:30 Spectacol în aer liber “Bătălia de la Călugăreni” cu Ion Besoiu, Maria Buză, Vlad Miriţă, Radu Pietreanu, Vasile Calofir, cei mai bunin cascadori din România şi 12 cai de rasă pură

 

Programul Zilelor Mihai Viteazul pentru duminică, 12 mai.

Piaţa “Mihai Viteazul”:

• Ora 18:00 Carnavalul dansului şi costumelor

• Ora 18:30 Concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii «Oltenia», dirijor Gheorghe Costin.