Invadată de nemţi, Elveţia limitează accesul românilor pe piaţa muncii

0
334
Livio Hurzeler

Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Livio Hurzeler, a declarat, ieri, că motivul pentru care au fost impuse restricţii muncitorilor români este faptul că Elveţia are liberă circulaţie fără restricţii cu celelalte ţări europene, ceea ce a adus un aflux important de migranţi, în special din Germania. „Este prevăzută o perioadă tranzitorie până în 2016, cu restricţii cu privire la numărul muncitorilor. (…) Avem liberă circulaţie şi acum, fără nici o restricţie, cu ţările europene cu care am avut acorduri anterioare celui cu România şi asta a adus un flux important de imigranţi, în principal din Germania. Şi, pur şi simplu, nu mai sunt locuri de muncă. Acesta este cam singurul motiv, dar începând din 2016 nu va mai fi nici o restricţie”, a spus ambasadorul, care, întrebat apoi dacă nu este vorba de 2014 în loc de 2016, a precizat că data trebuie verificată.

El a adăugat că există, totuşi, nevoie de mână de lucru în anumite sectoare, menţionând medicina şi informatica. „În anumite sectoare există oarecare nevoie. Mai ales în domeniul medical, este nevoie de medici. Asta este clar. Şi poate că în domeniul informaticii. Şi avem în Elveţia foarte mulţi specialişti români în domeniul muzicii clasice. Aşa cum spuneam, trei din patru maeştri de concert din orchestre sunt români şi apoi şi în domeniul cercetării în ştiinţele matematice şi fizice avem cercetători români la universităţile politehnice. Noi nu avem o piaţă pentru acei muncitori care nu sunt foarte specializaţi. Nu avem mari pieţe ale agriculturii, în domeniul construcţiilor, ca în Spania şi Italia”, a spus ambasadorul.

Întrebat dacă nu se ia în calcul mărirea plafoanelor pentru profesii din medicină sau informatică, ambasadorul elveţian a explicat că aceste cote vor fi menţinute: „Nu vor fi mărite, în orice caz pentru următorii doi ani”.

La rândul său, ministrul de Externe Teodor Baconschi a explicat că subiectul este pe agenda discuţiilor bilaterale: „Conform Tratatului de Aderare a României, ratificat în statele membre, există până în 2014 o perioadă de tranziţie, în care fiecare stat membru face o evaluare de etapă şi liberalizează gradual accesul muncitorilor români pe piaţa muncii. Uniunea Europeană are un acord cu Confederaţia Elveţiană, care s-a angajat să liberalizeze complet accesul românilor pe piaţa muncii, tot până în 2014, deci subiectul este pe agendă”.