Guvernul Boc toacă banii publici cu clientela portocalie – Pedeliştii ţin la secret statisticile cu sumele alocate pe OG nr.7/2006

0
313

Deputatul Valeriu Zgonea, vicepreşedinte PSD, a atras atenţia, încă odată, parlamentarilor, într-o declaraţie politică, asupra modului în care actuala guvernare toacă banii publici fără a ţine cont de adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii. Interesul PSD pentru situaţia alocării resurselor financiare necesare comunităţilor locale de pe întreg teritoriul României, pentru finalizarea lucrărilor contractate în baza OG nr.7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, nu le-a picat bine celor de la Secretariatul General al Guvernului Boc şi celor de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Iar acest lucru este demonstrat de corespondenţa dintre Valeriu Zgonea şi cele două instituţii amintite.

Valeriu Zgonea

Programul implementat prin OG nr.7/2006 este unul extrem de important pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din zonele rurale. Peste 8,6 milioane de oameni ar trebui să beneficieze de introducerea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de reţele de canalizare. S-au cheltuit mulţi bani până în prezent, peste 3,5 miliarde de lei, fără să se vadă rezultatele dorite. E vorba despre bani publici şi despre proiecte cu impact deosebit asupra vieţii oamenilor. Firesc ar fi ca românii să ştie cum sunt cheltuiţi aceşti bani, câte proiecte au fost realizate şi câte sunt în curs de realizare, care sunt beneficiile reale ale programului. Ori transparenţa nu le este caracteristică pedeliştilor şi Guvernului Boc. “Doamna Udrea mi-a răspuns că nu se ocupă Ministerul Dezvoltării de acest program şi m-a trimis la Secretariatul General al Guvernului. Când i-am întrebat pe cei de la SGG, mi-au spus că durează prea mult să ne ofere informaţiile. Noi le-am strâns în câteva săptămâni. Am căutat în Monitorul Oficial hotărârile de guvern prin care s-au alocat fonduri în baza OG nr. 7/2006, am adunat toate informaţiile, am pus datele cap la cap şi am reuşit să facem o hartă a distribuirii banilor în judeţe. Iar rezultatul demonstrează fără echivoc că Guvernul a folosit Programul de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural pentru a împărţi fonduri publice în mod discreţionar către localităţile conduse de primari PDL. Rezultatele acestei analize, arată, cu cifre, că acest guvern este o gaşcă de şmecheri care împart banii publici între ei”, a spus Valeriu Zgonea.

Peste 330 de milioane de lei numai pentru primăriile PDL

Numai în ultimii doi ani, primarii PD-L au primit de la Guvernul Boc peste 330 de milioane de lei, mai mult decât primarii PSD şi PNL la un loc. Pentru localităţile conduse de primari PSD s-au alocat mai puţin de 176 milioane de lei. “Subliniez faptul că PSD are cu 20% mai multe primării în ţară, iar primarii social-democraţi au depus cu 20% mai multe proiecte, care au întrunit în general punctaje mai mari decât cele depuse de reprezentanţii PDL. Banii au fost daţi numai acolo unde cetăţenii au votat cu PDL sau UDMR. Pot să spună Boc şi Udrea ce vor, dar acestea sunt datele concrete!”, a mai spus Zgonea.

15 localităţi doljene nu au primit nici un ban pe OG nr. 7 în ultimii trei ani

Rămânerea UDMR la guvernare i-a costat pe români, numai anul acesta, 12 milioane de lei alocaţi pentru lucrările din Covasna, iar Constanţa nu a primit nici măcar 6 milioane, deşi are aproape de trei ori mai mulţi locuitori. Un alt exemplu este judeţul Iaşi, care a primit de două ori mai puţini bani decât Dâmboviţa, deşi are o populaţie mai numeroasă şi mai multe proiecte. În Ialomiţa, PSD are primari în 60% dintre localităţi, care au depus cele mai multe proiecte, dar primarii PDL au primit trei sferturi din fonduri. “La Dolj, unde cunosc situaţia foarte bine, ştiu ce proiecte sunt începute în fiecare comună şi cine a primit bani, când s-au alocat fonduri şi care este stadiul lucrărilor. PSD are aproape jumătate dintre primării, dar primarii noştri au primit numai 14 % din fonduri! Sunt 15 localităţi care nu au primit nici un ban pentru proiectele aprobate în baza OG nr. 7 în ultimii trei ani. Desigur, nici una nu este condusă de primari ai PDL”, a conchis Valeriu Zgonea. În timp ce românii o duc tot mai rău guvernanţii toacă banii publici după bunul plac. Parlamanetarii PSD au hotărât să susţină modificarea legislaţiei pentru a lăsa mai mulţi bani şi mai multă putere de decizie la nivelul comunităţilor locale şi al primarilor. Social-democraţii consideră că astfel banii nu vor mai fi împărţiţi în după culoarea politică a primarilor, ci în funcţie de priorităţile reale ale comunităţilor, de problemele şi aşteptările românilor.