A apărut noul Program Erasmus+, pentru perioada 2021 – 2027

0
640

A apărut noul Program Erasmus +, Program al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport, referitor la perioada 2021 – 2027. De asemenea, au fost făcute cunoscute şi Ghidul Programului; Apelul Naţional; Formulare de candidatură. Toate acestea au fost emise de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar Inspectoratul Şcolar General Dolj le-a transmis în teritoriu, pentru a putea fi dezbătute, fiind şi termene limită pentru depunerea dosarelor.

Apariţia documentelor de candidatură pot fi găsite pe https://www.erasmusplus.ro/documente-candidatura. Termenele limită sunt următoarele: 11 mai – Proiecte de mobilitate KA1, ora 12:00 (ora la Bruxelles); 20 mai – Proiecte de parteneriate strategice KA2 (12:00 – Bruxelles); 19 octombrie – Acreditare (SE, VET, AE) – 12:00, Bruxelles; 3 noiembrie – Parteneriate KA2, runda a II-a (12:00 – Bruxelles). Pentru Formulare, se pot accesa link-urile din Apelul naţional sau: https://webgate.ec.europa.eu/cas/login?login RequestId=ECAS LR-5112858-mSzzniFNMf1pTaUtsgl4RcDB8Izony5OMKhTG5uG4eBzc9GwJ76irzosyKs1cODtXUgLSXwgIyV7D1mRH84IFZ-yntOf97TTHqS3fHmSOJSJO-HBb3mLWzMQPgEbWZY1pj9PM78B3RKgUMY4p4q47UPKJ0m7q6hA5BqGF0710RzdoYFSzpKAWtsYEmhKGjC411W. Consultarea  site-ului trebuie făcută zilnic, deoarece Agenţia Naţională va organiza sesiuni online de informare, pe diferite domenii.

“Oportunităţile programelor să ajungă la cât mai mulţi oameni”

Agenţia Naţională (AN) vrea cât mai mulţi Ambasadori Erasmus+, sub deviza “Vrei să fii ambasaDOR de învăţare?”. Câteva cuvinte despre program sunt precizate de prof.  Ani Drăghici, inspector pentru Proiecte Educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj: “Vrem ca oportunităţile programelor europene să ajungă la cât mai mulţi oameni şi pentru ca poveştile celor care au fost implicaţi în proiecte să poată inspira şi motiva. Căutăm ambasaDORi de învăţare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenţi, voluntari, oameni care au trăit direct experienţa unui proiect european, care simt că aşa au învăţat şi au crescut, unii dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informaţii despre Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate. Detalii şi înscrieri sunt pe https://www.erasmusplus.ro/stire/vrs/IDstire/877. Toate instituţiile acreditate vor primi o informare de la AN şi un document oficial cu rol de “contract cadru”, iar pentru ca acesta să intre în vigoare trebuie semnat de reprezentantul legal şi retrimis AN”.

Calendarul şi noutăţile aferente

Până pe 11 mai, toate instituţiile/organizaţiile acreditate depun cerere de finanţare. În acest termen, se depun proiecte de mobilitate de scurtă durată, deschise celor care NU au acreditare, fiind încurajate instituţiile cu puţină experienţă în acest sens sau deloc, şcoli mici din zone defavorizate, dar pot fi depuse maximum două proiecte. Pe alt palier, termenul limită este 20 mai. Aici, este vorba de spre Parteneriate de cooperare, respectiv Parteneriate la scară mică (de anvergură redusă) . Ca noutăţi faţă de precedentul Erasmus+ (2014 – 2020) apar: cele la scară mică pot fi şi bilaterale, acestea fiind finanţate în regim de sumă forfetară globală pe proiect, mai ales pe formare – învăţare; atât în cererile de finanţare ale acreditaţilor, cât şi în proiectele de scurtă durată pot fi solicitate vizite pregătitoare sau “invited experts”, având ca scop pregătirea de mobilităţi mai complexe; Educaţia şcolară – mobilitatea elevilor (căutare pe platforma eTwinning parteneri de găzduire); la educaţia adulţilor a devenit eligibilă modalitatea celor denumiţi “learners”, adică adulţi care nu au finalizat opt ani de şcoală, care trebuie să fie deja cuprinşi în programul de formare “a Doua Şansă”, în cadrul instituţiei candidate, prin accesarea EPALE pentru găsirea de parteneri; nu vor mai fi parteneriate între şcoli.