Miei olteneşti la vânzare în Piaţa Brestei!

0
435

Craiovenii au la dispoziţie patru zile pentru a-şi cumpăra mielul de Paşte. Mieluşeii se găsesc pe alese în Piaţa Brestei, care va rămâne deschisă până sâmbătă, în ajunul sărbătorii. Umbla vorba prin târg că întârziaţii riscă să scoată mai mulţi bani din portofel, ciobanii ridicând preţul pe ultima sută de metri. Ieri însă preţul unui kilogram în viu era de 14 lei, iar pentru tăiere se mai plăteau alţi 12 lei pe animal, preţ în care este inclus şi un sac de plastic pentru transportul cărnii.

Florea Dudău

Nea Florea Dudău e cioban meseriaş din Galicea Mare. Are un flanel gros de lână, căciulă de oaie şi stă cu un miel în braţe tot timpul. Nu se supără când oamenii vin şi îl întreabă de preţ, ca apoi să plece imediat. Ştie că mieii lui sunt cei mai mari şi mai graşi, pot să treacă testul şi la cele mai pretenţioase persoane, cunoscătoare în materie. S-a aşezat în mijlocul pieţei, de cum intri dai de el. Pare încrezător, a şi vândut din marfă. “Vândui ceva, dar am vreo 20 de miei şi acasă am mai mulţi. Mâine, poimâine mai aduc o maşină mare. Preţul e potrivit, că şi noi ce am tras toată iarna, că a fost grea, păcătoasă. Cu grăunţe, cu nutreţ… Asta este, ce să facem, mai şi negociem la preţ dacă e cazul, numai să fim şi noi mulţumiţi, da’ şi omu’”, spune cu un ton liniştit Dudău Florea.

Acasă, la Galicea Mare, are o turmă de 150 de capete. A muncit mult ca să le scoată din iarnă şi ca să crească mieluşeii, fătaţi în ianuarie, când gerurile au pus stăpânire pe judeţ. “Acum au două-trei luni (n.r. – mieii), ia uite, nu se vede? Cântăresc vreo 20-30 de kilograme. Am vreo 150 de capete, dar toată iarna ce am tras cu ele… Stam şi mă gândeam… nu s-o mai lua, Doamne, zăpada asta! Dă, cumpără porumb, bagă lucernă la oi… A fost de muncă!”, povesteşte cu însufleţire nea’ Florea. Preferă să vină la oraş cu mieii, fiindcă, spune el, e mai bine decât la ţară, unde oamenii sunt săraci şi, în general, cresc două-trei oi pentru consumul propriu.

Ce iei din piaţă e natural şi sănătos

Lângă el aşteaptă cu nerăbdare cumpărătorii un alt crescător autohton. A venit din Călăraşi cu o maşină de miei, pe care îi vinde împreună cu familia. Ca să-şi vândă marfa apelează la o strategie care prinde în ziua de azi: produsele ecologice. Iar animalele lui sunt crescute 100% natural, cu lapte şi porumb. “Am 23 de miei aici, dar mai avem acasă şi o să îi aducem în zilele următoare. Dădurăm 4-5 miei până acum. Văzurăm că se caută şi cei mici şi cei mari, asta în funcţie de buzunar, de cât dispune fiecare familie. Acum, deh, depinde şi de felul cum arată miei. Dacă sunt slabi sau graşi… În orice caz, cade carnea la 20 de lei pe kilogram, aşa cum este şi în supermarket. Dar ăla este adus din Austria, iar ăsta e crescut la noi în curte, cu lapte şi porumb”, îşi promovează călărăşeanul, cu încredere, marfa. Cât despre preţ, nici vorbă să fie scump. “E bun”, spune crescătorul. “Posibil să mai scadă, lumea nu are bani. Dar nici noi, că ce-am păţit cu mieii… Ca să se facă atât de mari, ăştia au mâncat un pătul de grăunţe! E 15 lei o baniţă de porumb, aşa că ce să mai zicem de preţ…”, adaugă acesta, făcând repede un calcul mental.

14 lei pe kilogram, la prima strigare

Ieri de dimineaţă, în Piaţa Brestei veniseră şapte comercianţi din judeţ. Fiecare avea în jur de 20 de miei, pe care îi ţineau în remorci, la vederea clienţilor, deocamdată aflaţi în faza de tatonare a pieţei. Şi în punctul de sacrificare 4-5 miei erau deja pe masa măcelarilor, semn că unii erau mai hotărâţi şi îşi aleseseră exemplarul preferat pentru felul principal al mesei de Paşte: friptura! “Sunt şapte comercianţi în târg şi, în acest moment, preţul e de 14 lei kilogramul în viu. E posibil să scadă sau să crească în cursul săptămânii. Probabil că vor veni mai mulţi cumpărători şi atunci va scădea, mai ales joi şi vineri, iar sâmbătă e posibil să crească, pentru că aşa se întâmplă pe ultima sută de metri. Întârziaţii cam aşa fac. Deci, cine se grăbeşte ori întârzie prea mult plăteşte mai mult”, spune directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova, Nicolae Şerban.

Carnea e tranşată de măcelari profesionişti

  La capitolul organizatoric, lucrurile stau şi mai bine. De la an la an, administratorii pieţelor se mobilizează pentru a satisface cerinţele tot mai exigente ale cumpărătorilor. Şi, în acest an, folosirea Pieţei Brestei pare cea mai bună alegere. “Totul este organizat după normele europene. Punctul de sacrificare are asomator, cu compresor şi apă caldă. Există asistenţă sanitar-veterinară permanentă, asigurată de Direcţia Sanitară Veterinară Dolj. Pe de altă parte, avem şi pază, care este asigurată de agenţii noştri, în colaborare cu Jandarmeria şi Poliţia Locală”, spune şeful de la SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Societatea a încheiat contracte cu o firmă specializată în prelucrarea cărnii, care asigură sacrificarea prin angajaţii ei, tot timpul fiind prezenţi în punctul de sacrificare cu opt măcelari plus alţi doi, de rezervă. Totodată, mai există  un contract cu o societate autorizată de Agenţia de Mediu, care preia resturile şi pieile animalelor şi le incinerează.

 

Piaţa Brestei este deschisă până vineri, de la 8.30 la 18.00, iar sâmbătă – de la 8.30 până la ora 14.00. Pentru parcarea din incintă nu se plăteşte nici un leu.

Toţi mieii din Piaţa Brestei sunt verificaţi şi crotaliaţi

Craiovenii trebuie să ştie că mieii din Piaţa Brestei au trecut toate testele pentru a fi scoşi la vânzare, astfel încât nu există nici un risc pentru consumatori. Fiecare crescător este obligat să prezinte certificatul de producător, avizul sanitar-veterinar, cu crotaliile de la medicul veterinar de pe raza localităţii în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi un aviz de transport la solicitarea DSV, verificat ulterior şi de conducerea Pieţelor. “Chiria percepută crescătorilor pentru a-şi vinde marfa în târg este de 7 lei pe metrul pătrat, pentru o remorcă preţul este de 50 de lei pe zi, iar pentru una mai mare – 80 de lei. E o piaţă liberă, producătorii pot să vină oricând dacă prezintă şi au documentele în regulă”, a precizat Nicolae Şerban. În plus, chiar în  interiorul  punctului de sacrificare se află tot  timpul  un medic veterinar care supraveghează modul în care se tranşează mieii.

Aşadar, dacă vă place carnea de miel şi aveţi bani în buzunar, poftiţi la miei!

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAURA MOŢÎRLICHE