Conducerea Universităţii din Craiova şi-a propus să atragă mai mulţi studenţi străini. Conform planului, se doreşte ca, anual, printre cursanţii români să se numere 1.000 de tineri de peste graniţă. Se pare că primele oferte au şi apărut. Chinezii sunt interesaţi să se specializeze în viticultură la Craiova. În consecinţă, spre sfârşitul lunii iunie va avea loc prima întâlnire a rectorului Dan Claudiu Dănişor cu reprezentanţii unei universităţi chineze pentru a discuta despre un parteneriat cu Facultatea de Agricultură – Horticultură.
„În a treia săptămână a lunii iunie voi avea o întâlnire cu o universitate chineză care vrea să facă un parteneriat în materie de viticultură, pentru că au început să dezvolte cultura vinului şi a viei şi nu au specialişti în domeniu. Vor ca noi să le formăm viitorii specialişti din domeniu la Horticultură. Nu putem să-i şcolarizăm în China, pentru că acolo nu prea se bea vin. În Dolj avem vinuri foarte bune”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova. Ideea realizării unui parteneriat cu China a venit din partea producătorilor de vin din zona Olteniei. „Producătorii autohtoni de vin exportă foarte mult în China şi se lovesc acolo de lipsa personalului specializat. Aşadar, din partea viticultorilor noştri a venit oferta de a participa la construirea unui program cu China”, a adăugat rectorul.
Oferta Chinei nu este singura de peste graniţă. Irakul şi Kazahstanul sunt interesate de parteneriate. Universitatea va compensa astfel numărul elevilor care pleacă peste graniţe. „Mi s-a propus de Ambasada Irakului să înfiinţăm o Facultate de Mecanică Agricolă în Irak împreună cu ei şi o s-o facem. Kazahstanul ne-a propus o cooperare pe tehnologia construcţiilor de maşini. Putem să facem asta. Trebuie ca numărul de studenţi străini la Universitate să compenseze plecarea studenţilor noştri în Europa Occidentală, pentru că nu putem împiedica elevii să plece. Există un miraj al Europei Occidentale. Dar trebuie să înţelegem că şi noi suntem Occident pentru alţii şi oferim diplome valabile în Uniunea Europeană”, a adăugat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Punerea în practică a programelor pentru studenţii străini va însemna ca „Universitatea să-şi diversifice oferta educaţională în limbi de circulaţie internaţională, întărirea departamentului de învăţare a limbii române pentru studenţii străini”. Se doreşte să se revină astfel la un învăţământ performant la fel ca înainte de 1989. „Înainte de revoluţie această Universitate avea pe un ciclu de licenţă 1.000-1.200 de studenţi străini. Şi acum are mai nimic. Dacă vom reuşi să atragem măcar 1.000 de cursanţi de peste graniţe e acceptabil”, a subliniat rectorul.