Bolnavii de cancer, în pericol

0
432

Bolnavii de cancer riscă să rămână fără tratament injectabil gratuit pentru că multe dintre unităţile spitaliceşti nu au reuşit să achiziţioneze la timp medicamentele necesare. Problemele au apărut după ce Ministerul Sănătăţii a decis să schimbe, începând cu luna aprilie a.c., procedura de eliberare în cazul medicamentelor injectabile pentru cancer, care nu se mai dau gratuit prin Programul Naţional de Oncologie decât în farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor.

În semn de nemulţumire faţă de această situaţie existentă, de altfel, la nivelul întregii ţări, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România a trimis o scrisoare deschisă către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii. Prin intermediul acestui document, reprezentanţii pacienţilor solicită ca factorii de decizie să ia imediat măsuri, astfel încât viaţa bolnavilor să nu fie pusă în pericol din cauza lipsei medicaţiei. În opinia acestora, în primul rând, se impune menţinerea accesului la tratamente oncologice în farmaciile cu circuit deschis măcar până la momentul în care spitalele vor achiziţiona medicamentele necesare. Aşadar, ar fi nevoie de o amânare a termenului de 1 aprilie a.c. prin care s-a blocat accesul la tratamente oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis. În plus, membrii FABC mai solicită informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie şi a disponibilităţii tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis. Toate acestea pentru ca dreptul constituţional de acces la tratamente să fie respectat.

Medicamente injectabile pentru cancer, doar prin farmaciile spitalelor

Reprezentanţii persoanelor diagnosticate cu afecţiuni oncologice spun că, în momentul de faţă, la nivel naţional, 98.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer sunt în pericol să rămână fără tratament şi acuză faptul că nu au fost consultaţi deloc cu privire la modificarea procedurii de eliberare a medicamentelor oncologice injectabile. Deşi măsura a fost adoptată la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, aceasta nu a fost dezbătută cu pacienţii şi de atunci nu s-a făcut nici o comunicare cu părţile implicate: bolnavi, spitale şi farmacii. Orice încercare a medicilor sau a pacienţilor de a atrage atenţia asupra situaţiei create nu a adus până acum nici un răspuns din partea autorităţilor.

„Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este un lucru foarte grav că în România oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Proceduri greoaie de achiziţie

În momentul de faţă, multe dintre unităţile sanitare se confruntă cu dificultăţi în procesul de achiziţionare a tratamentelor oncologice injectabile. Pe de-o parte din cauza alocării insuficiente de fonduri, pe de altă parte pentru că procedura legală de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă. În tot acest timp, tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, iar boala lor evoluează.

În judeţul Dolj, Spitalul Municipal „Filantropia” întâmpină dificultăţi din cauza noilor prevederi, mai ales în condiţiile în care procedurile de achiziţie sunt foarte greoaie. În schimb, reprezentanţii Spitalului Judeţean din Craiova dau asigurări că bolnavii cu afecţiuni oncologice nu vor rămâne fără tratament. „Nu avem probleme. S-au făcut deja comenzi şi acolo unde am anticipat că se vor termina produsele am făcut în urmă cu o lună şi jumătate demersurile necesare pentru a le achiziţiona. Deci nu se pune problema să rămânem fără medicamente. Toţi bolnavii de cancer ce se adresează Spitalului Judeţean vor primi tratamentul”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.