„Dineu cu proşti”, la Teatrul Naţional din Craiova

0
344

Dineu cu proşti

O piesă veşnic actuală, în primul rând prin calitatea scriiturii şi, fără doar şi poate, datorită transparenţei acţiunii, uşor de adaptat în orice societate posibilă, „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, poate fi văzută astă-seară, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul a avut premiera în toamna lui 2010, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, regia şi ilustraţia muzicală aparţinând lui Ion Caramitru, iar scenografia fiind semnată de Florilena Popescu Fărcăşanu. Antrenanta comedie despre prostie îi are în distribuţie pe Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu, Şerban Ionescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Dorin Andone / Tomi Cristin şi Alexandru Bindea.

Piesa pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastici, ai căror invitaţi candidează, fără să ştie, la titlul de prost perfect. Prostul, personajul principal al piesei, interpretat excelent de Horaţiu Mălăele, provoacă hohote de râs prin şirul neîntrerupt de încurcături. În realitate, este un om cumsecade, care ajunge să demonteze, sub ochii spectatorilor, modul prin care un personaj din elite înţelege o seară plăcută. Drept desert la acest festin comic, desfăşurat cu tot tacâmul, autorul ne serveşte o lecţie de viaţă tratată cu rafinament şi subtilitate franţuzească: cine este, de fapt, prostul?… Subiectul „Dineului cu proşti” a fost transpus şi cinematografic, producând un succes fulminant în 1999, când, din sase nominalizări la prestigioasele Premii César, a fost răsplătit cu trei.

Spectacolul durează o oră şi 40 de minute, fără pauză, iar biletele încă se mai găsesc la Agenţia Naţionalului craiovean, la preţul de 100 lei.