Astra Giurgiu – Universitatea Craiova
Giurgiu, stadion: „Marin Anastasovici”, astăzi, ora 20.30
Astra Giurgiu: Lung – Săpunaru, Geraldo, Fabricio – Al. Stan, Takayuki, Teixeira, Junior Morais – Budescu, D. Niculae, Ioniţă. Antrenor: Marius Şumudică. Rezerve: Iliev – Nicoară, Boubacar, Lovin, Belu, S. Buş, Florea.
Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Popov, Barthe, Bucurică – Mateiu, Screciu – Băluţă, Gustavo, Bancu – Ivan. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Mingote – R. Petre, Vlădoiu, Kelic, Manea, Măzărache, Fajic.
Universitatea Craiova debutează în play-off la Giurgiu, contra campioanei en-titre, echipă care a câştigat ultimele 8 meciuri
Şiinţa şi-a asigurat prezenţa în play-off, dar cu această ocazie a ridicat ştacheta, suporterii dorindu-şi cel puţin o prestaţie onorabilă în ultima parte a sezonului, în lupta cu granzii din sextetul fruntaş. Dintre aceştia, chiar adversarul de astăzi, Astra pare să aibă cele mai multe atuuri pentru a câştiga titlul. Campioana posedă lotul cu cea mai mare medie de vârstă, are jucători cu experienţă la nivel înalt, majoritatea terminând pe primul loc sezonul precedent. Chiar şi în condiţiile în care s-a despărţit de 4 jucători în favoarea FCSB, Alibec, Boldrin, de Amorim şi Enache, iar Junior Morais este acontat deja de Becali, Astra are un lot echilibrat, iar Şumudică poate jongla cu aşezarea chiar pe parcursul unui meci. În defensivă doar Fabricio este punct slab, de speculat, apărarea fiind aproape impenetrabilă, fapt dovedit şi de ultima confruntare cu Universitatea, când alb-albaştii nu au avut decât o ocazie de gol, la Severin. În atac, fantezia lui Budescu şi Teixeira şi experienţa lui Daniel Niculae fac diferenţa, una minimă de obicei, dar suficientă pentru victorie. Astra este echipa care a atins vârful de formă chiar înainte de play-off, având 8 victorii consecutive şi 3 jucători convocaţi la echipa naţională pentru meciul cu Danemarca: Lung, Săpunaru şi Budescu.
De partea cealaltă, Universitatea este descrisă chiar de adversarii de astăzi. „Craiova are o echipă tânără, entuziastă, care joacă ofensiv” spune Şumudică, mizând pe avântu l de multe ori naiv al oltenilor, pe care-l poate penaliza pe contraatac. Craiova riscă mult, fiind echipa cu cele mai multe ocazii, dar în acelaşi timp o poate costa această expunere, mai ales în faţa unei echipe experimentate. De altfel, echipa lui Mulţescu nu pare să ştie să se apere, fapt constatat atunci când a încercat să conserve un rezultat. Tehnicianul are puţine soluţii pentru acest play-off, în condiţiile în care a pierdut jumătate dintre titularii din tur (Vătăjelu, Kay, Acka, Madson şi Nuno Rocha), iar pentru meciul de astăzi nu poate miza nici pe Zlatinski şi Briceag. Cu puştii de la Academie e greu să abordezi un play-off în care va conta mai mult experienţa decât entuziasmul. Nici forma nu-i recomandă pe juveţi ca favoriţi în play-off, succesul cu Gaz Metan întrerupând o serie de 3 eşecuri consecutive. Atuul ar fi legat de faptul că nu mai există o presiune legată de obiectiv, prezenţa în play-off fiind asigurată. Reversul medaliei, invocat de Mulţescu, este o relaxare exagerată după calificare, care ar putea afecta concentrarea, motivaţia pentru jocurile din play-off, craiovenii neavând nici experienţa unui astfel de campionat. Dintre antrenorii din Top 6, Mulţescu este singurul veteran, dar fără a avea vreun trofeu în palmares şi nici măcar nu posedă experienţa luptei la vârf, el însuşi recunoscând că a fost marcat şi aproape copleşit de presiunea meciului decisiv pentru play-off, cu Gaz Metan. În schimb, Şumudică este campion en-titre, Contra are şi el o Cupă a României la activ, iar Hagi a participat la un play-off cu Viitorul anul trecut şi are în palmares o Cupă a Turciei.
„Formăm o echipă bună, care a crescut odată cu parcursul european, suntem un grup puternic. Vreau să iau patru puncte din următoarele două meciuri. Dar, dacă fac şase puncte din primele două partide, ne batem la Champions League”, a declarat Şumudică.
„Mă tem de euforia care s-a creat la nivelul echipei după calificarea în play-off. Va trebui să revenim cu picioarele pe pământ, fiindcă ne aşteaptă un adversar care nu ne iartă. Am avut o discuţie cu jucătorii şi le-am spus că avem o mare şansă să facem ceva special. Play-off-ul este alt campionat şi avem un lot destul de subţire. Este unul dintre cele mai grele meciuri, dacă nu cumva chiar cel mai greu, fiindcă Astra are cel mai bun şi cel experimentat lot şi mai trece şi printr-o perioadă fastă, cu 8 victorii la rând” a prefaţat Mulţescu duelul de astăzi.
Craiova, cele mai multe ocazii, Astra, cele mai multe meciuri fără gol primit
Pe 1 decembrie 2016, Astra – CFR Cluj 1-2 a fost ultima înfrângere suferită de giurgiuveni în Liga 1 Orange. Au urmat opt succese la rând, o serie unică în istoria clubului dunărean pe prima scenă. Craiovenii au încântat în acest sezon prin jocul ofensiv, ei având o medie de 12 ocazii pe meci, lideri în Liga 1 Orange la acest capitol (Astra – 10,8 ocazii/meci). Totuşi, au oscilat în jocurile disputate pe teren advers, unde au izbutit doar o victorie în precedentele opt deplasări, 2-0 la Tg Mureş, în rest au două remize şi cinci înfrângeri. Astra a fost echipa cu cele mai multe meciuri fără gol încasat, 11 la număr. De partea cealaltă, cu 17 goluri înscrise, Craiova ocupă prima poziţie în clasamentul privind reuşitele din ultimele 15 minute din fiecare repriză (intervalele 31-45 + 76-90). Cele două echipe s-au întâlnit de şase ori în Liga 1 Orange, de patru ori s-au impus astralii, un joc s-a încheiat cu victoria oltenilor, iar o partidă s-a terminat fără gol marcat (pe 21 martie 2015, la Craiova). Primul meci s-a consemnat pe 31 august 2014, 5-0 la Giurgiu. Budescu, cu trei goluri, Bukari şi Enache au produs cea mai severă înfrângere suferită de olteni din 2014 până în prezent. La finalul acelui meci, Emil Săndoi (antrenor principal) şi Sorin Cârţu (director tehnic) au preluat conducerea tehnică de la Ionel Gane. Un joc spectaculos a fost şi cel din 26 iulie 2015, U Craiova – Astra 1-2. Boldrin a marcat primul după pauză, Mateiu a egalat cu două minute înainte de final. La ultima fază a partidei, Dandea a reluat cu capul centrarea aceluiaşi Boldrin şi a adus trei puncte mari în contul trupei lui Marius Şumudică. 6 august 2016, Astra – Craiova 1-2, singurul succes din contul oltenilor. Cea mai recentă confruntare: 20 noiembrie 2016, Craiova -Astra 0-1, marcator Cristi Săpunaru din penalty. Gigi Mulţescu a bifat două mandate ca antrenor al actualilor giurgiuveni în Liga 1, primul în sezonul 2001-2002 (20 jocuri – 7 victorii – 5 remize – 8 înfrângeri), iar al doilea în 2012-2013 (9 jocuri – 6 victorii – o remiză – două înfrângeri).
Play-off – etapa 1
Astra – „U” Craiova, sâmbătă, ora 20.30
FCSB – CFR Cluj, duminică, ora 20.30
Viitorul – Dinamo, luni, ora 20.30
Clasament play-off
- Viitorul 26p
- FCSB 24
- Astra 22
- Craiova 22
- CFR Cluj 22
- Dinamo 21
Play-out, etapa 1
Meciul FC Botoşani – ACS Poli s-a jucat aseară.
CSMP Iaşi – Concordia, sâmbătă, ora 18
FC Voluntari – Pandurii, duminică, ora 13.30
Gaz Metan – ASA, luni, ora 18
Clasament play-out
- Gaz Metan 20p
- Botoşani 16
- Voluntari 15
- CSMP Iaşi 15
- Chiajna 13
- Pandurii 10
- ACS Poli 7
- ASA 6