Medicii de familie ameninţă cu proteste: Bani mai mulţi pentru consultaţii, mai puţini pentru listele de pacienţi

0
346

Medicii de familie ar putea să primească mai mulţi bani în funcţie de consultaţiile acordate, dar mai puţini pentru pacienţii pe care îi au pe listă. Proiectul prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata pe serviciu. Cadrele medicale au reacţionat imediat solicitând ca ponderea de 50-50 să fie păstrată în continuare. În caz contrar, aceştia ameninţă cu proteste. În judeţul Dolj funcţionează 420 de cabinete medicale de medicină de familie, din care 212 în mediul urban şi 208 în mediul rural, neexistând localitate fără cabinet de medicină de familie.

Potrivit CNAS, creşterea procentului alocat pentru plata pe serviciu are în vedere plata în funcţie de performanţă, respectiv interesarea medicilor de familie în acordarea de servicii medicale asiguraţilor, care să conducă la reducerea morbidităţii şi mortalităţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea satisfacţiei pacientului (supravegherea gravidei şi copilului prin controale periodice, consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor).

În plus, în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie, a fost introdusă spirometria (în prezent, în categoria acestor servicii se regăsesc ecografia generală – abdomen şi pelvis – şi efectuare şi interpretare EKG).

Mai multe analize şi consultaţii pentru pacienţi

Noul proiect privind pachetul de servicii medicale de bază prevede dublarea numărului de consultaţii la domiciliu acordate lunar de medicul de familie, mai multe analize şi servicii în specialităţi medicale, dar şi reducerea şi comasarea altor analize şi consultaţii. Mai exact, va creşte numărul maxim de consultaţii la domiciliu, de la 21 la 42, acestea putând fi acordate şi asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice care nu se pot deplasa, copiilor cu vârsta între zero şi un an, celor cu vârsta între zero şi 18 ani cu boli infecto-contagioase, precum şi lăuzelor. Este considerată consultaţie la domiciliu inclusiv examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului. În privinţa serviciilor medicale incluse în pachetul de bază, numărul acestora a fost mărit, incluzând de exemplu psihoterapia pentru copil sau adult sau kinetoterapia în cazurile copiilor cu autism.

Medicii ameninţă cu proteste

Proiectul este contestat de medicii de familie, care cer retragerea documentului. Societatea Națională de Medicina Familiei consideră prin modificările propuse se aduc atingeri grave independenței profesionale a medicilor de familie, stării de sănătate a populației României și facilitează fraudarea bugetului FNUASS. Aceştia avertizează că în acest fel se elimină pârghiile de control care asigură numărul optim de medici de familie independenți, necesar conform nevoilor populației și stabilit conform experienței internaționale şi se permite „dezvoltarea sălbatică” a lanțurilor de cabinete medicale. În plus, în opinia SNMF, o astfel de decizie ar putea facilita părăsirea cabinetelor din mediul rural şi zone izolate (ale căror sporuri sunt corelate cu valorile de punct)  şi migrarea medicilor din aceste zone către zonele urbane, cu consecinţe imediate asupra sănătăţii publice din România.

Medici de familie cer păstrarea raportului per capita/per serviciu la 50 – 50, menţinerea numărului minim de 800 de asiguraţi pentru încheierea contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară, menţinerea calculului necesarului de medici la un număr optim de 1.800 de pacienţi şi menţinerea comisiilor mixte de pe lângă casele judeţene de asigurări. Senatul SNMF a decis în cadrul ședinței extraordinare din 24 ianuarie a.c. neacceptarea proiectului pentru contractul cadru și proteste de amploare ale medicilor de familie în situația menținerii lui.