Debranşările, condiţionate de presiunea hidraulică din bloc / Craiovenii, legaţi de conducte

0
579

Craiovenii nu se vor mai debranşa la orice oră şi fără să plătească nimic. Autorităţile locale scriu un regulament prin care le vor cere locatarilor care decid să nu se mai încălzească în sistem centralizat ca, înainte de a-şi monta centrala termică de apartament, să treacă pe la casieria asociaţiei de proprietari şi să achite contravaloarea unei lucrări de echilibrare a conductelor din punct de vedere hidraulic. O astfel de intervenţie ajunge, potrivit specialiştilor, la suma de 10 milioane de lei. 

Autorităţile locale pregătesc un regulament special care va fi adresat asociaţiilor de proprietari. City-managerul Gheorghe Nedelescu a declarat, săptămâna trecută, că documentul este aproape gata, fiind întocmit la decizia primarului Lia Olguţa Vasilescu și elaborat de o comisie lucrativă, care s-a întâlnit în mai multe săptămâni la SC Termo SRL Craiova. „Prin dispoziţia primarului Lia Olguţa Vasilescu s-a format o comisie lucrativă, care se întâlneşte pe fiecare miercuri, la ora 10.00, la Termo. Din această comisie fac parte eu, şefa Serviciului Asociaţii, directorul Adriana Câmpeanu, cei de la Termo, Apă, domni administratori, preşedinţi de asociaţii, preşedintele sindicatului asociaţiilor de proprietari şi firmele care citesc repartitoarele în municipiul Craiova”.

Termo suportă manopera pentru distribuţia pe orizontală

Printre măsurile pe care această comisie le-a luat şi care se vor regăsi în regulament se află şi propunerea care a venit din partea SC Termo Craiova SRL şi Companiei de Apă „Oltenia” de a suporta costurile manoperei pentru executarea lucrărilor de separare a consumurilor individuale în vederea trecerii la distribuţia pe orizontală. Autorităţile spun că există o singură condiţie, aceea ca asociaţiile de proprietari ce vor solicita aceste modificări să asigure materialele necesare din surse proprii. „Noi am comunicat preşedinţilor că primarul a convins cele două societăţi ale noastre să suporte manopera”, a declarat Gheorghe Nedelescu. Pentru a evita diferenţele de consum de apă rece şi apă caldă, asociaţiilor vor lua măsuri pentru citirea concomitentă a acestora. „Dacă unii citesc astăzi şi alţii citesc peste trei zile, normal că apar acele diferenţe de costuri între locatari”, a mai declarat Nedelescu.

Centrala de apartament, mai scumpă în iarna care vine

Asociaţii de proprietari vor solicita furnizorilor de utilităţi contorizarea până la nivel de scară, acolo unde nu este realizată şi dacă se poate din punct de vedere tehnic. Furnizorii de servicii, împreună cu societăţile care se ocupă cu repartitoarele şi asociaţii de proprietari vor inventaria armăturile, vanele, care sub în subsol, defecte şi vor lua măsuri pentru înlocuirea acestora. Însă cea mai importantă măsură se referă la locatarii care vor dori să se debranşeze. După apariţia regulamentului, aceştia vor fi obligaţi să suporte şi o lucrare de echilibrare hidraulică a blocului. „Până acum nu s-a cerut acest lucru şi e foarte grav: dacă vrea să-şi pună o centrală de apartament, trebuie să plătească şi echilibrarea din punct de vedere energetic şi hidraulic, pentru a nu avea problema ca unul să plătească în locul altuia”, a menţionat Gheorghe Nedelescu.

Diferenţe mari între locatarii aceluiaşi bloc

Autorităţile au arătat că aceste măsuri trebuie luate deoarece s-a constatat că sunt foarte multe diferenţe între locatari la plata consumurilor de utilităţi, îndeosebi la agentul termic. De exemplu, în blocul F8, care face parte din asociaţia de proprietari nr. 15 Brazda lui Novac, la un apartament cu două camere, contravaloarea energiei termice calculate este de 322,19 lei, iar la un alt apartament, tot cu două camere – 146,48 lei. Tot în acest bloc, la un apartament cu trei camere s-a plătit o factură la căldură de 320,14 lei, iar la altul – 145 lei. În blocul B, din asociaţia de proprietari Arieş nr. 1, pe luna noiembrie 2012, pentru o garsonieră s-au plătit  220,84 lei, iar pentru o altă garsonieră – 63,77 de lei. Pentru un apartament cu două camere – 169,84 de lei, iar pentru alt apartament – 56 de lei.

De ce nu ne încălzim toţi la fel

„Conform legii, era nevoie să se facă echilibrarea coloanelor de distribuţie a agentului termic. Pentru că nu s-a făcut, avem nenorocirile pe care le avem în oraş. Nimeni nu a vrut să se ocupe până acum de această problemă”, a comentat city-managerul Gheorghe Nedelescu. În plus, autorităţile spun că, din cauza acestui dezechilibru hidraulic, locatarii nici nu se încălzesc toţi la fel. „Atingerea temperaturilor dorite necesită un timp îndelungat şi debitul nu este repartizat corect între consumatori. Cei care sunt aproape de pompă trece o mare parte a debitului total, la ultimii nu ajunge debitul dorit. Un grad în plus sau în minus într-o cameră nu are prea multă influenţă asupra confortului uman, dar un grad peste 20 de grade creşte costurile încălzirii cu cel puţin 12%”. Specialiştii spun că reţeaua publică se dezechilibrează şi din cauză că mulţi locatari ţin robineţii închişi, preferând să se încălzească numai cu gaze, factura aceasta plătindu-se pe numărul de persoane dintr-un bloc.