Raportând cele mai optimiste previziuni de angajare din ultimii doi ani, angajatorii români anticipează o serie de creşteri de personal pentru cel de-al doilea trimestru al lui 2011, conform Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, lansat recent de Manpower România. „Previziunile de angajare s-au îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut, indicând creşteri de 7, respectiv 12 puncte procentuale” se precizează într-un comunicat de presă emis de Manpower. Angajatorii români anticipează o creştere moderată a volumului angajarilor pentru Trimestrul 2, 2011, în timp ce 19% dintre angajatori se aşteaptă la o creştere în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, 14% previzionează o scădere, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Previziunea este cea mai optimistă din Trimestrul 1, 2009 şi până în prezent. Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 751 de angajatori din România. “La început de an companiile sunt de regulă precaute în ceea ce priveşte planurile de angajare, deoarece de cele mai multe ori nu deţin o viziune completă asupra strategiei privind personalul, în contextul tendinţelor schimbătoare ce caracterizează piaţa muncii”, a declarat Eliza Nechifor, Coordonator Marketing & Comunicare al Manpower România.
Îmbuntăţirea competenţelor
Companiile încep să realizeze că strategiile privind resursele umane sunt critice în contextul planificării pe termen lung, oferind organizaţiilor, care le aplică, expertiza şi inovaţia de care au nevoie pentru a-şi menţine competitivitatea şi succesul în mediul de afaceri post-recesiune. Se întrevăd semne clare ce indică un nivel mai ridicat de încredere al companiilor. Cel mai probabil din acest motiv anumiţi angajatori sunt dispuşi să-şi crească numărul de angajaţi la începutul celui de-al doilea trimestru al lui 2011 şi să investească în personalul de care au nevoie pentru a-şi îmbunătăţi competenţele.“Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să fie conştienţi de faptul că cele mai mari oportunităţi se regăsesc în sectoarele Industria prelucrătoare şi Industria extractivă” a adugat Eliza Nechifor. Perspectivele de angajare oferă semnale pozitive şi pentru sectorul de servicii în resurse umane, sector ce joacă un rol important în procesul actual de revenire de pe piaţa muncii.
Flexibilitate şi profesionalism
Atât faptul că majoritatea noilor locuri de muncă sunt create în sectorul în care activăm, cât şi faptul că oferim flexibilitatea şi profesionalismul de care companiile au nevoie, le va determina pe acestea să progreseze în mediul post-recesiune. La nivel regional, angajatorii din 6 din cele 8 regiuni analizate în România prognozează o creştere a nivelului angajarilor pe parcursul trimestrului următor. Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt raportate de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +18%. În acelaşi timp, se previzionează o creştere stabilă a angajărilor în Centru, unde angajatorii raportează o Previziune de +11%, în timp ce în Vest se manifestă un optimism prudent, cu o Previziune de +10%. Cu toate acestea, angajatorii din două dintre regiunile analizate – Sud-Vest şi Nord-Est – anticipează descreşteri ale activităţii de angajare, cu Previziuni de -5%, respectiv -3%.
O creştere moderată
În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte intenţiile de angajare este anticipată în opt din cele zece sectoare analizate. Angajatorii din sectorul Industrie Prelucrătoare raportează cele mai optimiste intenţii de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +18%, în timp ce angajatorii din sectorul Industrie Extractivă anticipează un ritm promiţător al angajărilor, cu o Perspectivă de +13%. O creştere moderată de +6% este prognozată în sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură, în sectorul Construcţii şi sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul. Totodată, angajatorii din sectorul Energie electrică, gaze şi apă şi cei din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri previzionează o scădere a intenţiilor de angajare, cu Perspective de -7%, respectiv -5%.
Comparaţii la nivel internaţional
Similar primului trimestru, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în rândul celor 21 ţări din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) semnalele privind activitatea de angajare pentru cel de-al doilea trimestru sunt modeste, 15 ţări anticipand o activitate de angajare pozitivă cu diferite grade de intensitate. Previziunile Nete de Angajare pentru Trimestrul 2, 2011 indică un climat stabil pentru această regiune, previziunile angajatorilor rămânând stabile, în timp ce comparaţiile cu perioada similară a anului trecut indică perspective de angajare mai puternice în 11 ţări din această regiune. Este notabil faptul că angajatorii din toate ţările Est Europene participante la studiu sunt mai optimişti în privinţa angajarilor decât în trimestrul anterior. Cele mai puternice perspective de angajare se manifestă în Turcia, Bulgaria, Belgia şi Polonia, iar cele mai slabe intenţii de angajare sunt prognozate în Grecia, Spania. Prognoza Belgiei este cea mai puternică din ultimii cinci ani, datorată creşterii optimismului privind angajările în sectorul Finanţe/Asigurări/Servicii Imobiliare. Peste 18.000 de interviuri au fost realizate în rândul angajatorilor din 21 ţări din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, pentru a măsura tendinţele activităţii de angajare pentru Trimestrul 2, 2011.
Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 14 iunie 2011 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru Trimestrul 2 al anului 2011. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţa de Muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul reprezentanţilor Manpower din ţarile participante la studiu.